09 okt 2015 11:36

09 okt 2015 12:54

Misstänkt biltjuv skadad i olyckan

En ledig polis fattade misstankar mot en bil med tre unga män i, han följde efter och en polispatrull larmades. Färden slutade i Skara där bilen voltade – en av männen fick svåra skador. Nu är de misstänkta för grov stöld – bilen de färdades i var stulen i Skövde.

Det var vid 17-tiden på torsdagen som en ledig polisman såg en bil med tre unga män vid en bensinstation i Götene. De hade stannat för att tanka och den uppmärksamme polismannen tyckte att det var något som inte stämde.

Det visade sig att han hade rätt – bilen de tre färdades i var stulen. Den, och ytterligare en bil, stals någon gång mellan söndag och onsdag i Skultorp. En villa utanför samhället hade inbrott och gärningsmännen kom tillsammans med annat gods även över bilnycklar till två bilar som de då stal. Sedan dess har polisen inte sett till någon av bilarna – förrän på torsdagen.

Polismannen hörde av sig till kollegor som var i tjänst, först följde han själv efter bilen. Bilen med de unga männen ska ha dragit iväg i hög hastighet ut på E20 i riktning mot Skara. Även en polishelikopter hade gjort sig klar för att delta i insatsen.

– Patrullen som kom till platsen hade visuell kontakt med den och de förstod ganska snart att de inte tänkte stanna trots uppmaningar att göra det. Patrullen höll sig på avstånd, men vid Skaraberg i Skara voltade bilen av vägen, säger Tony Johansson, utredningsbefäl i Skövde till SLA.

Skallskador

Det visade sig att en av männen hade skadats allvarligt i olyckan – han hamnade under bilen – och fördes med skallskador till sjukhuset i Skövde. På fredagen ska han åtminstone ha vaknat upp, hans tillstånd i övrigt är okänt.

Även de två andra männen fördes också i ambulans till sjukhuset för kontroll men de hade klarat sig med lindriga skador.

– De tre greps och två av dem anhölls senare. Den tredje som ligger på sjukhuset är inte anhållen eftersom han inte kunnat höras, säger Johansson.

Husrannsakningar

Männen, födda mellan 1993 och 1997, är nu misstänkte för grov stöld och det kan också bli tal om vårdslöshet i trafik eller liknande med tanke på olyckan.

Vad de två har sagt i förhör vill Tony Johansson inte kommentera i nuläget. Under fredagen gör polisen bland annat husrannsakningar i ärendet och flera vittnet ska höras. Två av männen är från Skaraborg och sedan tidigare kända av polisen, den tredje är hemmahörande i Stockholmsområdet.

Det var vid 17-tiden på torsdagen som en ledig polisman såg en bil med tre unga män vid en bensinstation i Götene. De hade stannat för att tanka och den uppmärksamme polismannen tyckte att det var något som inte stämde.

Det visade sig att han hade rätt – bilen de tre färdades i var stulen. Den, och ytterligare en bil, stals någon gång mellan söndag och onsdag i Skultorp. En villa utanför samhället hade inbrott och gärningsmännen kom tillsammans med annat gods även över bilnycklar till två bilar som de då stal. Sedan dess har polisen inte sett till någon av bilarna – förrän på torsdagen.

Polismannen hörde av sig till kollegor som var i tjänst, först följde han själv efter bilen. Bilen med de unga männen ska ha dragit iväg i hög hastighet ut på E20 i riktning mot Skara. Även en polishelikopter hade gjort sig klar för att delta i insatsen.

– Patrullen som kom till platsen hade visuell kontakt med den och de förstod ganska snart att de inte tänkte stanna trots uppmaningar att göra det. Patrullen höll sig på avstånd, men vid Skaraberg i Skara voltade bilen av vägen, säger Tony Johansson, utredningsbefäl i Skövde till SLA.

Skallskador

Det visade sig att en av männen hade skadats allvarligt i olyckan – han hamnade under bilen – och fördes med skallskador till sjukhuset i Skövde. På fredagen ska han åtminstone ha vaknat upp, hans tillstånd i övrigt är okänt.

Även de två andra männen fördes också i ambulans till sjukhuset för kontroll men de hade klarat sig med lindriga skador.

– De tre greps och två av dem anhölls senare. Den tredje som ligger på sjukhuset är inte anhållen eftersom han inte kunnat höras, säger Johansson.

Husrannsakningar

Männen, födda mellan 1993 och 1997, är nu misstänkte för grov stöld och det kan också bli tal om vårdslöshet i trafik eller liknande med tanke på olyckan.

Vad de två har sagt i förhör vill Tony Johansson inte kommentera i nuläget. Under fredagen gör polisen bland annat husrannsakningar i ärendet och flera vittnet ska höras. Två av männen är från Skaraborg och sedan tidigare kända av polisen, den tredje är hemmahörande i Stockholmsområdet.