07 okt 2015 14:47

07 okt 2015 14:47

Fängelse för grov misshandel

Bråk under Matfestivalen

En man döms till fängelse i ett år och tre månader för grov misshandel. Han har med både sparkar och slag misshandlat en man som dessutom blev medvetslös av det kraftiga våldet.

Det var under Matfestivalhelgen i Skövde som det som nu lett till en dom i Skaraborgs tingsrätt inträffade. Uppgifterna om exakt vad som har hänt går isär, men tingsrätten sätter tilltro till flera vittnen som har sett i vart fall stora delar av förloppet.

Två män möttes sent på natten i en busskur vid Resecentrum. Enligt tingsrättens dom kan offret på något sätt ha provocerat mannen, men domstolen säger att det inte har framkommit att det förekommit en provokation av sådant slag att den på något sätt skulle ursäkta något av det den nu dömde mannen gjorde. Det påverkar heller inte bedömningen av gärningen i någon större utsträckning. Samtliga vittnen har också beskrivit offret som passivt när mannen började att utdela slag.

Mannen använde kraftigt våld mot offret i form av knytnävsslag som ledde till att han snabbt förlorade medvetandet. Han utdelade då ytterligare sparkar och slag mot offrets ansikte och huvud – trots att han låg avsvimmad och försvarslös på marken.

”Det är en allvarlig form av misshandel som kan leda till mycket allvarliga skador. Misshandeln har också lett till tämligen omfattande skador”, säger domstolen.

Skadebilden i sig är dock inte sådan, anser tingsrätten, att gärningen ska bedömas som grov. Men tingsrätten anser att mannen genom sitt handlade har visat sådan hänsynslöshet och råhet och att misshandeln av det skälet ska bedömas som grov.

Mannen döms för ytterligare två fall av misshandeln av normalgraden mot två män som ingrep.

Mannen döms till fängelse i 1 år och 3 månader. Han ska också betala 44000 kronor i skadestånd till mannen.

Det var under Matfestivalhelgen i Skövde som det som nu lett till en dom i Skaraborgs tingsrätt inträffade. Uppgifterna om exakt vad som har hänt går isär, men tingsrätten sätter tilltro till flera vittnen som har sett i vart fall stora delar av förloppet.

Två män möttes sent på natten i en busskur vid Resecentrum. Enligt tingsrättens dom kan offret på något sätt ha provocerat mannen, men domstolen säger att det inte har framkommit att det förekommit en provokation av sådant slag att den på något sätt skulle ursäkta något av det den nu dömde mannen gjorde. Det påverkar heller inte bedömningen av gärningen i någon större utsträckning. Samtliga vittnen har också beskrivit offret som passivt när mannen började att utdela slag.

Mannen använde kraftigt våld mot offret i form av knytnävsslag som ledde till att han snabbt förlorade medvetandet. Han utdelade då ytterligare sparkar och slag mot offrets ansikte och huvud – trots att han låg avsvimmad och försvarslös på marken.

”Det är en allvarlig form av misshandel som kan leda till mycket allvarliga skador. Misshandeln har också lett till tämligen omfattande skador”, säger domstolen.

Skadebilden i sig är dock inte sådan, anser tingsrätten, att gärningen ska bedömas som grov. Men tingsrätten anser att mannen genom sitt handlade har visat sådan hänsynslöshet och råhet och att misshandeln av det skälet ska bedömas som grov.

Mannen döms för ytterligare två fall av misshandeln av normalgraden mot två män som ingrep.

Mannen döms till fängelse i 1 år och 3 månader. Han ska också betala 44000 kronor i skadestånd till mannen.