09 nov 2015 09:42

09 nov 2015 13:47

Tjuvar slår till när det blir mörkt

Elva bostadsinbrott har skett i östra Skaraborg under helgen.

– Inbrottstjuvarna slår till när det blir mörkt och där de vet att ingen är hemma, säger Tony Johansson, Skövdepolisen.

När polisen på måndagsmornar ser över högen av anmälningar om bostadsinbrott brukar det alltid landa på ett relativt stort antal. Men helgens summering innebär något utöver det vanliga – elva bostadsinbrott i östra Skaraborg har polisanmälts sedan i fredags.

– Vi har bland annat tre i Skövde, ett i Karlsborg, ett i Hjo, ett par i Töreboda och så vidare, sammanfattar Tony Johansson, utredningsbefäl.

Om det rör sig om en liga som åker runt och gör inbrott är osäkert, enligt Johansson.

– Inbrotten har skett så utspritt så det är svårt att säga, men tillvägagångssättet är ju det samma. Gärningsmännen har tagit sig in i villorna genom att bryta upp fönster eller altandörrar på baksidan där de syns som minst.

Inbrotten har inte skett nattetid, men efter mörkrets inbrott.

– Det kan ju vara så att de bevakar hus och ser när de boende lämnar hemmet, efter en stund när det börjar bli mörkt och inga lampor tänds kan de gå fram och knacka på. Om ingen öppnar då drar de sig tillbaka och väntar ytterligare en stund innan de slår till. De har ju inte direkt någon brådska.

Guld, teknik och kontanter

Det är ännu inte helt klarlagt vad som stulits vid inbrotten, men Tony Johansson säger att det förmodligen handlar om sådan som är värdefullt, men ändå lätt att få med sig – guld, teknik och kontanter. Enda undantaget var att någon av villaägaren blivit av med en tv.

Polisen tekniker betar nu av alla inbrotten för att säkra spår och se om man kan koppla inbrotten till varandra.

– Rådet man kan ge till alla villaägare är att vara vaksamma och se om det rör sig människor och bilar i området som man inte känner igen, ofta arbetar inbrottstjuvarna två och två. Själv kan man också se till att förbättra skalskyddet och se till att lampor tänds med hjälp av timers när man inte är hemma.

När polisen på måndagsmornar ser över högen av anmälningar om bostadsinbrott brukar det alltid landa på ett relativt stort antal. Men helgens summering innebär något utöver det vanliga – elva bostadsinbrott i östra Skaraborg har polisanmälts sedan i fredags.

– Vi har bland annat tre i Skövde, ett i Karlsborg, ett i Hjo, ett par i Töreboda och så vidare, sammanfattar Tony Johansson, utredningsbefäl.

Om det rör sig om en liga som åker runt och gör inbrott är osäkert, enligt Johansson.

– Inbrotten har skett så utspritt så det är svårt att säga, men tillvägagångssättet är ju det samma. Gärningsmännen har tagit sig in i villorna genom att bryta upp fönster eller altandörrar på baksidan där de syns som minst.

Inbrotten har inte skett nattetid, men efter mörkrets inbrott.

– Det kan ju vara så att de bevakar hus och ser när de boende lämnar hemmet, efter en stund när det börjar bli mörkt och inga lampor tänds kan de gå fram och knacka på. Om ingen öppnar då drar de sig tillbaka och väntar ytterligare en stund innan de slår till. De har ju inte direkt någon brådska.

Guld, teknik och kontanter

Det är ännu inte helt klarlagt vad som stulits vid inbrotten, men Tony Johansson säger att det förmodligen handlar om sådan som är värdefullt, men ändå lätt att få med sig – guld, teknik och kontanter. Enda undantaget var att någon av villaägaren blivit av med en tv.

Polisen tekniker betar nu av alla inbrotten för att säkra spår och se om man kan koppla inbrotten till varandra.

– Rådet man kan ge till alla villaägare är att vara vaksamma och se om det rör sig människor och bilar i området som man inte känner igen, ofta arbetar inbrottstjuvarna två och två. Själv kan man också se till att förbättra skalskyddet och se till att lampor tänds med hjälp av timers när man inte är hemma.