25 nov 2015 14:35

25 nov 2015 14:40

Foto: Petra Lundgren

Tjejpunkten – en dag för bara tjejer

SKÖVDE: Tjejpunkten

Visa möjligheter och förebilder. Det är tanken med Tjejpunkten. Under onsdagen kom 150 tjejer från Stöpenskolan och Vasaskolan till Nyeport och Balthazar.

Förra veckan var det Killpunkten, den här veckan är det dags för Tjejpunkten. Under två dagar kommer tjejer i årskurs åtta från fyra högstadieskolor till Nyeport och Balthazar. Under onsdagen var 150 tjejer från Stöpenskolan och Vasaskolan där.

– Vi började med det här upplägget förra året och det funkade bra, så vi kör med samma i år. Förra året var det en halvdag, i år är det en heldag, berättar Annelie Blomgren, samordnare för både Tjejpunkten och Killpunkten.

Efter en föreläsning av författaren Sandra Dahlén som skrivit boken Sex med mera delades tjejerna upp i två grupper. Hälften stannade kvar på Nyeport och hälften gick till Balthazar. Efter lunch bytte grupperna plats. – Vi vill påvisa möjligheter och förebilder. Men också sänka tröskeln, om man träffat ungdomsmottagningen här så blir det kanske lättare att gå dit en annan gång när man behöver, berättar Annelie Blomgren.

På Nyeport kunde man, till exempel, hos sektor socialtjänst testa ett par fylleglasögon, vars syfte är att få eleverna att låta bli att dricka.

– Det var svårt, jag blev yr och det gungande. Jag såg strecket men mina fötter blev på fel ställe, berättar Sally Friberg på Vasaskolan.

På Balthazar fick eleverna ge förslag på hur de kan göra sina röster hörda.

– Jag gör en kartläggning, vad kan unga påverka genom skola och fritidsgårdar, säger Annica Löf, projektledare för Nya Portar 2 i Skövde och berättar att det ska göras ett förändringsarbete utifrån det.

Förra veckan var det Killpunkten, den här veckan är det dags för Tjejpunkten. Under två dagar kommer tjejer i årskurs åtta från fyra högstadieskolor till Nyeport och Balthazar. Under onsdagen var 150 tjejer från Stöpenskolan och Vasaskolan där.

– Vi började med det här upplägget förra året och det funkade bra, så vi kör med samma i år. Förra året var det en halvdag, i år är det en heldag, berättar Annelie Blomgren, samordnare för både Tjejpunkten och Killpunkten.

Efter en föreläsning av författaren Sandra Dahlén som skrivit boken Sex med mera delades tjejerna upp i två grupper. Hälften stannade kvar på Nyeport och hälften gick till Balthazar. Efter lunch bytte grupperna plats. – Vi vill påvisa möjligheter och förebilder. Men också sänka tröskeln, om man träffat ungdomsmottagningen här så blir det kanske lättare att gå dit en annan gång när man behöver, berättar Annelie Blomgren.

På Nyeport kunde man, till exempel, hos sektor socialtjänst testa ett par fylleglasögon, vars syfte är att få eleverna att låta bli att dricka.

– Det var svårt, jag blev yr och det gungande. Jag såg strecket men mina fötter blev på fel ställe, berättar Sally Friberg på Vasaskolan.

På Balthazar fick eleverna ge förslag på hur de kan göra sina röster hörda.

– Jag gör en kartläggning, vad kan unga påverka genom skola och fritidsgårdar, säger Annica Löf, projektledare för Nya Portar 2 i Skövde och berättar att det ska göras ett förändringsarbete utifrån det.