26 nov 2015 10:21

26 nov 2015 10:51

Kattdödaren åtalad för djurplågeri

SKÖVDE: Köpte katter på annons

Den Skövdebo som misstänks ha plågat ihjäl 23 katter, bland annat genom att kasta dem i väggen eller dränka dem, åtalas nu för djurplågeri. Han har förklarat sitt agerande med att han mått psykiskt dåligt.

I oktober kunde SLA avslöja att en Skövdebo hade anhållits misstänkt för djurplågeri. När ärendet förts polisanmäldes tidigare i oktober lades det ner, men Tony Johansson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen, såg sedan att det fanns möjligheter att gå vidare med ärendet och återupptog utredningen. Detta ledde fram till att mannen kallades till förhör och därefter anhölls.

Han häktades ett par dagar senare misstänkt för att ha dödat 16 katter i sitt hem i Skövde. Under häktningstiden har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Den har visat att han inte lider av någon allvarlig störning.

När han nu åtalas handlar det om 24 fall av djurplågeri.

– Det är det antalet vi har kommit fram till genom att kontakta säljarna av katterna. Han har ju erkänt att han dödat katter, men så vitt jag uppfattar det är han lite osäker på antalet. Han kan inte förstå att det är så många, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Under juni till oktober i år ska mannen ha köpt ett stort antal katter via annonser på Blocket och liknande. Han köpte dem för att han ville ha katter och för att han tycker om djuren. Men när han blev irriterad på dem har han slagit till dem, sparkat dem eller kastat dem i golvet eller väggen. Ett par katter har han också ”straffat” när de varit olydiga genom att dränka dem. Om de misshandlade katterna inte har dött direkt har han vridit nacken av dem, en katt som han hade kastat i väggen lät han ligga svårt skadad på soffan i flera timmar.

Samma dag som mannen var kallad till förhör i oktober var han enligt åklagarens uppfattning på väg att köpa en dräktig katt.

Han berättade under häktningsförhandlingen att han mår psykiskt dåligt och att han när han tagit livet av katterna har saknat en spärr. ”Men jag har inte skaffat nya katter för att döda dem, jag har velat ha dem för att jag tycker om katter och har hela tiden trott att allt ska bli bättre. Och jag har inte låtit dem lida länge”.

– Det verkar ha varit någon form av ångestdämpare för mannen, men så här får man ju inte göra. Det är självklart att han ska åtalas, säger åklagaren.

Rättegången kan bli redan i nästa vecka.

I oktober kunde SLA avslöja att en Skövdebo hade anhållits misstänkt för djurplågeri. När ärendet förts polisanmäldes tidigare i oktober lades det ner, men Tony Johansson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen, såg sedan att det fanns möjligheter att gå vidare med ärendet och återupptog utredningen. Detta ledde fram till att mannen kallades till förhör och därefter anhölls.

Han häktades ett par dagar senare misstänkt för att ha dödat 16 katter i sitt hem i Skövde. Under häktningstiden har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Den har visat att han inte lider av någon allvarlig störning.

När han nu åtalas handlar det om 24 fall av djurplågeri.

– Det är det antalet vi har kommit fram till genom att kontakta säljarna av katterna. Han har ju erkänt att han dödat katter, men så vitt jag uppfattar det är han lite osäker på antalet. Han kan inte förstå att det är så många, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Under juni till oktober i år ska mannen ha köpt ett stort antal katter via annonser på Blocket och liknande. Han köpte dem för att han ville ha katter och för att han tycker om djuren. Men när han blev irriterad på dem har han slagit till dem, sparkat dem eller kastat dem i golvet eller väggen. Ett par katter har han också ”straffat” när de varit olydiga genom att dränka dem. Om de misshandlade katterna inte har dött direkt har han vridit nacken av dem, en katt som han hade kastat i väggen lät han ligga svårt skadad på soffan i flera timmar.

Samma dag som mannen var kallad till förhör i oktober var han enligt åklagarens uppfattning på väg att köpa en dräktig katt.

Han berättade under häktningsförhandlingen att han mår psykiskt dåligt och att han när han tagit livet av katterna har saknat en spärr. ”Men jag har inte skaffat nya katter för att döda dem, jag har velat ha dem för att jag tycker om katter och har hela tiden trott att allt ska bli bättre. Och jag har inte låtit dem lida länge”.

– Det verkar ha varit någon form av ångestdämpare för mannen, men så här får man ju inte göra. Det är självklart att han ska åtalas, säger åklagaren.

Rättegången kan bli redan i nästa vecka.