05 okt 2015 09:47

05 okt 2015 11:17

Åklagaren lägger ner förundersökningarna

Det blir inget åtal mot den mordmisstänkte 35-åringens fru och bror. Det har vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm beslutat.

– Kvinnan har tvättat mannens kläder vid brottstillfället, men vi har inte kunnat styrka att hon känt till eller förstått vad han gjort.

Sedan den 16 juni är en 35-årig man häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Skövdeflickan Lisa Holm. Inledningsvis var även mannens yngre bror häktad för mordet och hans hustru för grovt skyddande av brottsling.

Men de två försattes snart på fri fot, misstankarna mot dem har dock inte avskrivits. Så sent som för ett par veckor sedan var vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm tillsammans med två polismän från Skövde i Litauen för att förhöra dem. Efter förhöret sade Wennerholm att det sannolikt inte kom att bli något åtal mot de två, att det i så fall krävdes att något nytt tillkommer som stärker misstankarna mot dem.

På måndagsmorgonen lämnade Lars-Göran Wennerholm en underrättelse om beslut till Skaraborgs tingsrätt i Skövde att förundersökningarna gällande brodern och hustrun till den mordmisstänkte 35-åringen läggs ned.

I beslutet gällande hustrun framgår också att det inte går att bevisa att den misstänkta haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt.

– Mannen har bett kvinnan att tvätta hans kläder när han kom hem på söndagskvällen, samma kväll som Lisa försvann. Vi har haft att utreda om hon då förstod eller kände till att hon skyddande en brottslig, men vi har inte kunnat styrka det.

Varför kläderna skulle tvättas, vad som skulle tvättas bort, om de var blodiga eller liknande, vill Wennerholm inte kommentera.

– Det kommer jag att berätta i åtalet när det kommer.

När det gäller brodern som också var misstänkt för mord vill Wennerholm inte gå in på exakt varför denne misstänktes för brottet.

– Det handlar om uppgifter vi fick inledningsvis. Men efterhand, ganska tidigt i utredningen egentligen, pekade allt mer på den äldre brodern. Det gäller framför allt teknisk bevisning.

Åtalet mot 35-åringen dröjer ytterligare minst två veckor.

Sedan den 16 juni är en 35-årig man häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Skövdeflickan Lisa Holm. Inledningsvis var även mannens yngre bror häktad för mordet och hans hustru för grovt skyddande av brottsling.

Men de två försattes snart på fri fot, misstankarna mot dem har dock inte avskrivits. Så sent som för ett par veckor sedan var vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm tillsammans med två polismän från Skövde i Litauen för att förhöra dem. Efter förhöret sade Wennerholm att det sannolikt inte kom att bli något åtal mot de två, att det i så fall krävdes att något nytt tillkommer som stärker misstankarna mot dem.

På måndagsmorgonen lämnade Lars-Göran Wennerholm en underrättelse om beslut till Skaraborgs tingsrätt i Skövde att förundersökningarna gällande brodern och hustrun till den mordmisstänkte 35-åringen läggs ned.

I beslutet gällande hustrun framgår också att det inte går att bevisa att den misstänkta haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt.

– Mannen har bett kvinnan att tvätta hans kläder när han kom hem på söndagskvällen, samma kväll som Lisa försvann. Vi har haft att utreda om hon då förstod eller kände till att hon skyddande en brottslig, men vi har inte kunnat styrka det.

Varför kläderna skulle tvättas, vad som skulle tvättas bort, om de var blodiga eller liknande, vill Wennerholm inte kommentera.

– Det kommer jag att berätta i åtalet när det kommer.

När det gäller brodern som också var misstänkt för mord vill Wennerholm inte gå in på exakt varför denne misstänktes för brottet.

– Det handlar om uppgifter vi fick inledningsvis. Men efterhand, ganska tidigt i utredningen egentligen, pekade allt mer på den äldre brodern. Det gäller framför allt teknisk bevisning.

Åtalet mot 35-åringen dröjer ytterligare minst två veckor.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.