22 okt 2015 09:37

04 dec 2015 08:20

Misstänks ha plågat ihjäl 16 katter

Den man som misstänks för att ha plågat ihjäl katter i Södra Ryd häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkt för 16 fall av djurplågeri.

I tisdags kunde SLA avslöja att en ung Skövdebo anhölls i måndags misstänkt för djurplågeri. Mannen har förhörts vid ett par tillfällen, senast på onsdagseftermiddagen och på torsdagen begärdes han häktad för 19 fall av djurplågeri. Kammaråklagare Jennifer Hasselroth sade under häktningsförhandlingen i Skaraborgs tingsrätt att mannen har köpt ett stort antal katter från juli till oktober. När han har blivit irriterad på dem, har han slagit till dem, sparkat dem eller kastat dem i golvet eller väggen. Ett par katter har han också ”straffat” när de varit olydiga genom att doppa dem i en hink med vatten tills de dött. Om de misshandlade katterna inte har dött direkt har han vridit nacken av dem, en katt som han hade kastat i väggen lät han ligga svårt skadad på soffan i flera timmar.

Åklagaren gjorde också gällande att mannen så sent som i måndags när han var kallad till polisen för förhör, hade bokat träff i Skövde med en kvinna för att eventuellt köpa en dräktig katt.

– Jag yrkar att han häktas, jag anser att det finns risk för fortsatt brottslighet om han är på fri fot, sade Hasselroth.

Mannen erkände redan i polisförhör flertalet av djurplågerifallen och erkände också stöld av en katt som också dödades, och han stod fast vid erkännandet även under häktningsförhandlingen. Men han motsatte sig att blir häktad.

"Inte låtit dem lida länge"

Han hävdade att allt var annorlunda nu när han sett konsekvenserna av sitt agerande, att han därför inte tänkte skaffa fler katter. Han berättade också att han mår psykiskt dåligt och att han när han tagit livet av katterna har saknat en spärr.

– Men jag har inte skaffat nya katter för att döda dem, jag har hela tiden trott att allt ska bli bättre. Och jag har inte låtit dem lida länge.

Domstolen beslutade att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för 16 fall av djurplågeri Mannen ska också genomgå en paragraf-7-undersökning, en liten sinnesundersökning.

Åtal ska vara väckt den 5 november.

I tisdags kunde SLA avslöja att en ung Skövdebo anhölls i måndags misstänkt för djurplågeri. Mannen har förhörts vid ett par tillfällen, senast på onsdagseftermiddagen och på torsdagen begärdes han häktad för 19 fall av djurplågeri. Kammaråklagare Jennifer Hasselroth sade under häktningsförhandlingen i Skaraborgs tingsrätt att mannen har köpt ett stort antal katter från juli till oktober. När han har blivit irriterad på dem, har han slagit till dem, sparkat dem eller kastat dem i golvet eller väggen. Ett par katter har han också ”straffat” när de varit olydiga genom att doppa dem i en hink med vatten tills de dött. Om de misshandlade katterna inte har dött direkt har han vridit nacken av dem, en katt som han hade kastat i väggen lät han ligga svårt skadad på soffan i flera timmar.

Åklagaren gjorde också gällande att mannen så sent som i måndags när han var kallad till polisen för förhör, hade bokat träff i Skövde med en kvinna för att eventuellt köpa en dräktig katt.

– Jag yrkar att han häktas, jag anser att det finns risk för fortsatt brottslighet om han är på fri fot, sade Hasselroth.

Mannen erkände redan i polisförhör flertalet av djurplågerifallen och erkände också stöld av en katt som också dödades, och han stod fast vid erkännandet även under häktningsförhandlingen. Men han motsatte sig att blir häktad.

"Inte låtit dem lida länge"

Han hävdade att allt var annorlunda nu när han sett konsekvenserna av sitt agerande, att han därför inte tänkte skaffa fler katter. Han berättade också att han mår psykiskt dåligt och att han när han tagit livet av katterna har saknat en spärr.

– Men jag har inte skaffat nya katter för att döda dem, jag har hela tiden trott att allt ska bli bättre. Och jag har inte låtit dem lida länge.

Domstolen beslutade att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för 16 fall av djurplågeri Mannen ska också genomgå en paragraf-7-undersökning, en liten sinnesundersökning.

Åtal ska vara väckt den 5 november.