01 dec 2015 06:00

01 dec 2015 06:00

Hjälp behöver hjälp

SKÖVDE: Hjälporganisation saknar vinterkläder

Röda korset delar ut kläder till nyanlända personer men bristen på vinterskrudar gör att de inte kan hjälpa alla.
– De säger att de fryser, säger Kerstin Köhler som föreståndare på Röda korset.

Tre timmar varje måndag är Kupans utlämningsställe öppet. Nyanlända personer kan då komma dit och hämta kläder. I och med att utetemperaturen sjunker ökar behovet av varma kläder och framför allt skor.

– Vi kan i dag inte riktigt tillgodose allas behov, vi har brist på vinterkläder till män, säger Kerstin Köhler.

Hon berättar att de har haft öppet i ungefär en månad och att det har kommit runt hundra personer varje gång. Många åker buss eller kommer i fullpackade bilar ända från Karlsborg, Mariestad och Skara för att få hjälp.

– Vi har ingen som kan åka till boendena och dela ut grejerna, säger Kerstin Köhler.

Vädret påverkar

I måndags var det lite färre hjälpsökande i lokalen, Kerstin Köhler tror att det beror på snön. Fatm Rezoe och Mhomd Hussn Rezoe är där med sin dotter Lala. De har flytt från Afghanistan och bor sedan en månad tillbaka på ett boende i Undernäs.

– Det här är väldigt bra, säger Fatm Rezoe.

Konkurerar inte

De allra finaste kläderna som kommer in fortsätter personalen att sälja i second hand butiken. Utlämningsstället får inte konkurera ut den vanliga verksamheten eftersom pengarna de får in på försäljningen delvis finansierar hjälparbetet i flyktinglägren.

– De som kommer hit har det relativt bra men de som finns kvar måste vi också kunna hjälpa, säger Kerstin Köhler.

Tre timmar varje måndag är Kupans utlämningsställe öppet. Nyanlända personer kan då komma dit och hämta kläder. I och med att utetemperaturen sjunker ökar behovet av varma kläder och framför allt skor.

– Vi kan i dag inte riktigt tillgodose allas behov, vi har brist på vinterkläder till män, säger Kerstin Köhler.

Hon berättar att de har haft öppet i ungefär en månad och att det har kommit runt hundra personer varje gång. Många åker buss eller kommer i fullpackade bilar ända från Karlsborg, Mariestad och Skara för att få hjälp.

– Vi har ingen som kan åka till boendena och dela ut grejerna, säger Kerstin Köhler.

Vädret påverkar

I måndags var det lite färre hjälpsökande i lokalen, Kerstin Köhler tror att det beror på snön. Fatm Rezoe och Mhomd Hussn Rezoe är där med sin dotter Lala. De har flytt från Afghanistan och bor sedan en månad tillbaka på ett boende i Undernäs.

– Det här är väldigt bra, säger Fatm Rezoe.

Konkurerar inte

De allra finaste kläderna som kommer in fortsätter personalen att sälja i second hand butiken. Utlämningsstället får inte konkurera ut den vanliga verksamheten eftersom pengarna de får in på försäljningen delvis finansierar hjälparbetet i flyktinglägren.

– De som kommer hit har det relativt bra men de som finns kvar måste vi också kunna hjälpa, säger Kerstin Köhler.