14 okt 2015 18:28

14 okt 2015 18:32

Tuff SM-tävling för förbanden

Kämpade och slet på hinderbanan

Det var tufft för de 28 lagen när de kom till Skövde för det årliga försvarsmaktsmästerskapet i patrulltävlan. Först ett antal övningar på dagtid och sedan mörkerorientering natten till torsdagen.

De tävlade i lag om fyra. 28 lag ställde upp – de representerade svenska förband från P7 Revinge Hed i söder till I18 i Boden i norr. SM-tävlingarna är prestigefulla och givetvis ville alla deltagande lag vinna. De kämpade och slet, hjälpte och hejade på varandra när de stormade fram i hinderbanan. Tävlingen går ut på att lagen ska klara av ett antal moment i grundläggande soldatkunskaper.

– Det är orientering, skjutning, handgranatkastning, sjukvårdsmoment, hinderbana, avståndsbedömning, ett teoretiskt prov och förbandsmomentet. Det sista ska representera förbandet där tävlingen hålls och eftersom vi är på P4 fick deltagarna åka Stridsfordon 90 och lösa vissa uppgifter, förklarar Patrik Nyberg, ställföreträdande tävlingschef.

Beroende på hur bra lagen var i de momenten fick de en starttid till den kanske jobbigaste delen – nattmomentet.

– Det är jaktstart på onsdagskvällen vid bågskyttebanan. Efter mörkerorientering springer de till Lövsjötorp för en skjutövning.

Vinnarna ska gå i mål vid P4 strax efter midnatt natten till torsdagen.

Förra året var Patrik Nyberg med i det vinnande P4-laget, men i år fick inte P4 delta.

– Inget förband får tävla på hemmaplan och det var vår tur att arrangera i år. Det skulle inte bli rättvist i orienteringen med tanke på att man känner till sin hemmaterräng.

De tävlade i lag om fyra. 28 lag ställde upp – de representerade svenska förband från P7 Revinge Hed i söder till I18 i Boden i norr. SM-tävlingarna är prestigefulla och givetvis ville alla deltagande lag vinna. De kämpade och slet, hjälpte och hejade på varandra när de stormade fram i hinderbanan. Tävlingen går ut på att lagen ska klara av ett antal moment i grundläggande soldatkunskaper.

– Det är orientering, skjutning, handgranatkastning, sjukvårdsmoment, hinderbana, avståndsbedömning, ett teoretiskt prov och förbandsmomentet. Det sista ska representera förbandet där tävlingen hålls och eftersom vi är på P4 fick deltagarna åka Stridsfordon 90 och lösa vissa uppgifter, förklarar Patrik Nyberg, ställföreträdande tävlingschef.

Beroende på hur bra lagen var i de momenten fick de en starttid till den kanske jobbigaste delen – nattmomentet.

– Det är jaktstart på onsdagskvällen vid bågskyttebanan. Efter mörkerorientering springer de till Lövsjötorp för en skjutövning.

Vinnarna ska gå i mål vid P4 strax efter midnatt natten till torsdagen.

Förra året var Patrik Nyberg med i det vinnande P4-laget, men i år fick inte P4 delta.

– Inget förband får tävla på hemmaplan och det var vår tur att arrangera i år. Det skulle inte bli rättvist i orienteringen med tanke på att man känner till sin hemmaterräng.