03 dec 2015 19:00

03 dec 2015 19:00

Rättegång mot kattplågare på fredagen

NYHETER: Misstänks ha dödat 23 katter

Rättegången mot den Skövdebo som är åtalad för att ha plågat ihjäl 23 katter hålls på fredagen. Det uppmärksammade ärendet handlar om hur mannen köpte katter som han brutalt tog livet av och trots att det hela tiden slutade på samma sätt, köpte han nya.

I oktober kunde SLA avslöja att en Skövdebo hade anhållits misstänkt för djurplågeri. När ärendet först polisanmäldes tidigare i den månaden lades det ner, men Tony Johansson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen, såg sedan att det fanns möjligheter att gå vidare och återupptog utredningen.

Djurplågeriåtal

Detta ledde fram till att Skövdebon kunde anhållas och senare också häktas. I åtalet som kom i förra veckan har kammaråklagare Jennifer Hasselroth yrkat att han ska dömas för 24 fall av djurplågeri – 23 katter ska ha dödats av mannen, en har överlevt. Han misstänkts också för stöld, en av katterna stal han när han köpte en annan katt.

Mådde dåligt

Under häktningen har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Den har visat att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Men ändå är det just hans psykiska tillstånd som enligt honom själv har lett till dödandet. Han har i förhör berättat att han mår psykiskt dåligt och att han när han tagit livet av katterna har saknat en spärr.

Slog eller sparkade

Han också förklarat hur själva dödandet har gått till. När han av olika skäl blev irriterad på katterna slog han till dem, sparkade på dem eller kastade dem i golvet, mot väggen eller mot en fönsterbänk. Ett par katter har han också ”straffat” när de varit olydiga genom att stoppa ner deras huvuden i en hink med vatten tills de drunknat.

Ärendet har väckt mycket ilska hos allmänheten, även SLA-läsare har hört av sig och upprörts över det mannen ska ha gjort. Hotfulla inlägg mot mannen har också gjorts på sociala medier. Mannens advokat Åsa Stomberg vill inte uttala sig om det, men säger i alla fall att man inte vidtagit några åtgärder kring detta i nuläget.

I oktober kunde SLA avslöja att en Skövdebo hade anhållits misstänkt för djurplågeri. När ärendet först polisanmäldes tidigare i den månaden lades det ner, men Tony Johansson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen, såg sedan att det fanns möjligheter att gå vidare och återupptog utredningen.

Djurplågeriåtal

Detta ledde fram till att Skövdebon kunde anhållas och senare också häktas. I åtalet som kom i förra veckan har kammaråklagare Jennifer Hasselroth yrkat att han ska dömas för 24 fall av djurplågeri – 23 katter ska ha dödats av mannen, en har överlevt. Han misstänkts också för stöld, en av katterna stal han när han köpte en annan katt.

Mådde dåligt

Under häktningen har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Den har visat att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Men ändå är det just hans psykiska tillstånd som enligt honom själv har lett till dödandet. Han har i förhör berättat att han mår psykiskt dåligt och att han när han tagit livet av katterna har saknat en spärr.

Slog eller sparkade

Han också förklarat hur själva dödandet har gått till. När han av olika skäl blev irriterad på katterna slog han till dem, sparkade på dem eller kastade dem i golvet, mot väggen eller mot en fönsterbänk. Ett par katter har han också ”straffat” när de varit olydiga genom att stoppa ner deras huvuden i en hink med vatten tills de drunknat.

Ärendet har väckt mycket ilska hos allmänheten, även SLA-läsare har hört av sig och upprörts över det mannen ska ha gjort. Hotfulla inlägg mot mannen har också gjorts på sociala medier. Mannens advokat Åsa Stomberg vill inte uttala sig om det, men säger i alla fall att man inte vidtagit några åtgärder kring detta i nuläget.