09 nov 2015 19:00

10 nov 2015 06:44

Yrkar på 12 års fängelse för Skövdebo i rekordhärva

NYHETER: Advokat: "Min klient har inte med amfetaminet att göra"

Åklagarna yrkar på mycket långa fängelsestraff för de huvudmisstänkta i den rekordstora narkotikahärvan i Skövde. För en av Skövdeborna yrkas på 12 års fängelse.

Narkotikarättegången inleddes i Skövde den 24 september. Sedan har den rullat på med ett par rättegångsdagar per vecka. På torsdag genomförs den 17:e och sista dagen. Den är vikt åt de åtalades försvarare som ska hålla sina slutanföranden. Åklagarna i målet, kammaråklagarna Jenny Karlsson och Sofia Karlsson, har redan hållit sitt slutanförande.

Stränga yrkanden

I torsdags, på den 16:e rättegångsdagen, yrkade de på 12 års fängelse för en av Skövdeborna, 9 år för två av dem och 5 respektive 4 år för övriga två.

Nu kommenterar advokat Peter Stierna, som företräder den Skövdebo som riskerar 12 års fängelse, åklagarnas yrkanden.

– De har verkligen tagit i ordentligt. De lägger ju vikten vid det stora innehavet av amfetamin som gjordes, men min klient har ju helt förnekat att han har haft med det att göra. Han har sett det, men inte mer, säger Stierna till SLA.

– Han säger att han inte alls befattar sig med amfetamin, men har ju erkänt befattning gällande kokainbeslaget som gjordes, även innehav av ecstasy, misshandel och häleri. Detta får han acceptera att han ställs till ansvar för, även om inte hela kokainbeslaget var hans.

”Ta hänsyn”

Stierna anser att om man ser till vad hans klient har erkänt får han räkna med att domstolen dömer honom till fängelse i 5-6 år.

– Men om tingsrätten skulle gå på åklagarnas linje och döma honom även för amfetaminbeslaget är 12 års fängelse i alla fall alldeles för högt.

Straffvärdet på amfetamin är visserligen högt, men i detta fallet kommer Stierna i sitt slutanförande trycka på den dåliga kvaliteten på aktuellt amfetaminparti.

– Det är nästan otjänligt. Det måste domstolen i så fall ta hänsyn till.

Skövdeborna har varit häktade sedan i januari misstänkta för grova narkotikabrott, bland annat gällande ett rekordbeslag av 33 kilo amfetamin. Åklagarna hävdar också att de åtalade ägnat sig åt ”maffialiknande metoder” med utpressning, våld och hot för att öka sitt inflytande. Totalt är 12 personer åtalade i härvan.

Det är ännu oklart när domstolen meddelar dom.

Narkotikarättegången inleddes i Skövde den 24 september. Sedan har den rullat på med ett par rättegångsdagar per vecka. På torsdag genomförs den 17:e och sista dagen. Den är vikt åt de åtalades försvarare som ska hålla sina slutanföranden. Åklagarna i målet, kammaråklagarna Jenny Karlsson och Sofia Karlsson, har redan hållit sitt slutanförande.

Stränga yrkanden

I torsdags, på den 16:e rättegångsdagen, yrkade de på 12 års fängelse för en av Skövdeborna, 9 år för två av dem och 5 respektive 4 år för övriga två.

Nu kommenterar advokat Peter Stierna, som företräder den Skövdebo som riskerar 12 års fängelse, åklagarnas yrkanden.

– De har verkligen tagit i ordentligt. De lägger ju vikten vid det stora innehavet av amfetamin som gjordes, men min klient har ju helt förnekat att han har haft med det att göra. Han har sett det, men inte mer, säger Stierna till SLA.

– Han säger att han inte alls befattar sig med amfetamin, men har ju erkänt befattning gällande kokainbeslaget som gjordes, även innehav av ecstasy, misshandel och häleri. Detta får han acceptera att han ställs till ansvar för, även om inte hela kokainbeslaget var hans.

”Ta hänsyn”

Stierna anser att om man ser till vad hans klient har erkänt får han räkna med att domstolen dömer honom till fängelse i 5-6 år.

– Men om tingsrätten skulle gå på åklagarnas linje och döma honom även för amfetaminbeslaget är 12 års fängelse i alla fall alldeles för högt.

Straffvärdet på amfetamin är visserligen högt, men i detta fallet kommer Stierna i sitt slutanförande trycka på den dåliga kvaliteten på aktuellt amfetaminparti.

– Det är nästan otjänligt. Det måste domstolen i så fall ta hänsyn till.

Skövdeborna har varit häktade sedan i januari misstänkta för grova narkotikabrott, bland annat gällande ett rekordbeslag av 33 kilo amfetamin. Åklagarna hävdar också att de åtalade ägnat sig åt ”maffialiknande metoder” med utpressning, våld och hot för att öka sitt inflytande. Totalt är 12 personer åtalade i härvan.

Det är ännu oklart när domstolen meddelar dom.