26 okt 2015 06:00

26 okt 2015 07:18

Spår saknas i bil

Lisa Holm mördades i ladan i Blomberg. Kroppen hittades på gården Martorp en bit bort. Men i den bil polis och åklagare tror att den åtalade 35-åringen transporterat kroppen finns inga spår som kan kopplas till henne.
– Vi kan bara konstatera att det saknas, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Polisen har säkrat ett flertal dna-spår, bland annat blod, från den 35-åring som nu åtalats misstänkt för mord på Lisa Holm. Dna-spår finns bland annat på hennes kläder, på mobildelar och mopedhjälp – och även på andra saker som kopplas till brottet. I åtalet mot mannen framgår att när Lisa dödats har hon transporterats till gården Martorp.

Inget dna-spår

Men i den bil som man tror att mannen har transporterat den döda flickan finns inga spår efter henne.

– Så är det, vi kan bara konstaterar att det saknas. Vi vet inte varför, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

– Det handlar om en arbetsbil och den undersöktes ju inte av polisen förrän efter flera dagar. Vad som helst kan ha gjorts med bilen under de dagarna.

Mördaren skulle ha kunnat virat in kroppen i något under transporten, konstaterar polis och åklagare.

– Men det är inget som i så fall har återfunnits.

Stark bevisning

Även om det saknas dna-spår efter Lisa i bilen anser åklagaren att bevisningen är stark mot mannen – både teknisk bevisning och uppgifter från vittnen som bland annat gör gällande att en bil som liknar 35-åringens setts vid ladan vid aktuell tidpunkt.

Men åklagaren kanske inte lyckas få den mordåtalades fru och yngre bror till rättegången trots att han i åtalet har åberopat vittnesförhör med dem. Åklagaren vill att de ska vittna om att 35-åringen ska ha agerat märkligt och mått dåligt när han kommit hem på kvällen den 7 juni, den dagen Lisa försvann.

Bad dem ljuga

Han ska då, enligt åklagarens uppgifter i åtalet, ha uppmanat de två att inte säga sanningen om bland annat när han kom hem eller att hans fru tvättat hans smutsiga kläder.

– De har ju ingen skyldighet att vittna eftersom de är nära anhöriga, men även om jag nåtts av uppgifter om att de inte vill komma, har jag ännu inte fått det beskedet från tingsrätten. Det återstår att se hur det blir vid rättegången, säger Lars-Göran Wennerholm.

Rättegången inleds på onsdag. Den kommer att följas av ett stort medieuppbåd. Det blir dessutom rigorös säkerhet kring rättegången. Allmänheten måste passera en säkerhetskontroll, vilket innebär att gå igenom en larmbåge, kläder och väskor kommer också att gås igenom.

Polisen har säkrat ett flertal dna-spår, bland annat blod, från den 35-åring som nu åtalats misstänkt för mord på Lisa Holm. Dna-spår finns bland annat på hennes kläder, på mobildelar och mopedhjälp – och även på andra saker som kopplas till brottet. I åtalet mot mannen framgår att när Lisa dödats har hon transporterats till gården Martorp.

Inget dna-spår

Men i den bil som man tror att mannen har transporterat den döda flickan finns inga spår efter henne.

– Så är det, vi kan bara konstaterar att det saknas. Vi vet inte varför, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

– Det handlar om en arbetsbil och den undersöktes ju inte av polisen förrän efter flera dagar. Vad som helst kan ha gjorts med bilen under de dagarna.

Mördaren skulle ha kunnat virat in kroppen i något under transporten, konstaterar polis och åklagare.

– Men det är inget som i så fall har återfunnits.

Stark bevisning

Även om det saknas dna-spår efter Lisa i bilen anser åklagaren att bevisningen är stark mot mannen – både teknisk bevisning och uppgifter från vittnen som bland annat gör gällande att en bil som liknar 35-åringens setts vid ladan vid aktuell tidpunkt.

Men åklagaren kanske inte lyckas få den mordåtalades fru och yngre bror till rättegången trots att han i åtalet har åberopat vittnesförhör med dem. Åklagaren vill att de ska vittna om att 35-åringen ska ha agerat märkligt och mått dåligt när han kommit hem på kvällen den 7 juni, den dagen Lisa försvann.

Bad dem ljuga

Han ska då, enligt åklagarens uppgifter i åtalet, ha uppmanat de två att inte säga sanningen om bland annat när han kom hem eller att hans fru tvättat hans smutsiga kläder.

– De har ju ingen skyldighet att vittna eftersom de är nära anhöriga, men även om jag nåtts av uppgifter om att de inte vill komma, har jag ännu inte fått det beskedet från tingsrätten. Det återstår att se hur det blir vid rättegången, säger Lars-Göran Wennerholm.

Rättegången inleds på onsdag. Den kommer att följas av ett stort medieuppbåd. Det blir dessutom rigorös säkerhet kring rättegången. Allmänheten måste passera en säkerhetskontroll, vilket innebär att gå igenom en larmbåge, kläder och väskor kommer också att gås igenom.