08 okt 2015 11:34

09 okt 2015 12:56

Polis frikändes från åtal om ofredande mot exsambo

En kvinnlig polis friades på torsdagen från åtalet om ofredande mot sin exsambo. Hon dömdes heller inte för dataintrång då åklagaren lagt ned den delen av åtalet.

Kvinnan från Skaraborg har enligt åtalet, som kom tidigare i år, under en period våren 2014 med hänsynslöst beteende ofredat mannen. Hon ska bland annat ha skickat 65 mejl – trots att han uttryckligen undanbett sig all kontakt med henne. Hon har också konfronterat honom när han var i sin nuvarande flickväns bostad. En spårsändare ska dessutom ha påträffats på mannens bil och åklagaren hävdade att kvinnan hade anlitat en detektivbyrå för att hon skulle kunna lokalisera mannen.

Nyligen hölls rättegång mot kvinnan. På torsdagen meddelade Skaraborgs tingsrätt dom.

Den kvinnliga polisens frikänns från åtalet om ofredande. Domstolen anser inte att mannen har utsatts för en sådan kännbar fridskränkning som åklagaren påstått. Bland annat hänvisar domstolen till att de två trots allt har haft ett förhållande under ett par års tid.

Kvinnan var också misstänkt för att, i sin anställning som polis, ha gjort slagningar i polisens IT-system gällande exsambon och närstående till honom. Men under huvudförhandlingen i tingsrätten lade åklagaren ned den delen av åtalet.

– Försvaret visade att hon i något av de ärenden hon gjort slagningar i var involverad som polisman även om detta inte framgick på vanligt sätt, utan i fritext. För att få fram hur det var i övriga fall hade det behövts kompletteringar, men som läget var då kunde jag inte bevisa det jag påstod och därför lade jag ner åtalet, säger chefsåklagare Jan Pernvi vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö till SLA.

Eftersom kvinnan frias får hon ersättning av staten för advokatkostnaden, drygt 40 000 kronor.

Kvinnan från Skaraborg har enligt åtalet, som kom tidigare i år, under en period våren 2014 med hänsynslöst beteende ofredat mannen. Hon ska bland annat ha skickat 65 mejl – trots att han uttryckligen undanbett sig all kontakt med henne. Hon har också konfronterat honom när han var i sin nuvarande flickväns bostad. En spårsändare ska dessutom ha påträffats på mannens bil och åklagaren hävdade att kvinnan hade anlitat en detektivbyrå för att hon skulle kunna lokalisera mannen.

Nyligen hölls rättegång mot kvinnan. På torsdagen meddelade Skaraborgs tingsrätt dom.

Den kvinnliga polisens frikänns från åtalet om ofredande. Domstolen anser inte att mannen har utsatts för en sådan kännbar fridskränkning som åklagaren påstått. Bland annat hänvisar domstolen till att de två trots allt har haft ett förhållande under ett par års tid.

Kvinnan var också misstänkt för att, i sin anställning som polis, ha gjort slagningar i polisens IT-system gällande exsambon och närstående till honom. Men under huvudförhandlingen i tingsrätten lade åklagaren ned den delen av åtalet.

– Försvaret visade att hon i något av de ärenden hon gjort slagningar i var involverad som polisman även om detta inte framgick på vanligt sätt, utan i fritext. För att få fram hur det var i övriga fall hade det behövts kompletteringar, men som läget var då kunde jag inte bevisa det jag påstod och därför lade jag ner åtalet, säger chefsåklagare Jan Pernvi vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö till SLA.

Eftersom kvinnan frias får hon ersättning av staten för advokatkostnaden, drygt 40 000 kronor.