02 nov 2015 13:09

02 nov 2015 21:58

"35-åringen ljög för mig"

LISA-MORDET: Missing people om mötet med 35-åringen

”Waste of time”. Så ska 35-åringen ha sagt till Missing people-vittnet vid Martorp inför den planerade sökinsatsen.
– Han sade att det redan varit polis och mycket militärer där, han levererade en lögn rakt i ansiktet på mig.

Rättegången mot den mordåtalade 35-åringen gick på måndagen in på sin fjärde dag. Dagen ägnades åt tolv vittnesförhör. Den mordmisstänkte satt mest och tittade ner i knät under förhören, han vaggade lite fram och tillbaka och skakade då och då på huvudet.

Ett av vittnena som hördes var Missing people-representanten. Han berättade om mötet på Martorp fredagen den 12 juni med den nu åtalade mannen. Hans uppfattning är i alla fall att det var 35-åringen, han förklarade för domstolen att mannen hade samma kläder som den man han sett utanför 35-åringens bostad tidigare på dagen och som han känt igen som den nu åtalade.

– Han kom fram och sade på dålig engelska att det hade varit mycket militär och polis där och sökt dagen innan. ”Waste of time”, sade han och pekade bort mot området vid arbetsboden, han konstaterade att ”allt var klart".

Vittnet, som redan på torsdagen hade åkt förbi Martorp i militärbil, visste att uppgifterna om att många militärer sökt där inte stämde.

– Han levererande en lögn rakt i ansiktet på mig.

Experter hördes

Under den fortsatta rättegången hördes flera experter, bland annat en forensisk generalist från Nationellt forensiskt centrum, NFC, där alla dna-analyserna gjorts, en polis som ingår i den gärningsmannaprofilgrupp som tidigt i utredningen drog slutsatsen att gärningsmannen hade en lokal förankring och rättsläkaren som genomförde obduktionen av Lisa Holm. Han stod fast vid att Lisa hängts och att troligt dödsdatum är samma dag som hon försvann, detta grundar han inte bara på resultatet av obduktionen utan även andra fakta från utredningen.

Hittade Lisa

Ett vittnesmål som blev extra starkt var det från den kriminaltekniker som hittade Lisa död i klädskåpet i arbetsboden på Martorp.

Hon började med att beskriva hur noggranna de är vid spårsäkring. Hon och hennes kollegor hade kallats till Martorp efter att Lisas jacka och hjälm hade hittats i rishögen i närheten av arbetsboden.

– Vi såg att gräs hade fastnat i dörren till boden och kände att ”här måste vi in”. När jag öppnade kände jag direkt att det fanns något där inne som var dött.

Hon klev in i boden och hittade ganska snart Lisas kropp i ett av klädskåpen.

– Jag lyfte på en klädhög som låg längst fram i skåpet – då såg jag Lisa.

Professor Niklas Långström, som jobbat i många år med forskning av allvarlig sexualbrottslighet, vittnade om att det kan vara ett sexuellt motiv.

Extremt ovanligt

– Det aktuella fallet är extremt ovanligt. Det kan handla om att leva ut en sexuell fantasi.

Att den misstänkte är tidigare ostraffad behöver enligt Långström inte betyda något.

Den åtalades advokat Inger Rönnbäck hade också kallat vittnen och hon har noga granskat allt i förundersökningen, bland annat med hjälp av en rättsläkare och den före detta kriminalkommissarien Jan Olsson. Han kom med flera ifrågasättanden.

– Jag är nöjd med förhören, sade Rönnbäck i en paus.

Rättegången avslutas på tisdagen.

Rättegången mot den mordåtalade 35-åringen gick på måndagen in på sin fjärde dag. Dagen ägnades åt tolv vittnesförhör. Den mordmisstänkte satt mest och tittade ner i knät under förhören, han vaggade lite fram och tillbaka och skakade då och då på huvudet.

Ett av vittnena som hördes var Missing people-representanten. Han berättade om mötet på Martorp fredagen den 12 juni med den nu åtalade mannen. Hans uppfattning är i alla fall att det var 35-åringen, han förklarade för domstolen att mannen hade samma kläder som den man han sett utanför 35-åringens bostad tidigare på dagen och som han känt igen som den nu åtalade.

– Han kom fram och sade på dålig engelska att det hade varit mycket militär och polis där och sökt dagen innan. ”Waste of time”, sade han och pekade bort mot området vid arbetsboden, han konstaterade att ”allt var klart".

Vittnet, som redan på torsdagen hade åkt förbi Martorp i militärbil, visste att uppgifterna om att många militärer sökt där inte stämde.

– Han levererande en lögn rakt i ansiktet på mig.

Experter hördes

Under den fortsatta rättegången hördes flera experter, bland annat en forensisk generalist från Nationellt forensiskt centrum, NFC, där alla dna-analyserna gjorts, en polis som ingår i den gärningsmannaprofilgrupp som tidigt i utredningen drog slutsatsen att gärningsmannen hade en lokal förankring och rättsläkaren som genomförde obduktionen av Lisa Holm. Han stod fast vid att Lisa hängts och att troligt dödsdatum är samma dag som hon försvann, detta grundar han inte bara på resultatet av obduktionen utan även andra fakta från utredningen.

Hittade Lisa

Ett vittnesmål som blev extra starkt var det från den kriminaltekniker som hittade Lisa död i klädskåpet i arbetsboden på Martorp.

Hon började med att beskriva hur noggranna de är vid spårsäkring. Hon och hennes kollegor hade kallats till Martorp efter att Lisas jacka och hjälm hade hittats i rishögen i närheten av arbetsboden.

– Vi såg att gräs hade fastnat i dörren till boden och kände att ”här måste vi in”. När jag öppnade kände jag direkt att det fanns något där inne som var dött.

Hon klev in i boden och hittade ganska snart Lisas kropp i ett av klädskåpen.

– Jag lyfte på en klädhög som låg längst fram i skåpet – då såg jag Lisa.

Professor Niklas Långström, som jobbat i många år med forskning av allvarlig sexualbrottslighet, vittnade om att det kan vara ett sexuellt motiv.

Extremt ovanligt

– Det aktuella fallet är extremt ovanligt. Det kan handla om att leva ut en sexuell fantasi.

Att den misstänkte är tidigare ostraffad behöver enligt Långström inte betyda något.

Den åtalades advokat Inger Rönnbäck hade också kallat vittnen och hon har noga granskat allt i förundersökningen, bland annat med hjälp av en rättsläkare och den före detta kriminalkommissarien Jan Olsson. Han kom med flera ifrågasättanden.

– Jag är nöjd med förhören, sade Rönnbäck i en paus.

Rättegången avslutas på tisdagen.