06 okt 2015 14:35

06 okt 2015 14:37

Terroristmisstänkt på plats i Skövde

Åtalad även för inblandning i narkotikahärva

Den man som är häktad i Göteborg misstänkt för terroristbrott, men också åtalad i narkotikahärvan i Skövde, var på tisdagen på plats i Skaraborgs tingsrätt. Men om hans närvaro innebär en förhöjd säkerhet vill tingsrätten inte kommentera.

Mannen som är från Göteborgsområdet är häktad sedan i juli misstänkt för terroristbrott.

Terroristbrott

Det handlar om mord i Syrien våren 2013, brottet rubriceras som terroristbrott, enligt Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Rikenheten för säkerhetsmål.

Samtidigt som det finns misstanke om att mannen gjort sig skyldig till terroristbrott är han också åtalad misstänkt för delaktighet i narkotikahärvan i Skövde. Rättegången pågår sedan en tid tillbaka och under tisdagen och onsdagen är göteborgaren kallad som tilltalad till Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han fördes in i säkerhetssalen av flera säkerhetsvakter, han kom in först när övriga häktade satt sig.

Om hans närvaro vid domstolen innebär en förhöjd säkerhet på tingsrätten – där alla åhörare redan sedan tidigare måste passera en säkerhetskontroll – vill tingsrätten inte kommentera.

– Den säkerhet vi bedömer vara nödvändig tillgodoser vi. I övrigt kommenterar vi inte enskilda fall, säger Anders Eklind, chefsadministratör vid tingsrätten.

Ställdes in

I narkotikahärvan är han åtalad misstänkt för penningtvättsbrott och utpressning, grovt brott. Enligt åtalet ska han i januari i år ha varit inblandad i att en man i Skövde tvingades lämna ifrån sig Rolexklockor och kontanter. En av klockorna ska ha beslagtagits hos göteborgaren. Den åtalspunkten skulle behandlats på tisdagen, men eftersom en av de övriga tilltalade i det ärendet inte dök upp, sköts det upp. I stället förhördes göteborgaren om penningtvättsbrottet.

Mannen som är från Göteborgsområdet är häktad sedan i juli misstänkt för terroristbrott.

Terroristbrott

Det handlar om mord i Syrien våren 2013, brottet rubriceras som terroristbrott, enligt Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Rikenheten för säkerhetsmål.

Samtidigt som det finns misstanke om att mannen gjort sig skyldig till terroristbrott är han också åtalad misstänkt för delaktighet i narkotikahärvan i Skövde. Rättegången pågår sedan en tid tillbaka och under tisdagen och onsdagen är göteborgaren kallad som tilltalad till Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han fördes in i säkerhetssalen av flera säkerhetsvakter, han kom in först när övriga häktade satt sig.

Om hans närvaro vid domstolen innebär en förhöjd säkerhet på tingsrätten – där alla åhörare redan sedan tidigare måste passera en säkerhetskontroll – vill tingsrätten inte kommentera.

– Den säkerhet vi bedömer vara nödvändig tillgodoser vi. I övrigt kommenterar vi inte enskilda fall, säger Anders Eklind, chefsadministratör vid tingsrätten.

Ställdes in

I narkotikahärvan är han åtalad misstänkt för penningtvättsbrott och utpressning, grovt brott. Enligt åtalet ska han i januari i år ha varit inblandad i att en man i Skövde tvingades lämna ifrån sig Rolexklockor och kontanter. En av klockorna ska ha beslagtagits hos göteborgaren. Den åtalspunkten skulle behandlats på tisdagen, men eftersom en av de övriga tilltalade i det ärendet inte dök upp, sköts det upp. I stället förhördes göteborgaren om penningtvättsbrottet.