25 nov 2015 06:00

25 nov 2015 06:00

Vättarna blir lantisar

SKÖVDE: Juldekorationer tar plats

De första vättarna är utplacerade. Nu är de fler och tar sig hela vägen ut till ytterområdena.
– I år är det tio till, säger gruppchefen Jens Nilsson.

Nu har vättarna hittat utanför stadskärnan och kan ses lite varstans. De första placerades ut i måndags och resten av dekorationerna kommer att komma på plats senare i veckan. Sammanlagt ska 17 vättar skapa julstämning i Skövde.

Fler och fler

Till en början var de åtta till antalet och för att bli uppmärksammade var de utplacerade i tre av stadens centrala rondeller, vid Havstena, Vadsboleden och i Hallenbergsrondellen. För att ännu fler ska få en chans att se dem återfinns de nu även utanför stadskärnan.

Att även ytterområdena skulle få ett dekorativt sagoväsen kom på de som arbetar på driftenheten, parkgruppen på efter att ha placerat ut blomsterurnorna som användes under Pride festivalen.

– Folk blev så himla glada för det lilla så nu blossar vi på och gör tomtar till dem också, säger enhetschefen Emelie Karlsson Landén.

De nya ställena är bland annat Timmersdala, Stöpen, Ulvåker, Tidan, Varola, Värsås, Skultorp och Lerdala. En vätte blir dock kvar i versstaden om någon, mot förmodan skulle skadas.

– Det har aldrig varit någon vandalisering på dem, de är nog lite för fina för det, säger Emelie Karlsson Landén.

En tradition

De första Skövdevättarna började byggas 2013, nu är det tredje julen de pryder staden. Emelie Karlsson Landén, Dick Dahlman och Mats Karlsson fick idén efter ett inspirationsbesök i Gislaved. Där hade de gjort en liknande satsning. Efter hemkomsten hade trion nästan för många idéer och det enda som var självklart var baktanken, att bygga av återvunnet och naturligt material. När de gått igenom förråden och hittat användbara saker började idén och vättarna ta form.

Gammalt blir nytt

Kropparna består av metallstommar täckta av granris som i vanliga fall används till sommarblommor. Luvorna är gjorda av tyg som blev över efter evenemanget ”Stad i ljus”, då det ett tidigare år virades runt träden i en av parkerna. Tofsarna på luvorna och näsorna är klädda i säckväv, även den från ett blomsterarrangemang.

Varje figur tar ungefär en dag att göra och kostar mellan 5 000-6 000 kronor, räknat på material och arbetskostnad.

Nu har vättarna hittat utanför stadskärnan och kan ses lite varstans. De första placerades ut i måndags och resten av dekorationerna kommer att komma på plats senare i veckan. Sammanlagt ska 17 vättar skapa julstämning i Skövde.

Fler och fler

Till en början var de åtta till antalet och för att bli uppmärksammade var de utplacerade i tre av stadens centrala rondeller, vid Havstena, Vadsboleden och i Hallenbergsrondellen. För att ännu fler ska få en chans att se dem återfinns de nu även utanför stadskärnan.

Att även ytterområdena skulle få ett dekorativt sagoväsen kom på de som arbetar på driftenheten, parkgruppen på efter att ha placerat ut blomsterurnorna som användes under Pride festivalen.

– Folk blev så himla glada för det lilla så nu blossar vi på och gör tomtar till dem också, säger enhetschefen Emelie Karlsson Landén.

De nya ställena är bland annat Timmersdala, Stöpen, Ulvåker, Tidan, Varola, Värsås, Skultorp och Lerdala. En vätte blir dock kvar i versstaden om någon, mot förmodan skulle skadas.

– Det har aldrig varit någon vandalisering på dem, de är nog lite för fina för det, säger Emelie Karlsson Landén.

En tradition

De första Skövdevättarna började byggas 2013, nu är det tredje julen de pryder staden. Emelie Karlsson Landén, Dick Dahlman och Mats Karlsson fick idén efter ett inspirationsbesök i Gislaved. Där hade de gjort en liknande satsning. Efter hemkomsten hade trion nästan för många idéer och det enda som var självklart var baktanken, att bygga av återvunnet och naturligt material. När de gått igenom förråden och hittat användbara saker började idén och vättarna ta form.

Gammalt blir nytt

Kropparna består av metallstommar täckta av granris som i vanliga fall används till sommarblommor. Luvorna är gjorda av tyg som blev över efter evenemanget ”Stad i ljus”, då det ett tidigare år virades runt träden i en av parkerna. Tofsarna på luvorna och näsorna är klädda i säckväv, även den från ett blomsterarrangemang.

Varje figur tar ungefär en dag att göra och kostar mellan 5 000-6 000 kronor, räknat på material och arbetskostnad.