23 okt 2015 17:07

23 okt 2015 17:39

Åklagaren: Sexuellt motiv till Lisa-mordet

MORDÅTAL: Starka bevis mot 35-åringen

35-åringen dödade Lisa Holm genom hängning, enligt åtalet. Han transporterade kroppen till Martorp där han tryckte in den i ett klädskåp.

– Vi ser inget annat än ett sexuellt motiv, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm.

Många har väntat på åtalet i detta, ett av Sveriges mest uppmärksammade, mordfall. Och den största frågan har varit motivet till mordet. En dryg timme innan presskonferensen, som polis och åklagare kallat till på fredagen, fick SLA uppgifter från advokat Tore Brandtler som företräder Lisa Holms familj i rättsprocessen att det handlade om ”ett sexuellt motiv som gick alldeles fel”. Ganska snart vid presskonferensen stod det också klart att det även är vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms tes.

När Lisa Holm hittades fredagen den 12 juni intryckt i ett smalt klädskåp i en arbetsbod på Martorps gård någon kilometer från Blomberg där hon arbetade, var hennes byxor och tröja ned- respektive uppdragna, hennes kropp blottad. I den lada mittemot kaféet där Lisa arbetade – i den lada som man misstänker att Lisa har mördats – hittade polisen sperma från mannen.

– Detta gör att vi inte kan se något annat än ett sexuellt motiv. Men obduktionen visar inte att hon har utsatts för ett sexuellt övergrepp, säger Wennerholm.

Mördades i mjölkrum

När Lisa hittades i klädskåpet hade hon också ett kraftigt rep runt halsen, tejp över mun, näsa och runt huvudet. Enligt polis och åklagare har Lisa mördats i ett mjölkrum i ladan.

Lars-Göran Wennerholm anser sig ha stark bevisning mot 35-åringen.

– Vi har blodspår från honom vid det rör där Lisa har hängts, det syns också märken i dammet från ett rep eller liknande, på väggen där röret går in finns ett hårstår från Lisa. Nedanför röret på golvet finns det två repbitar. Det är likadant rep som finns runt Lisas hals, även på dem finns dna från Lisa och den åtalade. En tejprulle hittas i ladan, det är samma tejp som Lisa hade i ansiktet.

– Vi har också hittat blod från den åtalade på Lisas jacka och byxor.

I bevisningen finns ett stort antal vittnesmål, en person ska bland annat ha sett hans bil i närheten av kaféet på kvällen då hon försvann.

Saknar alibi

Mannen saknar dessutom alibi, anser åklagaren. Han ska ha uppmanat sin bror att ljuga för polisen och säga att han var hemma från klockan sex den aktuella kvällen. Han ska också ha uppträtt nervöst, enligt vittnesuppgifter.

Rättegången inleds på onsdag och målsägandebiträdet, advokat Tore Brandtler, tror på en fällande dom. Han anser att bevisen mot 35-åringen är starka.

– Det finns så många omständigheter som talar emot honom. Bland annat tänker jag på det som tydligt pekar på att han har varit i nära kontakt med Lisa. Dna-spår finns på ställen på hennes kläder som de inte kunnat hamna på om man inte varit riktigt nära henne, säger Tore Brandtler till SLA.

– Han kan heller inte förklarat detta på något trovärdigt sätt.

Många har väntat på åtalet i detta, ett av Sveriges mest uppmärksammade, mordfall. Och den största frågan har varit motivet till mordet. En dryg timme innan presskonferensen, som polis och åklagare kallat till på fredagen, fick SLA uppgifter från advokat Tore Brandtler som företräder Lisa Holms familj i rättsprocessen att det handlade om ”ett sexuellt motiv som gick alldeles fel”. Ganska snart vid presskonferensen stod det också klart att det även är vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms tes.

När Lisa Holm hittades fredagen den 12 juni intryckt i ett smalt klädskåp i en arbetsbod på Martorps gård någon kilometer från Blomberg där hon arbetade, var hennes byxor och tröja ned- respektive uppdragna, hennes kropp blottad. I den lada mittemot kaféet där Lisa arbetade – i den lada som man misstänker att Lisa har mördats – hittade polisen sperma från mannen.

– Detta gör att vi inte kan se något annat än ett sexuellt motiv. Men obduktionen visar inte att hon har utsatts för ett sexuellt övergrepp, säger Wennerholm.

Mördades i mjölkrum

När Lisa hittades i klädskåpet hade hon också ett kraftigt rep runt halsen, tejp över mun, näsa och runt huvudet. Enligt polis och åklagare har Lisa mördats i ett mjölkrum i ladan.

Lars-Göran Wennerholm anser sig ha stark bevisning mot 35-åringen.

– Vi har blodspår från honom vid det rör där Lisa har hängts, det syns också märken i dammet från ett rep eller liknande, på väggen där röret går in finns ett hårstår från Lisa. Nedanför röret på golvet finns det två repbitar. Det är likadant rep som finns runt Lisas hals, även på dem finns dna från Lisa och den åtalade. En tejprulle hittas i ladan, det är samma tejp som Lisa hade i ansiktet.

– Vi har också hittat blod från den åtalade på Lisas jacka och byxor.

I bevisningen finns ett stort antal vittnesmål, en person ska bland annat ha sett hans bil i närheten av kaféet på kvällen då hon försvann.

Saknar alibi

Mannen saknar dessutom alibi, anser åklagaren. Han ska ha uppmanat sin bror att ljuga för polisen och säga att han var hemma från klockan sex den aktuella kvällen. Han ska också ha uppträtt nervöst, enligt vittnesuppgifter.

Rättegången inleds på onsdag och målsägandebiträdet, advokat Tore Brandtler, tror på en fällande dom. Han anser att bevisen mot 35-åringen är starka.

– Det finns så många omständigheter som talar emot honom. Bland annat tänker jag på det som tydligt pekar på att han har varit i nära kontakt med Lisa. Dna-spår finns på ställen på hennes kläder som de inte kunnat hamna på om man inte varit riktigt nära henne, säger Tore Brandtler till SLA.

– Han kan heller inte förklarat detta på något trovärdigt sätt.