20 nov 2015 06:00

20 nov 2015 06:00

"Vill inte riskera något"

KOMMUNEN: Vågar inte avslöja planer för asylboende

Kommunen letar febrilt efter lokaler för fler boenden för ensamkommande flyktingbarn. Men var vill man av säkerhetsskäl inte avslöja.
Det kraftigt ökande antalet flyktingbarn har också lett till att man har anställt 20-talet personer på de redan befintliga boendena.

I dagarna skrev SLA om den många ensamkommande asylsökande barnen som anländer till Skövde. Fram till för en vecka sedan hade kommunen tagit emot 89 barn – i dag är antalet uppe i 99. Detta tyder på att Skövde när året är slut kommer att ha tagit emot långt över 100 barn. Kommunen hade avtalat om 22 platser för 2015, men sedan i somras då alla kommuner fyllt sina fördelningstal fördelas alla barn mellan kommunerna.

Letar lokaler

Situationen är ansträngd och kommunen gör nu allt för att hitta lokaler där man kan skapa nya boenden för barnen. Man går man noggrant igenom vad det finns för möjligheter i de egna fastigheterna, men det är inte många lokaler som står tomma. Men trots att kommunen nu tittar på olika alternativ vill socialchefen Saeed Ardande inte avslöja vilka det rör sig om.

– Vi har kommit fram till, bland annat i diskussioner man andra myndigheter, att inte gå ut med det, säger socialchefen till SLA.

Säkerhetsskäl

Han hänvisar till de många brandattentat som skett mot flyktingboenden i Sverige.

– Det är helt enkelt av säkerhetsskäl, vi vill inte peka ut platserna och därmed riskera att något händer. Så illa är det, men om vi kanske kan förebygga bara genom att inte gå ut med vilka lokaler det rör sig om så känns det bra.

Saeed Ardane förklarar att kommunen alltid vill ha en öppen dialog, men att man just nu måste tänka på säkerheten.

– Det är väldigt trist att det har blivit ett sådant läge.

Kommunen arbetar både kortsiktigt och långsiktigt med lokalfrågan.

– Först handlar det om att barnen får tak över huvudet, sedan handlar det om att få till vanliga hyresavtal för boenden. Förutom de 99 asylsökande barnen har vi också att ta hand om 23 barn som redan har fått uppehållstillstånd.

För att kunna ta hand om det ökande antalet ensamkommande asylsökande barn har kommunen anställt mer personal.

– Det krävs ju personal dygnet runt. Sedan i somras har vi anställt ett 20-tal, men det lär inte räcka med det så som läget är.

I dagarna skrev SLA om den många ensamkommande asylsökande barnen som anländer till Skövde. Fram till för en vecka sedan hade kommunen tagit emot 89 barn – i dag är antalet uppe i 99. Detta tyder på att Skövde när året är slut kommer att ha tagit emot långt över 100 barn. Kommunen hade avtalat om 22 platser för 2015, men sedan i somras då alla kommuner fyllt sina fördelningstal fördelas alla barn mellan kommunerna.

Letar lokaler

Situationen är ansträngd och kommunen gör nu allt för att hitta lokaler där man kan skapa nya boenden för barnen. Man går man noggrant igenom vad det finns för möjligheter i de egna fastigheterna, men det är inte många lokaler som står tomma. Men trots att kommunen nu tittar på olika alternativ vill socialchefen Saeed Ardande inte avslöja vilka det rör sig om.

– Vi har kommit fram till, bland annat i diskussioner man andra myndigheter, att inte gå ut med det, säger socialchefen till SLA.

Säkerhetsskäl

Han hänvisar till de många brandattentat som skett mot flyktingboenden i Sverige.

– Det är helt enkelt av säkerhetsskäl, vi vill inte peka ut platserna och därmed riskera att något händer. Så illa är det, men om vi kanske kan förebygga bara genom att inte gå ut med vilka lokaler det rör sig om så känns det bra.

Saeed Ardane förklarar att kommunen alltid vill ha en öppen dialog, men att man just nu måste tänka på säkerheten.

– Det är väldigt trist att det har blivit ett sådant läge.

Kommunen arbetar både kortsiktigt och långsiktigt med lokalfrågan.

– Först handlar det om att barnen får tak över huvudet, sedan handlar det om att få till vanliga hyresavtal för boenden. Förutom de 99 asylsökande barnen har vi också att ta hand om 23 barn som redan har fått uppehållstillstånd.

För att kunna ta hand om det ökande antalet ensamkommande asylsökande barn har kommunen anställt mer personal.

– Det krävs ju personal dygnet runt. Sedan i somras har vi anställt ett 20-tal, men det lär inte räcka med det så som läget är.