05 okt 2015 06:00

05 okt 2015 08:52

"Infektioner kan börja spridas"

SKARABORG: Expert ser stor risk om bristen fortsätter

Barnhälsovårdsöverläkaren Stefan Stentoft som jobbar i Skaraborg ser stora risker med en fortsatt brist på barnvaccin. Han menar att infektioner kan börja spridas i samhället.

I Skaraborg råder också brist på vaccin mot tuberkulos men även det grundvaccin som ges till barn under deras första år.

Stefan Stentoft jobbar barnhälsovårdsöverläkare i Skaraborg och han ser stora risker om bristen på barnvaccin fortsätter.

– Kommer den att fortsätta är det en klar risk. Vi har ju en väldigt fin täckning och har ett bra skydd i samhället. Kan vi inte upprätthålla det så riskerar vi att infektionerna börjar spridas i samhället, säger han.

Prioriteringslista

Läget är än så länge inte allvarligt för barnens skull men man är väldigt strikt på vilka vaccinationer som ges enligt Stentoft. Han berättar att man inom regionen gjort en prioriteringslista för barnen. Varför det råder en brist på vaccin är något svårförklarat.

– Det har ett antal skäl. Nu är det lite kring upphandlingssystem som är ganska oklart, man vet inte riktigt vilka volymer man behöver leverera. Sen har leverantörerna fått nya metoder för att kontrollera vaccinet och underkänt större mängder.

Två stora leverantörer

Han säger att de två stora vaccinleverantörerna i Sverige, som landstingen samordnar, är Glaxo Smith Kline och Sanofi Pasteur MSD.

I Skaraborg råder också brist på vaccin mot tuberkulos men även det grundvaccin som ges till barn under deras första år.

Stefan Stentoft jobbar barnhälsovårdsöverläkare i Skaraborg och han ser stora risker om bristen på barnvaccin fortsätter.

– Kommer den att fortsätta är det en klar risk. Vi har ju en väldigt fin täckning och har ett bra skydd i samhället. Kan vi inte upprätthålla det så riskerar vi att infektionerna börjar spridas i samhället, säger han.

Prioriteringslista

Läget är än så länge inte allvarligt för barnens skull men man är väldigt strikt på vilka vaccinationer som ges enligt Stentoft. Han berättar att man inom regionen gjort en prioriteringslista för barnen. Varför det råder en brist på vaccin är något svårförklarat.

– Det har ett antal skäl. Nu är det lite kring upphandlingssystem som är ganska oklart, man vet inte riktigt vilka volymer man behöver leverera. Sen har leverantörerna fått nya metoder för att kontrollera vaccinet och underkänt större mängder.

Två stora leverantörer

Han säger att de två stora vaccinleverantörerna i Sverige, som landstingen samordnar, är Glaxo Smith Kline och Sanofi Pasteur MSD.