20 okt 2015 12:15

20 okt 2015 12:26

Gav inte katten nödvändig vård – åtalas

SKÖVDE: Misstänks för djurplågeri

En Skövdebo ska ha utsatt en katt för lidande och åtalas nu misstänkt för djurplågeri. Mannen förnekar brott.

Åtalet mot Skövdebon lämnades in till Skaraborgs tingsrätt på måndagen. I åtalet gör åklagaren gällande att mannen har utsatt en katt för lidande utan att det fanns godtagbara skäl. Det misstänkta brottet ska ha skett under en period i våras. Mannen ska då ha vanvårdat katten genom att han inte gett den nödvändig vård eller avlivat den trots att den var kraftigt avmagrad och på grund av okänt sjukdomstillstånd och inte längre kunde gå normalt.

Åklagaren hävdar att mannen begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet och åtalas därför misstänkt för djurplågeri.

Mannen ska i förhör ha förnekat brott.

Åklagaren kommer att kalla en djurskyddsinspektör som vittne som ska berätta om sina iakttagelser vid en inspektion och även en veterinär som ska styrka att katten varit vanvårdad och i behov av veterinärvård eller avlivning.

Åklagaren yrkar i andra hand att mannen ska ställas till ansvar för brott mot djurskyddslagen.

Åtalet mot Skövdebon lämnades in till Skaraborgs tingsrätt på måndagen. I åtalet gör åklagaren gällande att mannen har utsatt en katt för lidande utan att det fanns godtagbara skäl. Det misstänkta brottet ska ha skett under en period i våras. Mannen ska då ha vanvårdat katten genom att han inte gett den nödvändig vård eller avlivat den trots att den var kraftigt avmagrad och på grund av okänt sjukdomstillstånd och inte längre kunde gå normalt.

Åklagaren hävdar att mannen begick gärningen med uppsåt eller av grov oaktsamhet och åtalas därför misstänkt för djurplågeri.

Mannen ska i förhör ha förnekat brott.

Åklagaren kommer att kalla en djurskyddsinspektör som vittne som ska berätta om sina iakttagelser vid en inspektion och även en veterinär som ska styrka att katten varit vanvårdad och i behov av veterinärvård eller avlivning.

Åklagaren yrkar i andra hand att mannen ska ställas till ansvar för brott mot djurskyddslagen.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.