21 okt 2015 10:59

21 okt 2015 13:34

Mordåtal på fredag

SKÖVDE: Eventuellt syn på plats i Blomberg

UPPDATERAD: Åtalet mot den man som misstänks ha mördat Lisa Holm kommer på fredag och rättegången hålls troligen redan i nästa vecka. Eventuellt kan domstolen då göra ett besök i Blomberg.
– Det är inget bestämt, men så skulle det kunna bli, säger lagman Anna-Karin Lundberg till SLA.

Den 35-årige mannen har varit häktad misstänkt för mord sedan den 16 juni. Den första tiden var även hans yngre bror och fru häktade för inblandning i brottet, men de försattes på fri fot efter en vecka och vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har nu också beslutat att inte väcka åtal mot de två.

Åtalstiden mot 35-åringen gick ut på onsdagen, men åklagaren har tidigare aviserat att åtalet kommer att dröja ytterligare ett par dagar. På onsdagsförmiddagen lämnade han också in en begäran om förlängd åtalstid till och med fredagen den 23 oktober. Detta gick den misstänkte med på utan omhäktningsförhandling eftersom en av orsakerna till att förundersökningen inte är klar är att hans advokat, Inger Rönnbäck, behövt mer tid för att gå igenom materialet.

Om inget annat oförutsett händer och åtalet kommer på fredag, lär det mest största sannolikhet bli rättegång i Skaraborgs tingsrätt i nästa vecka.

– Troligen tar den tre eller fyra dagar. Eventuellt klaras rättegången av helt under nästa vecka eller så tas någon av rättegångsdagarna på måndag eller tisdag veckan därpå, säger lagman Anna-Karin Lundberg.

Just nästa vecka är det möjligt eftersom den mycket omfattande rättegången mot narkotikaligan, som pågår totalt 17 dagar, har uppehåll då.

– Annars hade det inte gått. Narkotikarättegången måste hållas i säkerhetssalen och det måste denna rättegången också.

Anna-Karin Lundberg ska vara ordförande under mordrättegången. Exakt hur rättegången läggs upp vet hon inte eftersom åtalet inte kommit, men hon utesluter inte att det blir syn på plats i Blomberg där brottet har skett.

– Rätten, åklagaren eller advokaten kan yrka på det. Jag vet ännu inte om det blir aktuellt, men visst kan det bli så.

Att ha syn på plats kan vara viktigt, enligt Lundberg.

– Man kan bilda sig en annan uppfattning på plats och kanske tydligare förstå det som läggs fram under rättegången. Rent generellt kan jag tycka att det är allt för sällan som det genomförs syn.

 

 

Den 35-årige mannen har varit häktad misstänkt för mord sedan den 16 juni. Den första tiden var även hans yngre bror och fru häktade för inblandning i brottet, men de försattes på fri fot efter en vecka och vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har nu också beslutat att inte väcka åtal mot de två.

Åtalstiden mot 35-åringen gick ut på onsdagen, men åklagaren har tidigare aviserat att åtalet kommer att dröja ytterligare ett par dagar. På onsdagsförmiddagen lämnade han också in en begäran om förlängd åtalstid till och med fredagen den 23 oktober. Detta gick den misstänkte med på utan omhäktningsförhandling eftersom en av orsakerna till att förundersökningen inte är klar är att hans advokat, Inger Rönnbäck, behövt mer tid för att gå igenom materialet.

Om inget annat oförutsett händer och åtalet kommer på fredag, lär det mest största sannolikhet bli rättegång i Skaraborgs tingsrätt i nästa vecka.

– Troligen tar den tre eller fyra dagar. Eventuellt klaras rättegången av helt under nästa vecka eller så tas någon av rättegångsdagarna på måndag eller tisdag veckan därpå, säger lagman Anna-Karin Lundberg.

Just nästa vecka är det möjligt eftersom den mycket omfattande rättegången mot narkotikaligan, som pågår totalt 17 dagar, har uppehåll då.

– Annars hade det inte gått. Narkotikarättegången måste hållas i säkerhetssalen och det måste denna rättegången också.

Anna-Karin Lundberg ska vara ordförande under mordrättegången. Exakt hur rättegången läggs upp vet hon inte eftersom åtalet inte kommit, men hon utesluter inte att det blir syn på plats i Blomberg där brottet har skett.

– Rätten, åklagaren eller advokaten kan yrka på det. Jag vet ännu inte om det blir aktuellt, men visst kan det bli så.

Att ha syn på plats kan vara viktigt, enligt Lundberg.

– Man kan bilda sig en annan uppfattning på plats och kanske tydligare förstå det som läggs fram under rättegången. Rent generellt kan jag tycka att det är allt för sällan som det genomförs syn.