05 nov 2015 06:00

05 nov 2015 06:00

Kulturen firas med stort kalas

Digert program i Kulturhuset

Kulturhuset kommer att sjuda av aktiviteter när Skövdes kulturutbud firas lördagen den 21 november.
– Vi gör detta tillsammans med studieförbunden och föreningslivet, säger kulturchefen Katarina Strömgren Sandh.

Kulturkalaset blir en fortsättning på fjolårets kultur- och folkbildningsdag som arrangerades i samband med firandet av Kulturhusets 50-årsjubileum.

I år spinner Skövde kommun vidare på den tråden med en ny stor aktivitet där annan 50-åring - Skövde Musikskola - kommer att uppmärksammas med två jubileumskonserter som gästas av de båda Skaraborgsbördiga artisterna Johanna Beijbom och Rickard Carlsson.

– När kalaset börjar ta slut tar Musikskolans konserter vid. Det är ett bra tillfälle hylla Musikskolans verksamhet, säger Strömgren Sandh.

Redan på förmiddagen kommer besökarna mötas av musik i entrén, där flera olika Skövdekörer avlöser varandra under dagen. I Valhall arrangeras en stor föreningsmässa och Frejasalen fylls med föreläsningar med bland andra Pieter ten Hoopen (fotograf), Eva Sandsjö Liljedahl (coach, kommuikatör och författare) och Towe Lindblom (sångerska och skådespelare).

Däremellan är allmänheten även välkommen till ett panelsamtal om kultur, där bland andra Skövdes konstchef Thomas Oldrell medverkar tillsammans med konstnären Moa Andersson och John Downey från Balthazar.

I Balder blir det olika workshops, stadsbiblioteket bjuder på barnteater med trollkarlen Adin och en våning upp går konstnären Torbjörn Nolkrantz på guidad visning i konsthallen.

På Odeon blir det under kvällen direktsänd opera, Lulu, från Metropolitan i New York. Till både operan och Musikskolans jubileumskonserter krävs det dock biljetter, som går att köpa på Kulturhuset eller Turistbyrån. För de lite yngre finns det även prova-på-dataspel, samt för de allra minsta, dans för småbarn.

Kulturkalaset blir en fortsättning på fjolårets kultur- och folkbildningsdag som arrangerades i samband med firandet av Kulturhusets 50-årsjubileum.

I år spinner Skövde kommun vidare på den tråden med en ny stor aktivitet där annan 50-åring - Skövde Musikskola - kommer att uppmärksammas med två jubileumskonserter som gästas av de båda Skaraborgsbördiga artisterna Johanna Beijbom och Rickard Carlsson.

– När kalaset börjar ta slut tar Musikskolans konserter vid. Det är ett bra tillfälle hylla Musikskolans verksamhet, säger Strömgren Sandh.

Redan på förmiddagen kommer besökarna mötas av musik i entrén, där flera olika Skövdekörer avlöser varandra under dagen. I Valhall arrangeras en stor föreningsmässa och Frejasalen fylls med föreläsningar med bland andra Pieter ten Hoopen (fotograf), Eva Sandsjö Liljedahl (coach, kommuikatör och författare) och Towe Lindblom (sångerska och skådespelare).

Däremellan är allmänheten även välkommen till ett panelsamtal om kultur, där bland andra Skövdes konstchef Thomas Oldrell medverkar tillsammans med konstnären Moa Andersson och John Downey från Balthazar.

I Balder blir det olika workshops, stadsbiblioteket bjuder på barnteater med trollkarlen Adin och en våning upp går konstnären Torbjörn Nolkrantz på guidad visning i konsthallen.

På Odeon blir det under kvällen direktsänd opera, Lulu, från Metropolitan i New York. Till både operan och Musikskolans jubileumskonserter krävs det dock biljetter, som går att köpa på Kulturhuset eller Turistbyrån. För de lite yngre finns det även prova-på-dataspel, samt för de allra minsta, dans för småbarn.