14 okt 2015 06:00

14 okt 2015 07:59

Åtalad vägrade svara åklagaren

En av de åtalade vägrade att svara på åklagarens frågor, en annan sade att han hade dåligt minne. På tisdagen gick narkotikarättegången in på sin nionde dag – bland annat med fokus på det rekordstora beslaget av amfetamin.

Rättegången mot de tolv åtalade, varav fem häktade Skövdebor som utpekas som huvudmän, gick in på sin nionde dag på tisdagen. Åklagarna hörde bland annat några av de åtalade gällande en händelse då de enligt åtalet transporterade droger till Uddevalla.

Inte narkotikapengar

En av de åtalade sade när han fick berätta själv att det var vilda spekulationer från åklagarna och de 20 000 kronorna som hittades på honom inte hade med någon narkotikaaffär att göra. Det var pengar han lånat av en kompis han inte vet efternamnet på. Mannen gjorde också därefter klart för domstolen att han kunde tänka sig att svara på frågor från advokaterna, men inte från åklagarna.

Vägrade svara

Och när åklagarna därefter förhörde honom, vägrade han att svara. När en medåtalad fick ungefär samma frågor förklarade han först att han var oskyldig, därefter hänvisade han förundersökningen. I övrigt var svaret på flera av frågorna att han ”inte mindes”.

Rekordbeslag

På tisdagseftermiddagen blev det fokus på de mer avgörande delarna av ärendet – bland annat det rekordstora beslaget av narkotika. I ett uthus på en gård utanför Skövde hittade polisen vid en husrannsakan i januari i år 33 kilo amfetamin och ytterligare drygt fem kilo i ett källarförråd på Östermalm i Skövde.

Men de fem huvudmisstänkta förnekade via sina advokater de avgörande delarna i åtalspunkten om grovt narkotikabrott. ”Förnekar till fullo” och ”är fullkomligt obekant med” var några av svaren som gavs. De åtalade kommer att höras senare under rättegången gällande aktuell åtalspunkt.

Förlängd rättegång

Rättegången mot narkotikaligan skulle enligt en första plan pågå i 16 dagar. Men eftersom en av de åtalade, misstänkt för grov utpressning, inte dök upp i förra veckan kommer rättegången att förlängas med en dag.

– Det ställer till det när personer inte kommer, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Hur man ska se till att mannen kommer till tingsrätten vill Karlsson inte uttala sig om. Förra gången sökte polisen efter honom, dock utan framgång.

Rättegången mot de tolv åtalade, varav fem häktade Skövdebor som utpekas som huvudmän, gick in på sin nionde dag på tisdagen. Åklagarna hörde bland annat några av de åtalade gällande en händelse då de enligt åtalet transporterade droger till Uddevalla.

Inte narkotikapengar

En av de åtalade sade när han fick berätta själv att det var vilda spekulationer från åklagarna och de 20 000 kronorna som hittades på honom inte hade med någon narkotikaaffär att göra. Det var pengar han lånat av en kompis han inte vet efternamnet på. Mannen gjorde också därefter klart för domstolen att han kunde tänka sig att svara på frågor från advokaterna, men inte från åklagarna.

Vägrade svara

Och när åklagarna därefter förhörde honom, vägrade han att svara. När en medåtalad fick ungefär samma frågor förklarade han först att han var oskyldig, därefter hänvisade han förundersökningen. I övrigt var svaret på flera av frågorna att han ”inte mindes”.

Rekordbeslag

På tisdagseftermiddagen blev det fokus på de mer avgörande delarna av ärendet – bland annat det rekordstora beslaget av narkotika. I ett uthus på en gård utanför Skövde hittade polisen vid en husrannsakan i januari i år 33 kilo amfetamin och ytterligare drygt fem kilo i ett källarförråd på Östermalm i Skövde.

Men de fem huvudmisstänkta förnekade via sina advokater de avgörande delarna i åtalspunkten om grovt narkotikabrott. ”Förnekar till fullo” och ”är fullkomligt obekant med” var några av svaren som gavs. De åtalade kommer att höras senare under rättegången gällande aktuell åtalspunkt.

Förlängd rättegång

Rättegången mot narkotikaligan skulle enligt en första plan pågå i 16 dagar. Men eftersom en av de åtalade, misstänkt för grov utpressning, inte dök upp i förra veckan kommer rättegången att förlängas med en dag.

– Det ställer till det när personer inte kommer, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Hur man ska se till att mannen kommer till tingsrätten vill Karlsson inte uttala sig om. Förra gången sökte polisen efter honom, dock utan framgång.