31 okt 2015 06:00

31 okt 2015 06:00

Hoppas få spela hemma

Johan Sterner från Lerdala

Den fria teatergruppen Finfrämmat sätter upp Den goda människan i Sezuan. Hittills har de spelat i Göteborgstrakten, men Johan Sterner som är från Lerdala hoppas få komma till Skaraborg också.
– Det hade ju varit väldigt roligt att få komma till hembygden och spela igen.

Efter två år på Wendelsbergs folkhögskola med inriktning taldramatik sökte Johan Sterner från Lerdala till ett tredje produktionsår.

– Lärarna på skolan väljer ut en grupp elever som sökt till produktionsåret och sätter ihop en grupp som de tycker fungerar. Man får i stort sett alla resurser man behöver för att skapa en frigrupp och jobba som en frigrupp, säger Johan Sterner.

Han blev en av de utvalda och bildade tillammans med sju andra gruppen Finfrämmat. De som är med i gruppen har antingen gått taldramatisk linje eller musikdramatisk linje.

– Det är skönt. Det ger olika perspektiv, det är väldigt skönt att vi är olika i gruppen. Vi tänkte länge på ett namn. Jag tror vi bara sa något gång: Nu kommer det finfrämmat. Då tittade alla på varandra och tyckte att det funkade som ett namn.

Gruppen har en regissör som heter Jennie Rydén och det är hon som har valt ut pjäsen som spelas. Den heter Den goda människan i Sezuan och är skriven av Bertolt Brecht.

– Det är väldigt lätt att lägga in ont och gott i olika fack. Det är väldigt lätt att man vill dela upp det, att det finns onda och goda saker. Men det är inte så lätt. Men också hur man ska kunna vara en god människa i en värld som kräver av dig att vara traditionellt ond för att överleva.

Föreställningen är 80 minuter lång.

– Det är lätt att tro att det är en tråkig pjäs, lång och pratig. Det är den inte, den är faktiskt ganska rolig. Det är inte bara diskussioner om godhet, utan den kan också locka till skratt. Vi har lite sånger i och så där.

De åtta skådespelarna gör 27 roller och lämnar aldrig scenen. Johan Sterner spelar fastighetsägaren, den arbetslöse och en av gudarna. I gruppen ingår också Hampus Anveden, Karin Melin, Pål Lennblad, Hanna Källdin, Matilda Höglund, William Beijer och Julia Njord Jönsson. Pjäsen hade premiär 16 oktober, närmast spelas den på Landvetter kulturhus 5 november.

Efter två år på Wendelsbergs folkhögskola med inriktning taldramatik sökte Johan Sterner från Lerdala till ett tredje produktionsår.

– Lärarna på skolan väljer ut en grupp elever som sökt till produktionsåret och sätter ihop en grupp som de tycker fungerar. Man får i stort sett alla resurser man behöver för att skapa en frigrupp och jobba som en frigrupp, säger Johan Sterner.

Han blev en av de utvalda och bildade tillammans med sju andra gruppen Finfrämmat. De som är med i gruppen har antingen gått taldramatisk linje eller musikdramatisk linje.

– Det är skönt. Det ger olika perspektiv, det är väldigt skönt att vi är olika i gruppen. Vi tänkte länge på ett namn. Jag tror vi bara sa något gång: Nu kommer det finfrämmat. Då tittade alla på varandra och tyckte att det funkade som ett namn.

Gruppen har en regissör som heter Jennie Rydén och det är hon som har valt ut pjäsen som spelas. Den heter Den goda människan i Sezuan och är skriven av Bertolt Brecht.

– Det är väldigt lätt att lägga in ont och gott i olika fack. Det är väldigt lätt att man vill dela upp det, att det finns onda och goda saker. Men det är inte så lätt. Men också hur man ska kunna vara en god människa i en värld som kräver av dig att vara traditionellt ond för att överleva.

Föreställningen är 80 minuter lång.

– Det är lätt att tro att det är en tråkig pjäs, lång och pratig. Det är den inte, den är faktiskt ganska rolig. Det är inte bara diskussioner om godhet, utan den kan också locka till skratt. Vi har lite sånger i och så där.

De åtta skådespelarna gör 27 roller och lämnar aldrig scenen. Johan Sterner spelar fastighetsägaren, den arbetslöse och en av gudarna. I gruppen ingår också Hampus Anveden, Karin Melin, Pål Lennblad, Hanna Källdin, Matilda Höglund, William Beijer och Julia Njord Jönsson. Pjäsen hade premiär 16 oktober, närmast spelas den på Landvetter kulturhus 5 november.