05 okt 2015 06:00

05 okt 2015 06:00

Sten står för de stora besluten

SKARABORG: Axelsson slutar efter 30 år i landstingets hetluft

SLUTAR. Sten Axelsson går i pension efter lång och trogen landstingstjänst.

– Det har varit en förmån att jobba i en demokratisk organisation och få vara med om samhällsutvecklingen, summerar Skövdebon som inte varit rädd att ta de tuffa besluten.

De senaste åren har Sten varit chef för regionservice, som levererar tjänster och material till regionens olika verksamheter. Jämfört med de tidigare jobben, bland annat som direktör för Skaraborgs sjukhus och NU-sjukvården i Fyrbodal-området, har det varit ett mer normalt jobb. Under sjukhusdirektörsjobben blåste det desto mer, men han har aldrig tvekat att genomföra de tuffa besluten.

Jurist

Sten är jurist i botten och började som landstingsjurist i Mariestad 1985. Fem år senare blev han stabschef. Under de åren hände mycket, den offentliga sektorns utbyggnad stannade upp. Ansvaret skiftade för olika verksamheter, bland annat vården av missbrukare, människor med olika handikapp och äldre. De stora anläggningarna Stora Ekeberg (Skara) och Johannesberg (Mariestad) stängdes och såldes.

– 15 procent av verksamheten privatiserades under 1990-talet. Bristen på pengar, utvecklingen av teknik och medicinsk kunskap skyndade på processen.

1997 blev han direktör på Kärnsjukhuset (KSS) i Skövde och fick uppdraget att göra fyra olika sjukhus (Skövde, Mariestad, Falköping och Lidköping) till ett.

– Alla såg regionbildningen framför sig och ville skapa ett starkt länssjukhus.

Frågan var känslig och bara namnfrågan vållade stort rabalder, med namninsamlingar och en hätsk debatt.

Att flytta förlossningen från Lidköping och kirurgin från Mariestad var några åtgärder som orsakade stora protester. Sten berättar att han och den ansvarige politikern, Sewon Ekberg (FP), mötte demonstrationer vid Regionens hus i Mariestad.

– Det var fullt av folk på gatan, vi tog emot massor av namnunderskrifter, många hade högljudda synpunkter och det hade satts upp högtalare.

Besluten ändrades inte och Sten är fortfarande övertygad om att det var rätt väg att gå.

– Det var nödvändigt; den medicinska utvecklingen gick framåt och det går inte att ha dyr intensivvård överallt. Men jag var inte ensam om besluten, en majoritet av läkarna ville ha det så och vi hade stöd av politiken.

Turbulent tid

Sten Axelsson var med på en liknande resa med NU-sjukvården. Under hans tid (2005-2010) som direktör genomfördes en strukturell förändring då sjukhuset i Trollhättan (Näl) blev ett akutsjukhus och sjukhuset i Uddevalla fick mer planerad vård.

– Uppdraget var tydligt, men till skillnad mot Skaraborg så var de två sjukhusen nästan lika stora. De skulle även vara lika stora efter förändringen, men vi fick inte bygga ut någonting.

Sten skapade en egen organisation, besökte samtliga berörda kommuner och plockade fram ett koncept som både politiken och professionen kunde köpa.

Allmänheten var svårare att övertyga och precis som i Skaraborg blev det stora protester. I massor av artiklar och inslag i olika media målades Sten Axelsson upp som en ond kraft som kom från Skaraborg och förstörde vården.

– Det var minst sagt turbulent, men jag valde att fronta detta själv. Jag ville inte köra fram någon annan, de som skulle fortsätta jobba i NU-sjukvården fick inte vara brända. Dåvarande regiondirektören Johan Assarsson sa att jag hade sjukvårdens svåraste uppdrag, säger Sten Axelsson.

Hur tog din familj uppståndelsen?

– Familjen har hela tiden varit fantastisk. Jag har haft ett härligt stöd och varken min fru eller mina barn har blivit inblandade. De har ju dessutom sett en annan Sten, än den som jobbat.

Var det svårt att ta de svåra och, i vissa fall, kontroversiella besluten?

– Självklart, man har inte facit innan och det går inte att göra om. Men jag har hela tiden haft professionen, politiken och den medicinska utvecklingen bakom mig. Ensam hade jag inte kunnat göra något.

