30 nov 2015 07:57

30 nov 2015 07:57

Hjälper barn och äldre

SKÖVDE: Projekt på Vasaskolan

Elever på Vasaskolan hjälper både barn och äldre med sina två projekt i textilslöjden. De gör babypaket till Afrika och stickar mössor till flaskor för att stötta äldre.

På Vasaskolan i Skövde pågår två hjälpprojekt i ämnet textilslöjd. Det första är i elevens val och där görs babypaket som ska skickas till Afrika. Det innehåller filt, mössa, tröja, byxor, strumpor, barntvål, tvättlapp, handduk, tre tygblöjor och tre säkerhetsnålar.

– Jag och Caroline (Östholm) har gjort filten till vårt paket. Vi ville göra en mjuk och rolig filt som kan användas till olika grejer. Barnet kan ligga på den, den kan vikas som kudde eller användas som täcke, berättar Nora Toft i 8 beta 2.

Idén till att göra babypaket fick Charlotte Ljungkvist, lärare i textilslöjd och matte, och Lotta Ivarsson, lärare i textilslöjd, när de var och lyssnade på Anna Braw på stadsbiblioteket. Hon har gjort boken Sticka & skicka. I den stod det bland annat om babypaket.

– Det känns bra att göra något till andra barn, något som kan komma till användning, säger Nora Toft.

Förutom elever i åttan och nian som gör det här som elevens val kan andra elever bidra med grejer de gör på textilslöjden. 4-5 babypaket kommer att skickas från Vasaskolan.

Inom textilslöjden pågår också Den stora stickningen. Där får elever som vill, sticka små mössor till flaskor med smoothie som ska säljas i butik nästa år.

– Av de flaskor som går ut med mössa på och säljs skänker leverantören två kronor till Röda korset och de pengarna går till att göra kul saker för äldre.

– Det är ett väldigt bra sätt att introducera stickning och virkning. Man behöver inte göra så många varv eller vara så duktig, det blir en mössa oavsett. Och så går pengarna till ett behjärtansvärt ändamål och då får vi in det tänket i undervisningen också, säger Lotta Ivarsson som räknar med att få en ordentlig hög med mössor att skicka.

På Vasaskolan i Skövde pågår två hjälpprojekt i ämnet textilslöjd. Det första är i elevens val och där görs babypaket som ska skickas till Afrika. Det innehåller filt, mössa, tröja, byxor, strumpor, barntvål, tvättlapp, handduk, tre tygblöjor och tre säkerhetsnålar.

– Jag och Caroline (Östholm) har gjort filten till vårt paket. Vi ville göra en mjuk och rolig filt som kan användas till olika grejer. Barnet kan ligga på den, den kan vikas som kudde eller användas som täcke, berättar Nora Toft i 8 beta 2.

Idén till att göra babypaket fick Charlotte Ljungkvist, lärare i textilslöjd och matte, och Lotta Ivarsson, lärare i textilslöjd, när de var och lyssnade på Anna Braw på stadsbiblioteket. Hon har gjort boken Sticka & skicka. I den stod det bland annat om babypaket.

– Det känns bra att göra något till andra barn, något som kan komma till användning, säger Nora Toft.

Förutom elever i åttan och nian som gör det här som elevens val kan andra elever bidra med grejer de gör på textilslöjden. 4-5 babypaket kommer att skickas från Vasaskolan.

Inom textilslöjden pågår också Den stora stickningen. Där får elever som vill, sticka små mössor till flaskor med smoothie som ska säljas i butik nästa år.

– Av de flaskor som går ut med mössa på och säljs skänker leverantören två kronor till Röda korset och de pengarna går till att göra kul saker för äldre.

– Det är ett väldigt bra sätt att introducera stickning och virkning. Man behöver inte göra så många varv eller vara så duktig, det blir en mössa oavsett. Och så går pengarna till ett behjärtansvärt ändamål och då får vi in det tänket i undervisningen också, säger Lotta Ivarsson som räknar med att få en ordentlig hög med mössor att skicka.