20 okt 2015 13:17

21 okt 2015 13:08

Misstänkt för kattdöd kan begäras häktad

Flera omständigheter ledde polisen till mannen

NY VERSION: Den man som är anhållen misstänkt för djurplågeri kan ha haft med tiotalet katters död att göra. Nu kan mannen eventuellt häktas för de misstänkta brotten.

Det var på tisdagen som SLA kunde avslöja att en ung Skövdebo anhölls i tisdags kväll misstänkt för djurplågeri. Det handlar om ett flertal döda katter som under några veckor hittats döda, en av dem med uppskuren mage, vid Timmervägen i Södra Ryd.

Mannen har förhörts men vad han sagt där vill polisen inte kommentera. Mannen ska också höras under onsdagseftermiddagen igen.

– Utredningen är inne i ett känsligt läge just nu, säger Tony Johansson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.

Kattdöden i Södra Ryd har fått stor uppmärksamhet vilket också lett till att människor har hört av sig till polisen.

– Vi har identifierat personer som tidigare har sålt katter till mannen och de personerna ska vi prata med för att försöka få fram fler uppgifter.

Det finns misstankar om att mannen eventuellt kan ligga bakom fler liknande händelser.

Kammaråklagare Jennifer Hasselroth har kopplats in på fallet. Hon säger att mannen har delgivits misstanke om ett tiotal fall av djurplågeri. Inte heller hon vill kommentera vad mannen har sagt i förhör.

– Det är tidigt i utredningen och vi ska nu försöka bilda oss en uppfattning om vad som har hänt och vad han har gjort med katterna. Men hur han ställer sig till anklagelserna vill jag inte kommentera i nuläget.

Att polisen riktade sina misstankar mot mannen ska bero på flera omständigheter, oklart vilka.

Enligt åklagaren hade mannen ingen katt i sitt hem när han greps.

I förra veckan berättade SLA att sex katter hittats döda i kring Timmervägen. Ärendet polisanmäldes av fastighetsbolaget Din bostad i början av oktober, men utredningen lades ner samma dag som anmälan gjordes. Då gjordes bedömningen av den som granskade den att det inte gick att utreda vidare, att det då inte fanns några uppgifter som skulle leda utredningen framåt. Men när Tony Johansson fick kännedom om den nedlagda anmälan gjorde han en annan bedömning och återupptog ärendet.

Händelserna har fått kattägarna i området att bli väldigt oroliga. En av dem, Minna Soirio, tycker att det hela är mycket obehagligt och otäckt. Hennes son har också hittat en död katt.

 

Det var på tisdagen som SLA kunde avslöja att en ung Skövdebo anhölls i tisdags kväll misstänkt för djurplågeri. Det handlar om ett flertal döda katter som under några veckor hittats döda, en av dem med uppskuren mage, vid Timmervägen i Södra Ryd.

Mannen har förhörts men vad han sagt där vill polisen inte kommentera. Mannen ska också höras under onsdagseftermiddagen igen.

– Utredningen är inne i ett känsligt läge just nu, säger Tony Johansson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.

Kattdöden i Södra Ryd har fått stor uppmärksamhet vilket också lett till att människor har hört av sig till polisen.

– Vi har identifierat personer som tidigare har sålt katter till mannen och de personerna ska vi prata med för att försöka få fram fler uppgifter.

Det finns misstankar om att mannen eventuellt kan ligga bakom fler liknande händelser.

Kammaråklagare Jennifer Hasselroth har kopplats in på fallet. Hon säger att mannen har delgivits misstanke om ett tiotal fall av djurplågeri. Inte heller hon vill kommentera vad mannen har sagt i förhör.

– Det är tidigt i utredningen och vi ska nu försöka bilda oss en uppfattning om vad som har hänt och vad han har gjort med katterna. Men hur han ställer sig till anklagelserna vill jag inte kommentera i nuläget.

Att polisen riktade sina misstankar mot mannen ska bero på flera omständigheter, oklart vilka.

Enligt åklagaren hade mannen ingen katt i sitt hem när han greps.

I förra veckan berättade SLA att sex katter hittats döda i kring Timmervägen. Ärendet polisanmäldes av fastighetsbolaget Din bostad i början av oktober, men utredningen lades ner samma dag som anmälan gjordes. Då gjordes bedömningen av den som granskade den att det inte gick att utreda vidare, att det då inte fanns några uppgifter som skulle leda utredningen framåt. Men när Tony Johansson fick kännedom om den nedlagda anmälan gjorde han en annan bedömning och återupptog ärendet.

Händelserna har fått kattägarna i området att bli väldigt oroliga. En av dem, Minna Soirio, tycker att det hela är mycket obehagligt och otäckt. Hennes son har också hittat en död katt.