07 okt 2015 06:00

10 okt 2015 15:19

Björn skriver på intim platta

Förr skrev jag mycket om kärlek, men det känns uttjatat nu"

Björn Tengman släpper in sina lyssnare på livet. Just nu jobbar han på sitt tredje album där låtarna är på svenska, men först väntar studier i Göteborg.

23-årige singersong-writern Björn Tengman tog examen i somras från sina musikstudier på Geijer folkhögskola. Med två engelska plattor i bagaget jobbar han på ett tredje skivsläpp där låtarna är på svenska. Sin inspiration hämtar han från en hel del 60- och 70- tals musik. Hans texter skildrar allt från vardagsnära tankar till djupare filosofiska aspekter.

– Förr skrev jag mycket om kärlek, men det känns uttjatat nu. Eftersom jag kommer från Lerdala så är det mycket natur med i bilden också, det speglar av sig. Jag försöker hitta min egen nisch. Om man lyckas är det väl upp till andra att avgöra, menar Björn.

Studerar filosofi

I somras uppträdde han på Matfestivalen för en stor publik och för ett år sedan vann han talangjakten för lokala artister. Som ett första steg i sin fortsatta satsning har han valt att bosätta sig i Göteborg.

– Flytten är en kombination av att jag både vill spela och plugga. Först ska jag studera filosofi fram till nyårsskiftet. Allt man läser är till nytta, vill du skriva en bra text så läs en bok för att få nya tankar, säger Björn.

Hans dröm är att en dag kunna leva på musiken, men Björn står med båda fötterna på jorden och ser med försiktighet på den närmaste framtiden.

– Det skulle vara kul att åka runt och spela min musik på stora scener men det jag siktar på just nu är undergroundhak, förklarar han.

Musiken är allt

På barndomsrummet i Lerdala hänger planscher med Jimi Hendrix och Beatles. I hörnet står ett trumset och på golvet trängs en uppsjö av instrument. Att musiken har en stor betydelse för Björn råder det ingen tvekan om.

– För mig innebär det att få vara kreativ. Det ligger något väldigt frigörande i skapandet som kan vara en väg att hitta dig själv och att utvecklas som människa. Musiken är mitt liv i stort sett, understryker Björn.

23-årige singersong-writern Björn Tengman tog examen i somras från sina musikstudier på Geijer folkhögskola. Med två engelska plattor i bagaget jobbar han på ett tredje skivsläpp där låtarna är på svenska. Sin inspiration hämtar han från en hel del 60- och 70- tals musik. Hans texter skildrar allt från vardagsnära tankar till djupare filosofiska aspekter.

– Förr skrev jag mycket om kärlek, men det känns uttjatat nu. Eftersom jag kommer från Lerdala så är det mycket natur med i bilden också, det speglar av sig. Jag försöker hitta min egen nisch. Om man lyckas är det väl upp till andra att avgöra, menar Björn.

Studerar filosofi

I somras uppträdde han på Matfestivalen för en stor publik och för ett år sedan vann han talangjakten för lokala artister. Som ett första steg i sin fortsatta satsning har han valt att bosätta sig i Göteborg.

– Flytten är en kombination av att jag både vill spela och plugga. Först ska jag studera filosofi fram till nyårsskiftet. Allt man läser är till nytta, vill du skriva en bra text så läs en bok för att få nya tankar, säger Björn.

Hans dröm är att en dag kunna leva på musiken, men Björn står med båda fötterna på jorden och ser med försiktighet på den närmaste framtiden.

– Det skulle vara kul att åka runt och spela min musik på stora scener men det jag siktar på just nu är undergroundhak, förklarar han.

Musiken är allt

På barndomsrummet i Lerdala hänger planscher med Jimi Hendrix och Beatles. I hörnet står ett trumset och på golvet trängs en uppsjö av instrument. Att musiken har en stor betydelse för Björn råder det ingen tvekan om.

– För mig innebär det att få vara kreativ. Det ligger något väldigt frigörande i skapandet som kan vara en väg att hitta dig själv och att utvecklas som människa. Musiken är mitt liv i stort sett, understryker Björn.

  • Frans Nilsson