05 nov 2015 16:00

05 nov 2015 16:02

Styvmamma frikändes för grov fridskränkning

TINGSRÄTTSDOM: Tillräcklig bevisning saknas

En styvmamma skulle i flera års tid ha utsatt barnen för flera fall av misshandel. Men kvinnan, som åtalades misstänkt för grov fridskränkning, har nu friats av Skaraborgs tingsrätt.

Åtalet mot kvinnan gällande grov fridskränkning kom i våras. Åklagaren hävdade att styvmamman under fyra års tid skulle ha utsatt barnen för misshandel genom att bland annat ha slagit dem vid ett flertal tillfällen. Hon skulle också flera gånger ha dragit dem i håret och örat och dunkat deras huvuden mot varandra. Dessutom hade hon enligt åklagarens uppfattning vid ett flertal tillfällen kastat barnen i golvet.

Kvinnan frikänns

Rättegången mot henne hölls i tingsrätten i Skövde för ett par veckor sedan. I domen som kom i dagarna står klart att kvinnan frikänns. I domen framkommer också att polisen först hade inlett en förundersökning mot en av barnens anhöriga med anledning av att det fanns misstankar om att ett av barnen misshandlats. Den undersökningen lades ner då barnet i ett förhör i stället sade att det var styvmamman som varit elak.

Barnen berättade

De andra barnen hördes och berättade om händelser som ledde till åtalet mot kvinnan.

Kvinnan hävdade dock under rättegången att hon haft en bra relation med barnen och att de sagt att de tycker om henne. Hon förnekade under rättegången att hon hade agerat så som åklagaren påstod. ”Även om utredningen kan ge det samlade intrycket att detta inte stämmer så är det inte tillräckligt för att åtalet ska var styrkt”, säger tingsrätten i domen.

Domstolen konstaterar vidare att barnens berättelser är i generella termer, de uppger i vilka situationer de råkat illa ut, vilka skador de fått och hur det skett, men ingen har kunnat beskriva någon enskild händelse eller tidsbestämma den, förutom i något enstaka fall. Detta gör, anser domstolen, att det är svårt att kontrollera deras tillförlitlighet.

Svårt att bedöma

Kvinnan uppgav också under rättegången att barnen berättat för henne att det var andra som slagit dem. Men dessa uppgifter utesluter inte på något sätt, anser tingsrätten, att flickorna blivit misshandlade av kvinnan.

”Uppgifterna försvårar dock bedömningen av barnens trovärdighet och deras uppgifters tillförlitlighet”.

Tingsrätten anser alltså att den bevisning som finns inte är tillräcklig för att åtalet ska vara styrkt. Kvinnan frikänns därför. Eftersom hon frikänns ogillas också barnens yrkande om skadestånd.

Domen kan överklagas till och med den 25 november.

Åtalet mot kvinnan gällande grov fridskränkning kom i våras. Åklagaren hävdade att styvmamman under fyra års tid skulle ha utsatt barnen för misshandel genom att bland annat ha slagit dem vid ett flertal tillfällen. Hon skulle också flera gånger ha dragit dem i håret och örat och dunkat deras huvuden mot varandra. Dessutom hade hon enligt åklagarens uppfattning vid ett flertal tillfällen kastat barnen i golvet.

Kvinnan frikänns

Rättegången mot henne hölls i tingsrätten i Skövde för ett par veckor sedan. I domen som kom i dagarna står klart att kvinnan frikänns. I domen framkommer också att polisen först hade inlett en förundersökning mot en av barnens anhöriga med anledning av att det fanns misstankar om att ett av barnen misshandlats. Den undersökningen lades ner då barnet i ett förhör i stället sade att det var styvmamman som varit elak.

Barnen berättade

De andra barnen hördes och berättade om händelser som ledde till åtalet mot kvinnan.

Kvinnan hävdade dock under rättegången att hon haft en bra relation med barnen och att de sagt att de tycker om henne. Hon förnekade under rättegången att hon hade agerat så som åklagaren påstod. ”Även om utredningen kan ge det samlade intrycket att detta inte stämmer så är det inte tillräckligt för att åtalet ska var styrkt”, säger tingsrätten i domen.

Domstolen konstaterar vidare att barnens berättelser är i generella termer, de uppger i vilka situationer de råkat illa ut, vilka skador de fått och hur det skett, men ingen har kunnat beskriva någon enskild händelse eller tidsbestämma den, förutom i något enstaka fall. Detta gör, anser domstolen, att det är svårt att kontrollera deras tillförlitlighet.

Svårt att bedöma

Kvinnan uppgav också under rättegången att barnen berättat för henne att det var andra som slagit dem. Men dessa uppgifter utesluter inte på något sätt, anser tingsrätten, att flickorna blivit misshandlade av kvinnan.

”Uppgifterna försvårar dock bedömningen av barnens trovärdighet och deras uppgifters tillförlitlighet”.

Tingsrätten anser alltså att den bevisning som finns inte är tillräcklig för att åtalet ska vara styrkt. Kvinnan frikänns därför. Eftersom hon frikänns ogillas också barnens yrkande om skadestånd.

Domen kan överklagas till och med den 25 november.