I onsdags gjorde Sten, som fyller 64 i februari nästa år, sin sista arbetsdag för regionen. Nu ska han ta det lugnt en tid och tänka över framtiden.

– Jag utesluter inte att det blir någon form av uppdrag, säger Sten med ett leende.

De senaste åren har Sten varit chef för regionservice, som levererar tjänster och material till regionens olika verksamheter. Jämfört med de tidigare jobben, bland annat som direktör för Skaraborgs sjukhus och NU-sjukvården i Fyrbodal-området, har det varit ett mer normalt jobb. Under sjukhusdirektörsjobben blåste det desto mer, men han har aldrig tvekat att genomföra de tuffa besluten.

Jurist

Sten är jurist i botten och började som landstingsjurist i Mariestad 1985. Fem år senare blev han stabschef. Under de åren hände mycket, den offentliga sektorns utbyggnad stannade upp. Ansvaret skiftade för olika verksamheter, bland annat vården av missbrukare, människor med olika handikapp och äldre. De stora anläggningarna Stora Ekeberg (Skara) och Johannesberg (Mariestad) stängdes och såldes.

– 15 procent av verksamheten privatiserades under 1990-talet. Bristen på pengar, utvecklingen av teknik och medicinsk kunskap skyndade på processen.

1997 blev han direktör på Kärnsjukhuset (KSS) i Skövde och fick uppdraget att göra fyra olika sjukhus (Skövde, Mariestad, Falköping och Lidköping) till ett.

– Alla såg regionbildningen framför sig och ville skapa ett starkt länssjukhus.

Frågan var känslig och bara namnfrågan vållade stort rabalder, med namninsamlingar och en hätsk debatt.

Att flytta förlossningen från Lidköping och kirurgin från Mariestad var några åtgärder som orsakade stora protester. Sten berättar att han och den ansvarige politikern, Sewon Ekberg (FP), mötte demonstrationer vid Regionens hus i Mariestad.

– Det var fullt av folk på gatan, vi tog emot massor av namnunderskrifter, många hade högljudda synpunkter och det hade satts upp högtalare.

Besluten ändrades inte och Sten är fortfarande övertygad om att det var rätt väg att gå.

– Det var nödvändigt; den medicinska utvecklingen gick framåt och det går inte att ha dyr intensivvård överallt. Men jag var inte ensam om besluten, en majoritet av läkarna ville ha det så och vi hade stöd av politiken.

Turbulent tid

Sten Axelsson var med på en liknande resa med NU-sjukvården. Under hans tid (2005-2010) som direktör genomfördes en strukturell förändring då sjukhuset i Trollhättan (Näl) blev ett akutsjukhus och sjukhuset i Uddevalla fick mer planerad vård.

– Uppdraget var tydligt, men till skillnad mot Skaraborg så var de två sjukhusen nästan lika stora. De skulle även vara lika stora efter förändringen, men vi fick inte bygga ut någonting.

Sten skapade en egen organisation, besökte samtliga berörda kommuner och plockade fram ett koncept som både politiken och professionen kunde köpa.

Allmänheten var svårare att övertyga och precis som i Skaraborg blev det stora protester. I massor av artiklar och inslag i olika media målades Sten Axelsson upp som en ond kraft som kom från Skaraborg och förstörde vården.

– Det var minst sagt turbulent, men jag valde att fronta detta själv. Jag ville inte köra fram någon annan, de som skulle fortsätta jobba i NU-sjukvården fick inte vara brända. Dåvarande regiondirektören Johan Assarsson sa att jag hade sjukvårdens svåraste uppdrag, säger Sten Axelsson.

Hur tog din familj uppståndelsen?

– Familjen har hela tiden varit fantastisk. Jag har haft ett härligt stöd och varken min fru eller mina barn har blivit inblandade. De har ju dessutom sett en annan Sten, än den som jobbat.

Var det svårt att ta de svåra och, i vissa fall, kontroversiella besluten?

– Självklart, man har inte facit innan och det går inte att göra om. Men jag har hela tiden haft professionen, politiken och den medicinska utvecklingen bakom mig. Ensam hade jag inte kunnat göra något.

I onsdags gjorde Sten, som fyller 64 i februari nästa år, sin sista arbetsdag för regionen. Nu ska han ta det lugnt en tid och tänka över framtiden.

– Jag utesluter inte att det blir någon form av uppdrag, säger Sten med ett leende.