07 nov 2015 13:30

07 nov 2015 13:31

Hugo Anderson reser med filmkameran till USA

Den framgångsrike filmfantasten Hugo Anderson har erhållit flera utmärkelser för sin talang inom filmproduktion sedan han började filma som elvaåring. I december sker nästa steg, då packar han med filmkameran till USA.

År 2006 vann Hugo Juniors kortfilmstävling ”1 minut film” för sin kortfilm ”Fågelinfluensan” vid Stockholm film festival. Två år senare vann han pris för sin kortfilm ”Frukost” vid Frame film festival i Göteborg. Ytterligare fyra år senare stod han på prispallen igen när han vann tredjepriset i Ung-Vera i Mariehamn för sin film ”Hockeybögen”. Detta är bara några av alla utmärkelser som 25-årige Hugo Anderson vunnit genom åren. Den femtonde oktober i år var det dags igen när han fick utbildningsstipendiet under Näringslivsgalan i Skövde. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor.

Hugos historia

Redan som elvaåring började Hugo Anderson prova på filmproduktion tillsammans med sin barndomsvän Mattias Odh.

- Hans föräldrar hade en kamera som vi filmade med. Sen önskade jag mig en kamera av mina föräldrar nästan direkt efter att vi hade börjat filma, berättar Hugo Anderson för SLA.

Intresset för filmproduktion fortsatte och satte spår i Hugos val inför gymnasiet då han valde att studera på Medieprogrammet. Efter studenten gick han på Molkoms folkhögskola där han bland annat fick fördjupad kunskap om rollerna i ett filmteam och den avancerade tekniken kring filmproduktion. För närvarande driver Hugo Anderson företaget ”Hugo produktion” som ägnar sig åt allt från reklamfilmer till specialeffekter för långfilmer. Det var för knappt ett halvår sedan som han slutade sitt dåvarande jobb för att ägna sig helt åt företaget. När SLA frågar Hugo Anderson om hur han vågade ta ett så stort beslut svarar han med ett stort leende:

- Vill man så går det!

- Varför just film?

- Det är svårt att förklara, det är nästan som att klara en rolig hobby. Det är skoj bara, det är kul att visa folk en film i en biosalong och att underhålla människor. Jag tycker själv mycket om att se på film, svarar Hugo Anderson.

Han har även en egen Youtube-kanal där han lägger ut filmer han skapat vars genre oftast är komedi men även kan vara action eller drama.

Destination USA

Nu i december kommer Hugo Anderson att lämna sin barndomsstad Skövde för att packa ner sin filmkamera i resväskan med destinationen USA. Tillsammans med sin vän Douglas Olin, som också ägnar sig en del åt filmproduktion, bär det av till San Fransisco.

- Vi har sökt praktik på olika produktionsbolag. Ingenting är spikat än men det är på gång. Det är lite planerat och mycket oplanerat så vi kör bara! säger Hugo Anderson.

År 2006 vann Hugo Juniors kortfilmstävling ”1 minut film” för sin kortfilm ”Fågelinfluensan” vid Stockholm film festival. Två år senare vann han pris för sin kortfilm ”Frukost” vid Frame film festival i Göteborg. Ytterligare fyra år senare stod han på prispallen igen när han vann tredjepriset i Ung-Vera i Mariehamn för sin film ”Hockeybögen”. Detta är bara några av alla utmärkelser som 25-årige Hugo Anderson vunnit genom åren. Den femtonde oktober i år var det dags igen när han fick utbildningsstipendiet under Näringslivsgalan i Skövde. Stipendiet uppgår till 25 000 kronor.

Hugos historia

Redan som elvaåring började Hugo Anderson prova på filmproduktion tillsammans med sin barndomsvän Mattias Odh.

- Hans föräldrar hade en kamera som vi filmade med. Sen önskade jag mig en kamera av mina föräldrar nästan direkt efter att vi hade börjat filma, berättar Hugo Anderson för SLA.

Intresset för filmproduktion fortsatte och satte spår i Hugos val inför gymnasiet då han valde att studera på Medieprogrammet. Efter studenten gick han på Molkoms folkhögskola där han bland annat fick fördjupad kunskap om rollerna i ett filmteam och den avancerade tekniken kring filmproduktion. För närvarande driver Hugo Anderson företaget ”Hugo produktion” som ägnar sig åt allt från reklamfilmer till specialeffekter för långfilmer. Det var för knappt ett halvår sedan som han slutade sitt dåvarande jobb för att ägna sig helt åt företaget. När SLA frågar Hugo Anderson om hur han vågade ta ett så stort beslut svarar han med ett stort leende:

- Vill man så går det!

- Varför just film?

- Det är svårt att förklara, det är nästan som att klara en rolig hobby. Det är skoj bara, det är kul att visa folk en film i en biosalong och att underhålla människor. Jag tycker själv mycket om att se på film, svarar Hugo Anderson.

Han har även en egen Youtube-kanal där han lägger ut filmer han skapat vars genre oftast är komedi men även kan vara action eller drama.

Destination USA

Nu i december kommer Hugo Anderson att lämna sin barndomsstad Skövde för att packa ner sin filmkamera i resväskan med destinationen USA. Tillsammans med sin vän Douglas Olin, som också ägnar sig en del åt filmproduktion, bär det av till San Fransisco.

- Vi har sökt praktik på olika produktionsbolag. Ingenting är spikat än men det är på gång. Det är lite planerat och mycket oplanerat så vi kör bara! säger Hugo Anderson.