14 okt 2015 09:00

14 okt 2015 09:00

Förskola samlar in kläder till flyktingar

Förskolan Påfågeln samlar in kläder till flyktingar och det insamlade lämnas till Lyktan.
– Tanken är att föräldrarna ska lämna tillsammans med sina barn och att det öppnar upp en diskussion, säger förskolläraren Joanna Axelsson.

I entrén till förskolan Påfågeln står en låda som är full av skänkta kläder och som ska lämnas till Lyktan för att flyktingar ska få dem.

– Jag fick tips på nätet om en förskola, i Göteborg tror jag, som gjorde så här. Det känns aktuellt för oss också, vi har barn som kommer från de här områdena. På vår förskola jobbar vi mycket med barns lika värde, att ta tillvara olikheter och allas lika rätt, berättar förskolläraren Joanna Axelsson.

Insamlingen pågår till den 23 oktober, dagen före FN-dagen, och information om den lades ut på Fronter där förskolan kommunicerar med föräldrar.

– Tanken är att föräldrarna ska lämna tillsammans med sina barn och att det öppnar upp en diskussion om varför de lägger kläder där, säger Joanna Axelsson som tycker att insamlingen tagits emot bra och att det är många som vill hjälpa till.

Pratar ni om flyktingar på förskolan?

– Till viss del, inte jättemycket, mer om frågorna kommer. Det är mycket om språk. Vi förklarar vad som händer, att de kommer hit för att få det bättre. Det finns såpass många olika kulturer på vår förskola så barnen är vana vid det. Ju mer olikheter man möter, desto mer öppen blir man för det tror jag, säger Joanna Axelsson som tycker att det vore jättebra om fler förskolor samlade in kläder till flyktingar.

I entrén till förskolan Påfågeln står en låda som är full av skänkta kläder och som ska lämnas till Lyktan för att flyktingar ska få dem.

– Jag fick tips på nätet om en förskola, i Göteborg tror jag, som gjorde så här. Det känns aktuellt för oss också, vi har barn som kommer från de här områdena. På vår förskola jobbar vi mycket med barns lika värde, att ta tillvara olikheter och allas lika rätt, berättar förskolläraren Joanna Axelsson.

Insamlingen pågår till den 23 oktober, dagen före FN-dagen, och information om den lades ut på Fronter där förskolan kommunicerar med föräldrar.

– Tanken är att föräldrarna ska lämna tillsammans med sina barn och att det öppnar upp en diskussion om varför de lägger kläder där, säger Joanna Axelsson som tycker att insamlingen tagits emot bra och att det är många som vill hjälpa till.

Pratar ni om flyktingar på förskolan?

– Till viss del, inte jättemycket, mer om frågorna kommer. Det är mycket om språk. Vi förklarar vad som händer, att de kommer hit för att få det bättre. Det finns såpass många olika kulturer på vår förskola så barnen är vana vid det. Ju mer olikheter man möter, desto mer öppen blir man för det tror jag, säger Joanna Axelsson som tycker att det vore jättebra om fler förskolor samlade in kläder till flyktingar.