17 nov 2015 15:45

17 nov 2015 15:45

"Inga spår efter annan gärningsman"

LISA-MORDET: Rättens ordförande Anna-Karin Lundberg:

Det är många omständigheter som gör att tingsrätten dömer Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm.
– Den tekniska bevisningen, han saknar alibi, vittnesuppgifter, gärningsmannaprofilen och det finns heller inga spår efter någon annan gärningsman, säger lagman Anna-Karin Lundberg.

Nämndemännen och lagman Anna-Karin Lundberg, som varit ordförande under mordrättegången, behövde bara ett par dagars överläggningar för att komma fram till att 35-årige Nnerijus Bilevocius skulle dömas för mordet på Lisa Holm.

– Vi har varit helt eniga.

Och att man kom fram till att påföljden skulle bli livstids fängelse var inte svårt.

– I det här fallet finns det försvårande omständigheter, det handlar om en 17-årig flicka, nästan ett barn. Hon har överfallits och utsatts för ett rått och hänsynslös beteende. Hon måste ha känt en förfärlig ångest innan hon avled.

Lisa-mordet har rent juridiskt inte varit olikt många andra brottmål, men den uppmärksamhet som har omgärdat fallet är något utöver det vanliga.

– Det är klart att vi har noterat detta, men det har inte påverkat vår bedömning.

Lundberg säger att det är många omständigheter som gör att man dömer mannen för mordet.

– Den tekniska bevisningen med dna och blodspår är omfattande, han har heller inte kunnat komma med någon förklaring. Om det funnits spår från honom på ett klädesplagg hade man kunnat acceptera hans förklaring. Men som det är nu finns det ett antal spår.

Lundgren radar upp andra viktiga omständigheter:

– Han saknar alibi, han stämmer väl in på gärningsmannaprofilen, vittnen har gjort iakttagelser i området av bilar som passar in i vad som hänt, han har betett sig märkligt vid Martorp samma dag som Lisa hittades.

Lundberg säger också att man har övervägt andra möjliga gärningsmän.

– Men det finns ingen okänd dna-profil. Det har inte framkommit något som tyder på en annan gärningsman.

Nämndemännen och lagman Anna-Karin Lundberg, som varit ordförande under mordrättegången, behövde bara ett par dagars överläggningar för att komma fram till att 35-årige Nnerijus Bilevocius skulle dömas för mordet på Lisa Holm.

– Vi har varit helt eniga.

Och att man kom fram till att påföljden skulle bli livstids fängelse var inte svårt.

– I det här fallet finns det försvårande omständigheter, det handlar om en 17-årig flicka, nästan ett barn. Hon har överfallits och utsatts för ett rått och hänsynslös beteende. Hon måste ha känt en förfärlig ångest innan hon avled.

Lisa-mordet har rent juridiskt inte varit olikt många andra brottmål, men den uppmärksamhet som har omgärdat fallet är något utöver det vanliga.

– Det är klart att vi har noterat detta, men det har inte påverkat vår bedömning.

Lundberg säger att det är många omständigheter som gör att man dömer mannen för mordet.

– Den tekniska bevisningen med dna och blodspår är omfattande, han har heller inte kunnat komma med någon förklaring. Om det funnits spår från honom på ett klädesplagg hade man kunnat acceptera hans förklaring. Men som det är nu finns det ett antal spår.

Lundgren radar upp andra viktiga omständigheter:

– Han saknar alibi, han stämmer väl in på gärningsmannaprofilen, vittnen har gjort iakttagelser i området av bilar som passar in i vad som hänt, han har betett sig märkligt vid Martorp samma dag som Lisa hittades.

Lundberg säger också att man har övervägt andra möjliga gärningsmän.

– Men det finns ingen okänd dna-profil. Det har inte framkommit något som tyder på en annan gärningsman.