12 nov 2015 21:37

12 nov 2015 21:37

Film om Bergman på Odeon

KULTUR: Porträtt om Ingrid Bergmans liv

Nu visas Stig Björkman film om Ingrid Bergman på Biograf Oden i Skövde kulturhus. Filmen fokuserar framför allt på hennes privata liv utanför bioduken.

Ingrid Bergman är tveklöst en av Sveriges mest uppmärksammade kulturexporter genom tiderna om man kan uttrycka en konstnärlig verksamhet i så krassa termer. I Sverige under 1930-talet och i USA under framför allt 1940-talet, erövrade hon både en nationell och internationell publik som få andra svenska skådespelerskor har lyckats med. Den enda som tangerar henne torde vara Greta Garbo.

Privatlivet

Nu har Stig Björkman, på några av Ingrid Bergmans barns uppmaning, ställt samman en dokumentär om henne. Inte i första hand om hennes framgångsrika karriär, med filmer som Intermezzo, Casablanca, Notorious, Gasljus, Klockarna i St. Mary och många andra, utan mer om hennes privatliv.

Dotters förslag

2015 skulle hon ha fyllt 100 år. Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att han ska „göra en film om mamma”. Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder.

Stark vilja

Resultatet är ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv. Filmen visas söndagen den 22 november.

Ingrid Bergman är tveklöst en av Sveriges mest uppmärksammade kulturexporter genom tiderna om man kan uttrycka en konstnärlig verksamhet i så krassa termer. I Sverige under 1930-talet och i USA under framför allt 1940-talet, erövrade hon både en nationell och internationell publik som få andra svenska skådespelerskor har lyckats med. Den enda som tangerar henne torde vara Greta Garbo.

Privatlivet

Nu har Stig Björkman, på några av Ingrid Bergmans barns uppmaning, ställt samman en dokumentär om henne. Inte i första hand om hennes framgångsrika karriär, med filmer som Intermezzo, Casablanca, Notorious, Gasljus, Klockarna i St. Mary och många andra, utan mer om hennes privatliv.

Dotters förslag

2015 skulle hon ha fyllt 100 år. Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att han ska „göra en film om mamma”. Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder.

Stark vilja

Resultatet är ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv. Filmen visas söndagen den 22 november.