14 okt 2015 18:20

14 okt 2015 18:21

Teknik i framkant

Gymnasieelever fick inblick i högskolevärlden

Gymnasister från Skövde och Mariestad samlades på Högskolan under Teknikcollegedagen. Där deltog de vid föreläsningar som gav smakprover på framtidens teknik.
– Tanken är att väcka intresse för teknik över huvudtaget, säger Maria Kvarnmarker, kommunikatör på Högskolan.

Framtida ingenjörer fick en inblick i vad dagens forskning handlar om. Teknikcollegedagen hölls för andra året och de deltagande eleverna läser relaterade program vid Västerhöjdsgymnasiet, Lichron Teknikgymnasium, Volvogymnasiet och Vadsbogymnasiet i Mariestad. 150 stycken var de till antalet och de tillhör alla årskurser.

Syftet med dagen var att ge upplevelser och inspirera. Förutom teoretiska genomgångar fick eleverna även känna på ämnena praktiskt. Eftersom det finns en högskola i Skaraborg var det lämpligt att bjuda in gymnasisterna just dit, menar Maria Kvarnmarker.

– Man får prova på det som är på teknikens framkant och som vi på högskolan forskar om.

”Utvecklingen går fort”

Det är inte dumt att vara förberedd när det gäller att göra sitt yrkesval. Ove Lindberg, rektor på Lichron, tror på idén att låta eleverna se vilka möjligheter som finns för dem.

– Det väcker ett intresse för vidareutbildning. Det finns mycket framtida teknik. Utvecklingen går så fort att vi inte vet hur det kommer se ut. Men det här kan ge en vink.

I grupper gick eleverna runt mellan de fyra olika föreläsningarna. Där presenterades särskilda inriktningar inom ingenjörsvetenskap. Anna Brolin, doktorand vid designingenjörsprogrammet, berättade om design.

Presentationen var upplagd som en quiz, där eleverna fick svara på frågor genom att placera tändstickor på olika bord. Brolin visade även upp en 3D-scanner som används under produktutvecklingsprocesser.

Med den kan man överföra fysiska föremål till den digitala världen. Bland annat kan den användas för att skapa proteser och designa dataspel.

Daniel Svensson, programansvarig på maskiningenjörsprogrammet, talade om simulering. Han visade hur man kan tillämpa tekniken för att simulera en krock bland mycket annat. Eleverna fick själva testa på datorerna.

Framtida ingenjörer fick en inblick i vad dagens forskning handlar om. Teknikcollegedagen hölls för andra året och de deltagande eleverna läser relaterade program vid Västerhöjdsgymnasiet, Lichron Teknikgymnasium, Volvogymnasiet och Vadsbogymnasiet i Mariestad. 150 stycken var de till antalet och de tillhör alla årskurser.

Syftet med dagen var att ge upplevelser och inspirera. Förutom teoretiska genomgångar fick eleverna även känna på ämnena praktiskt. Eftersom det finns en högskola i Skaraborg var det lämpligt att bjuda in gymnasisterna just dit, menar Maria Kvarnmarker.

– Man får prova på det som är på teknikens framkant och som vi på högskolan forskar om.

”Utvecklingen går fort”

Det är inte dumt att vara förberedd när det gäller att göra sitt yrkesval. Ove Lindberg, rektor på Lichron, tror på idén att låta eleverna se vilka möjligheter som finns för dem.

– Det väcker ett intresse för vidareutbildning. Det finns mycket framtida teknik. Utvecklingen går så fort att vi inte vet hur det kommer se ut. Men det här kan ge en vink.

I grupper gick eleverna runt mellan de fyra olika föreläsningarna. Där presenterades särskilda inriktningar inom ingenjörsvetenskap. Anna Brolin, doktorand vid designingenjörsprogrammet, berättade om design.

Presentationen var upplagd som en quiz, där eleverna fick svara på frågor genom att placera tändstickor på olika bord. Brolin visade även upp en 3D-scanner som används under produktutvecklingsprocesser.

Med den kan man överföra fysiska föremål till den digitala världen. Bland annat kan den användas för att skapa proteser och designa dataspel.

Daniel Svensson, programansvarig på maskiningenjörsprogrammet, talade om simulering. Han visade hur man kan tillämpa tekniken för att simulera en krock bland mycket annat. Eleverna fick själva testa på datorerna.

  • Jesper Sydhagen