13 nov 2015 09:11

13 nov 2015 11:31

Dom mot narkotikaliga om tre veckor

SKÖVDE: Vill försättas på fri fot

(UPPDATERAD) Rättegången gällande den omfattande narkotikahärvan har nu avslutats. Fyra av de fem häktade Skövdeborna yrkade att försättas på fri fot i avvaktan på domen, men det gick inte tingsrätten med på.

Efter 17 rättegångsdagar, utspridda sedan i september, avslutades förhandlingen på torsdagen. SLA har redan tidigare i veckan redogjort för åklagarnas yrkanden i sitt slutanförande som hölls för en dryg vecka sedan.

De ville bland annat att den 29-årige Skövdebo som pekas ut som ledaren för narkotikaligan ska dömas till 12 års fängelse. De yrkade också på 9 års fängelse för två av de fem häktade Skövdeborna och 5 respektive 4 år för övriga två.

Även andra av de totalt tolv som är medåtalade i målet riskerar att dömas till fängelse

"Åklagarna har verkligen tagit i ordentligt. De lägger ju vikten vid det stora innehavet av amfetamin som gjordes, men min klient har ju helt förnekat att han har haft med det att göra. Han har sett det, men inte mer”, sade 29-åringens advokat Peter Stierna till SLA i tisdags.

Stierna anser att om man ser till vad hans klient har erkänt får han räkna med att domstolen dömer honom till fängelse i 5-6 år.

”Men om tingsrätten skulle gå på åklagarnas linje och döma honom även för amfetaminbeslaget är 12 års fängelse i alla fall alldeles för högt."

Han påpekade att straffvärdet på amfetamin visserligen är men att amfetaminet i detta fallet var av mycket dålig kvalitet, nästan otjänligt.

Under den sista rättegångsdagen höll advokaterna sina slutanföranden. Fyra av de fem häktade Skövdeborna – inte 29-åringen – yrkade att försättas på fri fot i avvaktan på domen som meddelas den 3 december.

Tingsrätten hade överläggningar i häktningsfrågan. På fredagsförmiddagen kom beskedet att samtliga fem frihetsberövade ska vara kvar i häkte till dess att dom meddelas. Restriktionerna för de häktade har hävts.

Efter 17 rättegångsdagar, utspridda sedan i september, avslutades förhandlingen på torsdagen. SLA har redan tidigare i veckan redogjort för åklagarnas yrkanden i sitt slutanförande som hölls för en dryg vecka sedan.

De ville bland annat att den 29-årige Skövdebo som pekas ut som ledaren för narkotikaligan ska dömas till 12 års fängelse. De yrkade också på 9 års fängelse för två av de fem häktade Skövdeborna och 5 respektive 4 år för övriga två.

Även andra av de totalt tolv som är medåtalade i målet riskerar att dömas till fängelse

"Åklagarna har verkligen tagit i ordentligt. De lägger ju vikten vid det stora innehavet av amfetamin som gjordes, men min klient har ju helt förnekat att han har haft med det att göra. Han har sett det, men inte mer”, sade 29-åringens advokat Peter Stierna till SLA i tisdags.

Stierna anser att om man ser till vad hans klient har erkänt får han räkna med att domstolen dömer honom till fängelse i 5-6 år.

”Men om tingsrätten skulle gå på åklagarnas linje och döma honom även för amfetaminbeslaget är 12 års fängelse i alla fall alldeles för högt."

Han påpekade att straffvärdet på amfetamin visserligen är men att amfetaminet i detta fallet var av mycket dålig kvalitet, nästan otjänligt.

Under den sista rättegångsdagen höll advokaterna sina slutanföranden. Fyra av de fem häktade Skövdeborna – inte 29-åringen – yrkade att försättas på fri fot i avvaktan på domen som meddelas den 3 december.

Tingsrätten hade överläggningar i häktningsfrågan. På fredagsförmiddagen kom beskedet att samtliga fem frihetsberövade ska vara kvar i häkte till dess att dom meddelas. Restriktionerna för de häktade har hävts.