15 okt 2015 08:00

15 okt 2015 08:00

Team Kavelbro är laddat inför SM-kval

Tobias Häll och Victor Kvarnliden från Kavelbro är med i SM-kvaltävlingen i transportteknik i Uddevalla under torsdagen.
– Man får vara beredd på det mesta och hela tiden tänka på allt vi lärt oss, säger Victor Kvarnliden.

Den fjärde av fem SM-kvaltävlingar i transportteknik avgörs i Uddevalla under torsdagen. Deltagarna kommer från gymnasieskolornas fordonsprogram, inriktning transport. Vinnaren från varje kvaltävling går vidare till Yrkes-SM som arrangeras i Malmö 2016.

Från Gymnasium Skövde Kavelbro deltar Tobias Häll, Igelstorp, och Victor Kvarnliden, Tidaholm. Reserv är Eric Niklasson, Falköping. Samtliga går i trean. Urvalet har gjorts av arbetslaget av lärare och klassen där de som inte är med och tävlar åker för att heja på.

– Det är roligt, kul att få åka i väg på något sådant här, säger Tobias Häll.

Tävlingen innehåller praktiska moment, men också teoretiska moment av varierande slag. Vad det blir presenteras på tävlingsdagen.

– Man får vara beredd på det mesta och hela tiden tänka på allt vi lärt oss, säger Victor Kvarnliden.

– Det ska vara så relaterat till yrkeslivet som möjligt, händelser som verkligen kan hända, säger Thomas Karlsson, lärare transportteknik, som är med som teamledare och har en stöttande funktion under tävlingsdagen.

Både Tobias Häll och Victor Kvarnliden tycker att det skulle vara kul att vinna. Inte minst för att visa att de lär sig mycket i skolan.

– Många tror att vi bara kör lastbil hela dagarna, det är verkligen inte så. Det är mycket att läsa. Den här veckan läser vi om farligt gods, säger Victor Kvarnliden.

Arrangör av tävlingen är TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera unga killar och inte minst tjejer till ett bra och utmanande yrkesval och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Bill Rehn, vd för TYA, i ett pressmeddelande.

Kvaltävlingen i Uddevalla får besöka av Boije Ovebrink och hans hybridlastbil Mean Green. Han har en imponerande meritlista från truckracing från 1990-talet och med sitt senaste fartmonster har framgångarna fortsatt.

Den fjärde av fem SM-kvaltävlingar i transportteknik avgörs i Uddevalla under torsdagen. Deltagarna kommer från gymnasieskolornas fordonsprogram, inriktning transport. Vinnaren från varje kvaltävling går vidare till Yrkes-SM som arrangeras i Malmö 2016.

Från Gymnasium Skövde Kavelbro deltar Tobias Häll, Igelstorp, och Victor Kvarnliden, Tidaholm. Reserv är Eric Niklasson, Falköping. Samtliga går i trean. Urvalet har gjorts av arbetslaget av lärare och klassen där de som inte är med och tävlar åker för att heja på.

– Det är roligt, kul att få åka i väg på något sådant här, säger Tobias Häll.

Tävlingen innehåller praktiska moment, men också teoretiska moment av varierande slag. Vad det blir presenteras på tävlingsdagen.

– Man får vara beredd på det mesta och hela tiden tänka på allt vi lärt oss, säger Victor Kvarnliden.

– Det ska vara så relaterat till yrkeslivet som möjligt, händelser som verkligen kan hända, säger Thomas Karlsson, lärare transportteknik, som är med som teamledare och har en stöttande funktion under tävlingsdagen.

Både Tobias Häll och Victor Kvarnliden tycker att det skulle vara kul att vinna. Inte minst för att visa att de lär sig mycket i skolan.

– Många tror att vi bara kör lastbil hela dagarna, det är verkligen inte så. Det är mycket att läsa. Den här veckan läser vi om farligt gods, säger Victor Kvarnliden.

Arrangör av tävlingen är TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera unga killar och inte minst tjejer till ett bra och utmanande yrkesval och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Bill Rehn, vd för TYA, i ett pressmeddelande.

Kvaltävlingen i Uddevalla får besöka av Boije Ovebrink och hans hybridlastbil Mean Green. Han har en imponerande meritlista från truckracing från 1990-talet och med sitt senaste fartmonster har framgångarna fortsatt.