19 nov 2015 13:47

19 nov 2015 13:47

Störst höjning i Skövde

NILS HOLGERSON: Avgiften för vatten och avlopp

Avgiften för vatten och avlopp i Skövde steg mest i hela landet under 2015. Det visar Nils Holgersson-rapporten.
– Det skedde en omstrukturering av den fasta taxan, där man gjort om pris per mätare, säger Mattias Peterson på Fastighetsägarna GFR.

I rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” redovisas fakta om prisskillnader mellan olika kommuner. I rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna jämförs, en fiktiv trerumslägenhet används för att man enkelt ska kunna visa skillnaderna. Det är 20 året i rad som rapporten ges ut och i gruppen ingår representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige. Slutrapporten kommer senare i år. SLA har tidigare berättar om fjärrvärme där Skövde ligger bra till. Nu är det gäller vatten och avlopp har priset i Skövde ökat mest i hela landet, med 38,2 procent.

– Det skedde en omstrukturering av den fasta taxan, där man gjort om pris per mätare. Det blev omfattande reaktioner, kommunen hade informerat om revideringen, när de nya fakturorna väl kom ut var inte den informationen med på samma sätt, säger Mattias Peterson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.

– På VA-sidan måste verksamheten bedrivas till självkostnadspris och kommunen får inte göra någon vinst. Förändringen i prisbilden påverkade visserligen fastighetsägare med olika typer av fastigheter olika mycket, men skillnaden från åren innan är ändå onödigt stor. Skövde kommun borde ha kunnat möta det med ett större dragspel.

Prisökningen mellan 2014 och 2015 i SLA:s spridningsområde: Karlsborg 0 procent, Tibro 2,5 procent, Hjo 3,6 procent, Falköping 17,2 procent och Skövde 38,2 procent.

I rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” redovisas fakta om prisskillnader mellan olika kommuner. I rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna jämförs, en fiktiv trerumslägenhet används för att man enkelt ska kunna visa skillnaderna. Det är 20 året i rad som rapporten ges ut och i gruppen ingår representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige. Slutrapporten kommer senare i år. SLA har tidigare berättar om fjärrvärme där Skövde ligger bra till. Nu är det gäller vatten och avlopp har priset i Skövde ökat mest i hela landet, med 38,2 procent.

– Det skedde en omstrukturering av den fasta taxan, där man gjort om pris per mätare. Det blev omfattande reaktioner, kommunen hade informerat om revideringen, när de nya fakturorna väl kom ut var inte den informationen med på samma sätt, säger Mattias Peterson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.

– På VA-sidan måste verksamheten bedrivas till självkostnadspris och kommunen får inte göra någon vinst. Förändringen i prisbilden påverkade visserligen fastighetsägare med olika typer av fastigheter olika mycket, men skillnaden från åren innan är ändå onödigt stor. Skövde kommun borde ha kunnat möta det med ett större dragspel.

Prisökningen mellan 2014 och 2015 i SLA:s spridningsområde: Karlsborg 0 procent, Tibro 2,5 procent, Hjo 3,6 procent, Falköping 17,2 procent och Skövde 38,2 procent.