06 nov 2015 16:00

06 nov 2015 16:16

Skövde i topp i landet –åttondeplats på lista

LISTA: Nils Holgerssonrapport om fjärrvärme

Skövde är fortsatt med på tio-i-topp-listan av de kommuner i landet som har lägst fjärrvärmepris.
– Vi är stolta över placeringen, i fem år har vi varit bland de tio främsta, säger Carl-Johan Andersson, vd Skövde värmeverk.

Det är i Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets alla kommuner, som statistiken presenteras. I rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna jämförs, en fiktiv trerumslägenhet används för att man enkelt ska kunna visa skillnaderna. Visserligen är inte hela rapporten klar, slutrapporten kommer senare i år. Det som nu presenteras är kostnaderna för fjärrvärme, dessa priser berör många eftersom fjärrvärmen är den dominerande uppvärmningsformen i tätorter.

Ska vara billigast

Och det är trevlig läsning för Skövde – här finns den åttonde biligaste fjärrvärmen i Sverige. Att hamna högt på listan är viktigt anser Carl-Johan Andersson, vd Skövde värmeverk.

– Vi har som målsättning att vara billigast och miljöriktigast. Vårt mål är att ha ett lågt pris, vilket är bra både för de boende och industrin.

Det är just Skövde värmeverks målinriktade arbete som ger det låga priset.

– Vi har också samma priser för ytterorterna Skultorp, Stöpen, Timmersdala och Tidan. Så är det inte i alla kommuner, påpekar Maria Karlsson, fjärrvärmechef.

Liten ökning

I Skövde kostar en normalstor trerummare i ett flerfamiljshus i genomsnitt 686 kronor i månaden att värma upp med fjärrvärme. För 2014 var kostnaden 670 kronor. Trots en ökning på 2,4 procent ligger Skövde kvar på den åttonde platsen i fjärrvärmerapporten. Billigaste fjärrvärmen i landet finns i Luleå (541 kronor/ månad), följt av Oxelösund, Boden, Ljungby, Köping, Borlänge, Steungsund, Växjö och Tranås. I den andra änden av listan återfinns Åsele, dyrast i landet (1 101 kronor/månad), Munkedal och Bräcke.

I regionen är fjärrvärmen dyrast i Munkedal (1 090), Bengtsfors och Tanum. Billigast är det i Stenungsund (677), Skövde (686) och Skara (764).

Nils Holgersonrapporten kommer årligen sedan 1996. Den är en kartläggning av genomsnittliga kostnader för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp i landets kommuner.

Förra året hamnade Skövde i slutrapporten på andra plats i Sverige, ”lägenheten” kostade 1 334 kronor i månaden, bara Luleå var billigare med 1 300 kronor i månaden. Skövde har abonnerat på andraplatsen sedan 2011.

Hur det blir i år återstår alltså att se.

Det är i Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets alla kommuner, som statistiken presenteras. I rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna jämförs, en fiktiv trerumslägenhet används för att man enkelt ska kunna visa skillnaderna. Visserligen är inte hela rapporten klar, slutrapporten kommer senare i år. Det som nu presenteras är kostnaderna för fjärrvärme, dessa priser berör många eftersom fjärrvärmen är den dominerande uppvärmningsformen i tätorter.

Ska vara billigast

Och det är trevlig läsning för Skövde – här finns den åttonde biligaste fjärrvärmen i Sverige. Att hamna högt på listan är viktigt anser Carl-Johan Andersson, vd Skövde värmeverk.

– Vi har som målsättning att vara billigast och miljöriktigast. Vårt mål är att ha ett lågt pris, vilket är bra både för de boende och industrin.

Det är just Skövde värmeverks målinriktade arbete som ger det låga priset.

– Vi har också samma priser för ytterorterna Skultorp, Stöpen, Timmersdala och Tidan. Så är det inte i alla kommuner, påpekar Maria Karlsson, fjärrvärmechef.

Liten ökning

I Skövde kostar en normalstor trerummare i ett flerfamiljshus i genomsnitt 686 kronor i månaden att värma upp med fjärrvärme. För 2014 var kostnaden 670 kronor. Trots en ökning på 2,4 procent ligger Skövde kvar på den åttonde platsen i fjärrvärmerapporten. Billigaste fjärrvärmen i landet finns i Luleå (541 kronor/ månad), följt av Oxelösund, Boden, Ljungby, Köping, Borlänge, Steungsund, Växjö och Tranås. I den andra änden av listan återfinns Åsele, dyrast i landet (1 101 kronor/månad), Munkedal och Bräcke.

I regionen är fjärrvärmen dyrast i Munkedal (1 090), Bengtsfors och Tanum. Billigast är det i Stenungsund (677), Skövde (686) och Skara (764).

Nils Holgersonrapporten kommer årligen sedan 1996. Den är en kartläggning av genomsnittliga kostnader för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp i landets kommuner.

Förra året hamnade Skövde i slutrapporten på andra plats i Sverige, ”lägenheten” kostade 1 334 kronor i månaden, bara Luleå var billigare med 1 300 kronor i månaden. Skövde har abonnerat på andraplatsen sedan 2011.

Hur det blir i år återstår alltså att se.