12 nov 2015 11:31

12 nov 2015 11:31

76 drabbade av villainbrott på kort tid

NYHETER: Polisen om inbrottsvågen över östra Skaraborg

76 villaägare i östra Skaraborg har den senaste två månaderna utsatts för inbrott – en 30-procentig ökning jämfört med förra året. Nu intensifierar polisen sitt arbete för att gripa tjuvarna men också för att förebygga fler brott.

Villainbrott är inget ovanligt på hösten, ofta slår tjuvarna till i skydd av mörkret och länsar villor där de ser att ingen är hemma. Men den senaste tiden har antalet villainbrott skjutit i höjden, vilket SLA belyst i ett flertal artiklar. Framför allt är det villaägare i Skövde som drabbats, men även i Hjo och Falköping noteras en kraftig ökning.

Kraftig ökning

Nu finns också tydlig statistik. Från mitten av september till i onsdags har det anmälts 76 villainbrott i östra Skaraborg. Jämfört med samma period förra året, då siffran var 51, innebär en ökning med 30 procent.

Vid en pressträff på torsdagen ville polisen ge en bild av hur man arbetar för att gripa gärningsmännen och även hur man arbetar förebyggande.

– Utredningsarbetet går framåt, vi har fått en del tips och det finns en del iakttagelser som är intressanta. Vi har också säkrat en del spår men som vi ännu inte fått träff på, säger Magnus Karlsson, utredningssamordnare, polisområde östra Skaraborg och tillägger att man misstänker att det är flera grupperingar som ligger bakom stöldvågen.

Prioriterar synlighet

Men polisen arbetar på fler fronter. Inte minst kommer man nu prioritera att synas mer i bostadsområden.

– När patrullerna har tid ska de åka runt och kanske prata med folk och bara vara synliga. Det kan också handla om att hundpatruller rastar sin hundar i bostadsområden eller att vi upprättar en trafikkontroll, säger Anders Johansson, operativ samordnare östra Skaraborg.

Redan för några dagar sedan sade utredningsbefäl Tony Johansson i SLA att man nu ska djupanalysera inbrotten för att hitta eventuella gemensamma nämnare. Han kunde bland annat i ett tidigt skede nämna att vid många av inbrotten tog sig tjuvarna in via sovrumsfönster, dels för att de ofta vetter mot en baksida utan insyn, men också för att människor ofta förvarar armbandsur och guldföremål där. Men det visar sig också att sovrumsfönster oftast inte är larmade, trots att villorna i andra delar har larm.

Hör av er!

Polisen uppmanar också folk att dokumentera sina värdesaker. Om man drabbas av inbrott kan man lättare beskriva vad man blivit av med och om gods påträffas är det lättare att få det tillbaka till sätt adress.

– Dessutom uppmanar vi allmänheten att tips oss och man ska inte tycka att ett tips är för litet eller meningslöst, låt oss bedöma det, säger Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef.

– Man kan tipsa poliser man träffar ute i områdena, man kan ringa 11414, på polisen.se eller via vår facebooksida.

Villainbrott är inget ovanligt på hösten, ofta slår tjuvarna till i skydd av mörkret och länsar villor där de ser att ingen är hemma. Men den senaste tiden har antalet villainbrott skjutit i höjden, vilket SLA belyst i ett flertal artiklar. Framför allt är det villaägare i Skövde som drabbats, men även i Hjo och Falköping noteras en kraftig ökning.

Kraftig ökning

Nu finns också tydlig statistik. Från mitten av september till i onsdags har det anmälts 76 villainbrott i östra Skaraborg. Jämfört med samma period förra året, då siffran var 51, innebär en ökning med 30 procent.

Vid en pressträff på torsdagen ville polisen ge en bild av hur man arbetar för att gripa gärningsmännen och även hur man arbetar förebyggande.

– Utredningsarbetet går framåt, vi har fått en del tips och det finns en del iakttagelser som är intressanta. Vi har också säkrat en del spår men som vi ännu inte fått träff på, säger Magnus Karlsson, utredningssamordnare, polisområde östra Skaraborg och tillägger att man misstänker att det är flera grupperingar som ligger bakom stöldvågen.

Prioriterar synlighet

Men polisen arbetar på fler fronter. Inte minst kommer man nu prioritera att synas mer i bostadsområden.

– När patrullerna har tid ska de åka runt och kanske prata med folk och bara vara synliga. Det kan också handla om att hundpatruller rastar sin hundar i bostadsområden eller att vi upprättar en trafikkontroll, säger Anders Johansson, operativ samordnare östra Skaraborg.

Redan för några dagar sedan sade utredningsbefäl Tony Johansson i SLA att man nu ska djupanalysera inbrotten för att hitta eventuella gemensamma nämnare. Han kunde bland annat i ett tidigt skede nämna att vid många av inbrotten tog sig tjuvarna in via sovrumsfönster, dels för att de ofta vetter mot en baksida utan insyn, men också för att människor ofta förvarar armbandsur och guldföremål där. Men det visar sig också att sovrumsfönster oftast inte är larmade, trots att villorna i andra delar har larm.

Hör av er!

Polisen uppmanar också folk att dokumentera sina värdesaker. Om man drabbas av inbrott kan man lättare beskriva vad man blivit av med och om gods påträffas är det lättare att få det tillbaka till sätt adress.

– Dessutom uppmanar vi allmänheten att tips oss och man ska inte tycka att ett tips är för litet eller meningslöst, låt oss bedöma det, säger Jan Hellnevi, lokalpolisområdeschef.

– Man kan tipsa poliser man träffar ute i områdena, man kan ringa 11414, på polisen.se eller via vår facebooksida.