15 okt 2015 16:07

15 okt 2015 16:36

Moderaterna står inte bakom insändare

Moderaten Torbjörn Bergman får nu kritik av sitt eget parti för hur han utryckt sig i en insändare.

– Formuleringen är grov och skymmer sikten för debatten, säger M:s gruppledare Anders G Johansson.

Det är en insändare i måndagens SLA där Bergman beskriver att ”den av Miljöpartiet designade flyktingpolitiken dödar således effektivare runtom krigets Syrien än vad Islamiska staten gör inne i Syrien”.

Bergman har skrivit insändaren under partibeteckning, men nu tar Moderaternas ledning i Skövde direkt avstånd från vissa av hans formuleringar. I en insändare (se länk) kallas de direkt olämpliga och tarvliga.

– Jag har varit i kontakt med honom och utryckt min uppfattning, säger Anders G Johansson och påpekar att det är viktigt att debatten om flyktingpolitiken hålls saklig.

Påverkar det här Bergman ställning inom M?

– Vi har inte haft en sådan diskussion. Nu är saken avslutad så tillvida att vi markerat att det här uttryckt av Bergman, inte av Moderaterna.

Retade lärare

Det är dock inte första gången som Moderaterna tvingas att ta Bergman i örat. 2013 gick lärarkåren i Skövde i taket efter hans beskrivning av tillståndet i skolan.

Då bad Bergman om ursäkt efter ett samtal med Anders G Johansson, men nu tänker han inte ta avstånd från sin formulering.

– En spade är en spade och det hjälper att kalla saker för vad det är i stället för att linda in dem. Jag tycker att det är olyckligt om vi får en åsiktskorridor som snävas åt och att vi diskuterar ordval i stället för politiken, säger Bergman.

Men din formulering upplevs som provocerande av flera.

– Det upplevs som provocerande att påtala att det finns en politisk skuld. Det är fakta att fler civila dör på Medelhavet än vad IS dödar i Syrien. Jag har studerat siffror som visar det, säger Bergman.

– Meningen är en replik på Leif Norén (annan insändarskribent). Den ska ses i det sammanhanget och relaterar till dödstalen på Medelhavet. Jag tycker att det är en fruktansvärd situation, men jag blir påklistrad en massa saker, säger Bergman.

Kritiserar uppgörelse

Han säger att han hellre vill diskutera vilken politik som ska drivas. Bergman är kritisk till den flyktinguppgörelsen som Alliansen gjorde med Miljöpartiet 2010 och vill att Sverige går tillbaka till ett mer restriktivt mottagande och att man hjälper fler människor på plats i de krigsdrabbade länderna.

Det är en insändare i måndagens SLA där Bergman beskriver att ”den av Miljöpartiet designade flyktingpolitiken dödar således effektivare runtom krigets Syrien än vad Islamiska staten gör inne i Syrien”.

Bergman har skrivit insändaren under partibeteckning, men nu tar Moderaternas ledning i Skövde direkt avstånd från vissa av hans formuleringar. I en insändare (se länk) kallas de direkt olämpliga och tarvliga.

– Jag har varit i kontakt med honom och utryckt min uppfattning, säger Anders G Johansson och påpekar att det är viktigt att debatten om flyktingpolitiken hålls saklig.

Påverkar det här Bergman ställning inom M?

– Vi har inte haft en sådan diskussion. Nu är saken avslutad så tillvida att vi markerat att det här uttryckt av Bergman, inte av Moderaterna.

Retade lärare

Det är dock inte första gången som Moderaterna tvingas att ta Bergman i örat. 2013 gick lärarkåren i Skövde i taket efter hans beskrivning av tillståndet i skolan.

Då bad Bergman om ursäkt efter ett samtal med Anders G Johansson, men nu tänker han inte ta avstånd från sin formulering.

– En spade är en spade och det hjälper att kalla saker för vad det är i stället för att linda in dem. Jag tycker att det är olyckligt om vi får en åsiktskorridor som snävas åt och att vi diskuterar ordval i stället för politiken, säger Bergman.

Men din formulering upplevs som provocerande av flera.

– Det upplevs som provocerande att påtala att det finns en politisk skuld. Det är fakta att fler civila dör på Medelhavet än vad IS dödar i Syrien. Jag har studerat siffror som visar det, säger Bergman.

– Meningen är en replik på Leif Norén (annan insändarskribent). Den ska ses i det sammanhanget och relaterar till dödstalen på Medelhavet. Jag tycker att det är en fruktansvärd situation, men jag blir påklistrad en massa saker, säger Bergman.

Kritiserar uppgörelse

Han säger att han hellre vill diskutera vilken politik som ska drivas. Bergman är kritisk till den flyktinguppgörelsen som Alliansen gjorde med Miljöpartiet 2010 och vill att Sverige går tillbaka till ett mer restriktivt mottagande och att man hjälper fler människor på plats i de krigsdrabbade länderna.