30 okt 2015 13:25

30 okt 2015 13:29

"Har varit en bra dag – fick balans"

Försvaret hade kallat vittnen

Ett vittne kan ha sett den mordmisstänkte vid sitt hus en kort stund innan Lisa Holm försvann. Ett par andra vittnen sade att de hade svårt att tro att han är skyldig.
– Det vittnena sade gav en balans, säger Inger Rönnbäck till SLA.

Rättegången mot den mordmisstänkte 35-åringen fortsatte på fredagen, dagen var vikt åt försvarets vittnen. Advokat Inger Rönnbäck hade kallat sju vittnen, men ett förhör återkallades. Efter förhören konstaterade Inger Rönnbäck att hon hade fått fram det hon hade tänkt.

”En bra dag”

– Det har varit en bra dag. Vi har fått en balans kring den bevisning som åklagaren har lagt fram, det är viktigt för hela rättsväsendet. Nu får tingsrätten bedöma detta, säger Rönnbäck till SLA.

– Förhören har visat att det finns en annan möjlighet till hur det här har gått till än det som åklagaren hävdar.

Ett av vittnena, frun till den mordmisstänktes arbetsgivare, svarade på Rönnbäcks frågor att hon strax efter klockan sex på kvällen då Lisa Holm försvann hade sett den mordmisstänkte och hans fru och bror, hon känner väl till de tre. De ska ha stått respektive suttit på trappan vid bostaden, en kort bit från arbetsgivarens hus.

Misstankar

När vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm ställde frågor sade hon att hon är 90 procent säker på att det är de tre. Kvinnan sade också att hon trott att mannen är oskyldig, men att hon nu börjat misstänka honom.

Det som förändrat hennes inställning är att den joggande kvinnan på torsdagen pekade ut den åtalade som den man som stoppade henne och ville ha med henne till bilen.

– Utpekandet var chockerade, sade vittnet.

Ett annat vittne uppgav att hon sett två bilar i området som hon reagerat på. Den första var en ljus bil som kan ut från en grusväg i hög fart i närheten av Martorpsfallen strax efter sju. En timme senare, på väg från Munkängarna, såg hon en mörk, utlandsregistrerad bil. Hon ska ha sett en blond kvinna i baksätet, lutad mot rutan. Vittnet reagerade på bilen eftersom kvinnan satt i bak och såg nedstämd ut.

Inger Rönnbäck hade också kallat den polisman som gjorde dörrknackning i området natten efter Lisa försvinnande. Han sade att det då inte var något konstigt med den nu åtalade mannen. Polismannen uppgav också att 35-åringen och hans fru sagt att de sett en jeepaktig bil vid kaféet strax efter åtta kvällen då Lisa försvann.

Ett par andra vittnen som arbetade tillsammans med den åtalade sade i och för sig att de inte känner 35-åringen väl, men att de ändå har svårt att tro att han är skyldig.

Inger Rönnbäck har kallat fler vittnen, de ska höras i nästa vecka. Det handlar bland annat om en före detta kriminalkommissarie som ska höras om sina synpunkter på förundersökningen.

Rättegången mot den mordmisstänkte 35-åringen fortsatte på fredagen, dagen var vikt åt försvarets vittnen. Advokat Inger Rönnbäck hade kallat sju vittnen, men ett förhör återkallades. Efter förhören konstaterade Inger Rönnbäck att hon hade fått fram det hon hade tänkt.

”En bra dag”

– Det har varit en bra dag. Vi har fått en balans kring den bevisning som åklagaren har lagt fram, det är viktigt för hela rättsväsendet. Nu får tingsrätten bedöma detta, säger Rönnbäck till SLA.

– Förhören har visat att det finns en annan möjlighet till hur det här har gått till än det som åklagaren hävdar.

Ett av vittnena, frun till den mordmisstänktes arbetsgivare, svarade på Rönnbäcks frågor att hon strax efter klockan sex på kvällen då Lisa Holm försvann hade sett den mordmisstänkte och hans fru och bror, hon känner väl till de tre. De ska ha stått respektive suttit på trappan vid bostaden, en kort bit från arbetsgivarens hus.

Misstankar

När vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm ställde frågor sade hon att hon är 90 procent säker på att det är de tre. Kvinnan sade också att hon trott att mannen är oskyldig, men att hon nu börjat misstänka honom.

Det som förändrat hennes inställning är att den joggande kvinnan på torsdagen pekade ut den åtalade som den man som stoppade henne och ville ha med henne till bilen.

– Utpekandet var chockerade, sade vittnet.

Ett annat vittne uppgav att hon sett två bilar i området som hon reagerat på. Den första var en ljus bil som kan ut från en grusväg i hög fart i närheten av Martorpsfallen strax efter sju. En timme senare, på väg från Munkängarna, såg hon en mörk, utlandsregistrerad bil. Hon ska ha sett en blond kvinna i baksätet, lutad mot rutan. Vittnet reagerade på bilen eftersom kvinnan satt i bak och såg nedstämd ut.

Inger Rönnbäck hade också kallat den polisman som gjorde dörrknackning i området natten efter Lisa försvinnande. Han sade att det då inte var något konstigt med den nu åtalade mannen. Polismannen uppgav också att 35-åringen och hans fru sagt att de sett en jeepaktig bil vid kaféet strax efter åtta kvällen då Lisa försvann.

Ett par andra vittnen som arbetade tillsammans med den åtalade sade i och för sig att de inte känner 35-åringen väl, men att de ändå har svårt att tro att han är skyldig.

Inger Rönnbäck har kallat fler vittnen, de ska höras i nästa vecka. Det handlar bland annat om en före detta kriminalkommissarie som ska höras om sina synpunkter på förundersökningen.