03 dec 2015 17:30

03 dec 2015 18:34

Rektorer dejtar lärare

SKÖVDE: Rekrytering av flyktingar med lärarbakgrund

Avlastning för lärarna och jobb till nyanlända, det ska ett nytt projekt bidra till.
– Skolorna började ringa oss och fråga efter personer som kunde olika språk, säger etableringshandläggaren Louise Hallberg från Arbetsförmedlingen.

För att möta efterfrågan anordnade Arbetsförmedlingen, tillsammans med Skövde kommun en jobbträff i Statshuset i torsdags.

– Det är många som vill komma ut i arbete. Vi vill att alla ska få samma chans, säger Louise Hallberg.

Ny metod

Rektorer och nyanlända personer som tidigare har arbetat som lärare träffades på något som arrangörerna kallade för ett speeddejtingevent. Syftet med mötet var att arbetsgivarna skulle få komma i kontakt med personer som besitter både erfarenhet och goda språkkunskaper.

– Jag är här i dag för att träffa lärare från andra länder och se om de kan hjälpa till i den svenska skolan säger, Eriksdalskolans rektor Petra Björk.

Hon berättar att språket gör det svårt för de nya eleverna att hänga med i undervisningen och att hon nu letar efter personal med rätt modersmål.

Många rektorer upplever samma problematik och på plats var ett 40-tal representanter från olika skolor men bara drygt hälften så många arbetssökande.

– Jag letar efter ett jobb, jag har arbetat som snickare i mitt land som lärare i gymnasiet, säger Kamel Gabriel.

Han har flytt från Syrien och bott i Sverige lite mer än ett år. Han har lärt sig svenska på egen hand och hoppas nu på att hitta en sysselsättning. Helst vill han bli yrkeschaufför men att jobba inom skolan är också ett alternativ.

Höga förhoppningar

Om projektet lyckas skulle skolorna kunna ta emot flyktingbarn på ett snabbare sätt, mer anpassat för eleverna som inte kan det svenska språket. Barnen skulle få det enklare att hänga med på lektionerna och de ordinarie lärarna avlastas. Det skulle ge fler nyanlända arbete och en första kontakt med den svenska skolvärlden.

Trots att de redan har erfarenheter från yrket får de inte börja arbeta som lärare direkt, deras tidigare utbildning måste först granskas i en så kallad valideringsprocess, vilket oftast tar lång tid. Under intervjuerna söker de därför jobb som en form av elevassistenter.

För att möta efterfrågan anordnade Arbetsförmedlingen, tillsammans med Skövde kommun en jobbträff i Statshuset i torsdags.

– Det är många som vill komma ut i arbete. Vi vill att alla ska få samma chans, säger Louise Hallberg.

Ny metod

Rektorer och nyanlända personer som tidigare har arbetat som lärare träffades på något som arrangörerna kallade för ett speeddejtingevent. Syftet med mötet var att arbetsgivarna skulle få komma i kontakt med personer som besitter både erfarenhet och goda språkkunskaper.

– Jag är här i dag för att träffa lärare från andra länder och se om de kan hjälpa till i den svenska skolan säger, Eriksdalskolans rektor Petra Björk.

Hon berättar att språket gör det svårt för de nya eleverna att hänga med i undervisningen och att hon nu letar efter personal med rätt modersmål.

Många rektorer upplever samma problematik och på plats var ett 40-tal representanter från olika skolor men bara drygt hälften så många arbetssökande.

– Jag letar efter ett jobb, jag har arbetat som snickare i mitt land som lärare i gymnasiet, säger Kamel Gabriel.

Han har flytt från Syrien och bott i Sverige lite mer än ett år. Han har lärt sig svenska på egen hand och hoppas nu på att hitta en sysselsättning. Helst vill han bli yrkeschaufför men att jobba inom skolan är också ett alternativ.

Höga förhoppningar

Om projektet lyckas skulle skolorna kunna ta emot flyktingbarn på ett snabbare sätt, mer anpassat för eleverna som inte kan det svenska språket. Barnen skulle få det enklare att hänga med på lektionerna och de ordinarie lärarna avlastas. Det skulle ge fler nyanlända arbete och en första kontakt med den svenska skolvärlden.

Trots att de redan har erfarenheter från yrket får de inte börja arbeta som lärare direkt, deras tidigare utbildning måste först granskas i en så kallad valideringsprocess, vilket oftast tar lång tid. Under intervjuerna söker de därför jobb som en form av elevassistenter.