13 okt 2015 06:00

13 okt 2015 06:00

Nesbö når inteända fram

SLA har läst Thriller

Midnattssol
Jo Nesbö
Piratförlaget

En man kliver av bussen i nordligaste Norge. Han kallar sig Ulf och jagas av knarkhandlaren Fiskaren i Oslo. Ulf, som själv är narkoman, har varit indrivare men inte skött sig och har en dödsdom hängande över sig.

Ulf har bara en pistol och ett bälte med pengar med sig. Han får låna ett gevär och en jaktstuga av klockaren Lea. Ulf möter både kristna lestadianer och samer, som har sin tro på ett helt annat håll. Miljön är gästfri, men hela tiden kan bödlarna från Oslo dyka upp. Till slut kommer de, och mycket i byn ställs på sin spets.

Nosbö är duktig, en sann stilist och kan konsten att skapa dramatik genom snabba växlingar. Jämfört med böckerna om polisen Harry Hole, är ”Midnattssol” ett steg bakåt. Storyn känns lite tunn, författaren försöker krama ut det mesta och bästa, men når tyvärr inte ända fram.

En man kliver av bussen i nordligaste Norge. Han kallar sig Ulf och jagas av knarkhandlaren Fiskaren i Oslo. Ulf, som själv är narkoman, har varit indrivare men inte skött sig och har en dödsdom hängande över sig.

Ulf har bara en pistol och ett bälte med pengar med sig. Han får låna ett gevär och en jaktstuga av klockaren Lea. Ulf möter både kristna lestadianer och samer, som har sin tro på ett helt annat håll. Miljön är gästfri, men hela tiden kan bödlarna från Oslo dyka upp. Till slut kommer de, och mycket i byn ställs på sin spets.

Nosbö är duktig, en sann stilist och kan konsten att skapa dramatik genom snabba växlingar. Jämfört med böckerna om polisen Harry Hole, är ”Midnattssol” ett steg bakåt. Storyn känns lite tunn, författaren försöker krama ut det mesta och bästa, men når tyvärr inte ända fram.

  • Alf Ehn