26 okt 2015 20:33

26 okt 2015 20:33

Final med Lena och Gösta Linderholm

SKÖVDE: Rosa oktober

När Lena Linderholm fick bröstcancer skrev hon dagbok nästan hela tiden. Den ligger till grund för den nyutkomna boken Min cancer - tröstebok.
– Man får ta till tröst där man kan hitta den, berättar Lena som bland annat skrev brev till prinsessan Christina.

Bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg hade final på Rosa oktober under måndagen i S:ta Helena kyrka. Gästade gjorde Lena Linderholm som är ambassadör för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, samt hennes make Gösta Linderholm. Lena hade med sig sin alldeles färska bok, den kom förra veckan och heter Min cancer - tröstebok.

– Det är första gången vi är ute så här, tidigare har jag bara jobbat med BRO, så det känns speciellt. Det är roligt att vara här och att det är en sådan fin kyrka, berättar Lena när SLA träffar henne på måndagseftermiddagen.

Hur ljus och fin hon tyckte att kyrkan var, var också något hon tog upp under kvällen inför de 150 personer som kommit.

Information och tröst

– Jag har haft bröstcancer och var väldigt skraltig stundtals. Ibland kan jag tro att det är någon mening med allt som sker, att man har en uppgift att fylla. Min uppgift har kanske varit att sprida glädje med min konst. Nu kände jag också att jag skulle sprida information och tröst åt de som drabbas och anhöriga.

Det är där boken kommer in i bilden.

– Någon sa: Den ser ju så glad ut, i färgerna och så där. Det är meningen för att man ska finna glädje i den.

Lena upptäckte en knöl i bröstet. Det var innan jul 2010.

– Det var inte bra. För då har ju landstinget bestämt att då blir man inte sjuk, det blir man inte på sommaren heller, berättar Lena som fick en tid i början av januari.

Skrev dagbok

Hon skrev dagbok nästan hela tiden, förutom i början, målade och ritade. Det är det som boken bygger på.

– När jag fått beskedet så blev jag lite manisk. Jag har företag och hade lovat att hålla målarkurs. Så det första jag sa: Jag hinner inte operera mig nu. Jag har så mycket att göra.

Så hon fixade det och en månad senare lades hon in på sjukhus, med målarkompisarnas skratt i färskt minne. Lena - och Gösta - lockade också till skratt. Bland annat när de berättade om snabbkursen i omplåstring av Lenas sår efter operationen.

Under den rosa månaden som gått har Bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg, som har 160 medlemmar, ordnat eller varit med på många olika arrangemang. Alla pengar som kommer in går till Bröstcancerfonden.

Bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg hade final på Rosa oktober under måndagen i S:ta Helena kyrka. Gästade gjorde Lena Linderholm som är ambassadör för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, samt hennes make Gösta Linderholm. Lena hade med sig sin alldeles färska bok, den kom förra veckan och heter Min cancer - tröstebok.

– Det är första gången vi är ute så här, tidigare har jag bara jobbat med BRO, så det känns speciellt. Det är roligt att vara här och att det är en sådan fin kyrka, berättar Lena när SLA träffar henne på måndagseftermiddagen.

Hur ljus och fin hon tyckte att kyrkan var, var också något hon tog upp under kvällen inför de 150 personer som kommit.

Information och tröst

– Jag har haft bröstcancer och var väldigt skraltig stundtals. Ibland kan jag tro att det är någon mening med allt som sker, att man har en uppgift att fylla. Min uppgift har kanske varit att sprida glädje med min konst. Nu kände jag också att jag skulle sprida information och tröst åt de som drabbas och anhöriga.

Det är där boken kommer in i bilden.

– Någon sa: Den ser ju så glad ut, i färgerna och så där. Det är meningen för att man ska finna glädje i den.

Lena upptäckte en knöl i bröstet. Det var innan jul 2010.

– Det var inte bra. För då har ju landstinget bestämt att då blir man inte sjuk, det blir man inte på sommaren heller, berättar Lena som fick en tid i början av januari.

Skrev dagbok

Hon skrev dagbok nästan hela tiden, förutom i början, målade och ritade. Det är det som boken bygger på.

– När jag fått beskedet så blev jag lite manisk. Jag har företag och hade lovat att hålla målarkurs. Så det första jag sa: Jag hinner inte operera mig nu. Jag har så mycket att göra.

Så hon fixade det och en månad senare lades hon in på sjukhus, med målarkompisarnas skratt i färskt minne. Lena - och Gösta - lockade också till skratt. Bland annat när de berättade om snabbkursen i omplåstring av Lenas sår efter operationen.

Under den rosa månaden som gått har Bröstcancerföreningen Agatha i Skaraborg, som har 160 medlemmar, ordnat eller varit med på många olika arrangemang. Alla pengar som kommer in går till Bröstcancerfonden.