03 dec 2015 06:00

03 dec 2015 07:13

"Satte skräck i Skövde"

TINGSRÄTTEN: Riskerar långa fängelsestraff

– Det handlade inte bara om droger, vi anser att det var en grupp som med maffialiknande metoder satte skräck i Skövde. En 29-åring styrde med en 24-åring som sin högra hand.
Nu berättar polisen Per-Anders Andersson om utredningen som innehöll så mycket mer än narkotikabrott och om ett usb-minne med chockerande innehåll.

Rättegången gällande den omfattande narkotikahärvan avslutades i mitten av november. Om en vecka kommer tingsrättens dom i detta rekordstora ärende, där bland annat cirka 40 kilo narkotika, huvudsakligen amfetamin men också ett kilo kokain och 7 000 ecstasytabletter, beslagtagits i Skövde. Men ärendet är så mycket mer – polis och åklagare anser att det handlar om en grupp som med maffialiknande metoder har styrt Skövde.

Riskerar långa straff

Åklagarna har också yrkat på rejäla fängelsestraff för de inblandade – 12 år för den utpekade huvudmannen, en 29-årig Skövdebo, 9 år för två Skövdebor och 5 respektive 4 år för övriga huvudåtalade. 29-åringens advokat Peter Stierna har tidigare sagt i SLA att han anser att ”åklagarna tagit i ordentligt” och att 12 år är alldeles för mycket. Hans klient räknar med 5-6 års fängelse eftersom han tagit på sig delar av de åtalade gärningarna, men förnekar inblandning i det stora narkotikabeslaget.

Ville öka inflytandet

Per-Anders Andersson, en av de polismän som arbetat med ärendet, beskriver en utredning där man kom i kontakt med mycket mer än misstänkta narkotikabrott. Starten på ärendet, som kom att bli en av de största utredningarna i Skövde, var egentligen en slump. Några kvinnor råkade vid svampplockning på Billingen trampa på locket till en nedgrävd kylbox som innehöll ett automatvapen.

– Men vi kände redan väl till och hade koll på 29-åringen, som vi anser är gruppens ledare, och 24-åringen som var hans högra hand. Vi misstänker att de har byggt på sin verksamhet efter hand och förmodligen hade de tänkt att öka sitt inflytande ytterligare.

Maffiametoder

Åtalet innehåller flera andra brott som enligt polis och åklagare styrker tesen om maffiametoder.

– Vi anser bland annat att ledaren ”köpte en skuld” av en kvinna för att kunna pressa en man på pengar. Men allt blåstes av när kvinnan blev rädd och köpte tillbaka skulden.

En annan händelse i ärendet är när en Skövdebo under mycket hotfulla former tvingades lämna ifrån sig märkesklockor och en stor summa pengar. 29-åringen och andra misstänks för gärningen.

– Skövdebon hade tidigare försökt att avstyra ett bråk där 29-åringen var inblandad. Detta gav, enligt vår mening, 29-åringen en anledning att pressa honom på pengar.

Unikt åtal

Det som hände därefter i utpressningsärendet har också fått stor uppmärksamhet av en helt annan anledning.

– En av dem som vi misstänkte var med, en 30-åring från Göteborg och bekant med huvudmannen, syntes i flera olika sammanhang med de aktuella märkesklockorna. Vi beslutade om en husrannsakan.

Polisen hittade vad man sökte, men också annat. Rutinmässigt beslagtogs ett usb-minne. När IT-forensikerna i Skövde gick igenom detta insåg de att det de såg kunde vara ett mycket allvarligt brott. Detta är grunden till det som ledde till att två män, en av dem 30-åringen, åtalades för terroristbrott – ett unikt åtal i Sverige. Usb-minnet innehöll filmer där två män i Syrien får sina halsar avskurna.

Att narkotikaärenden ofta leder fram till andra brott är snarast en regel och utredningsmännen i Skövde kunde möjligen ana beträffande usb-minnet vad detta kunde innebära för fortsatt utredning av andra brottsmisstankar.

– Vi konstaterade vad som fanns på det och kunde väl gissa.

Rättegången gällande den omfattande narkotikahärvan avslutades i mitten av november. Om en vecka kommer tingsrättens dom i detta rekordstora ärende, där bland annat cirka 40 kilo narkotika, huvudsakligen amfetamin men också ett kilo kokain och 7 000 ecstasytabletter, beslagtagits i Skövde. Men ärendet är så mycket mer – polis och åklagare anser att det handlar om en grupp som med maffialiknande metoder har styrt Skövde.

Riskerar långa straff

Åklagarna har också yrkat på rejäla fängelsestraff för de inblandade – 12 år för den utpekade huvudmannen, en 29-årig Skövdebo, 9 år för två Skövdebor och 5 respektive 4 år för övriga huvudåtalade. 29-åringens advokat Peter Stierna har tidigare sagt i SLA att han anser att ”åklagarna tagit i ordentligt” och att 12 år är alldeles för mycket. Hans klient räknar med 5-6 års fängelse eftersom han tagit på sig delar av de åtalade gärningarna, men förnekar inblandning i det stora narkotikabeslaget.

Ville öka inflytandet

Per-Anders Andersson, en av de polismän som arbetat med ärendet, beskriver en utredning där man kom i kontakt med mycket mer än misstänkta narkotikabrott. Starten på ärendet, som kom att bli en av de största utredningarna i Skövde, var egentligen en slump. Några kvinnor råkade vid svampplockning på Billingen trampa på locket till en nedgrävd kylbox som innehöll ett automatvapen.

– Men vi kände redan väl till och hade koll på 29-åringen, som vi anser är gruppens ledare, och 24-åringen som var hans högra hand. Vi misstänker att de har byggt på sin verksamhet efter hand och förmodligen hade de tänkt att öka sitt inflytande ytterligare.

Maffiametoder

Åtalet innehåller flera andra brott som enligt polis och åklagare styrker tesen om maffiametoder.

– Vi anser bland annat att ledaren ”köpte en skuld” av en kvinna för att kunna pressa en man på pengar. Men allt blåstes av när kvinnan blev rädd och köpte tillbaka skulden.

En annan händelse i ärendet är när en Skövdebo under mycket hotfulla former tvingades lämna ifrån sig märkesklockor och en stor summa pengar. 29-åringen och andra misstänks för gärningen.

– Skövdebon hade tidigare försökt att avstyra ett bråk där 29-åringen var inblandad. Detta gav, enligt vår mening, 29-åringen en anledning att pressa honom på pengar.

Unikt åtal

Det som hände därefter i utpressningsärendet har också fått stor uppmärksamhet av en helt annan anledning.

– En av dem som vi misstänkte var med, en 30-åring från Göteborg och bekant med huvudmannen, syntes i flera olika sammanhang med de aktuella märkesklockorna. Vi beslutade om en husrannsakan.

Polisen hittade vad man sökte, men också annat. Rutinmässigt beslagtogs ett usb-minne. När IT-forensikerna i Skövde gick igenom detta insåg de att det de såg kunde vara ett mycket allvarligt brott. Detta är grunden till det som ledde till att två män, en av dem 30-åringen, åtalades för terroristbrott – ett unikt åtal i Sverige. Usb-minnet innehöll filmer där två män i Syrien får sina halsar avskurna.

Att narkotikaärenden ofta leder fram till andra brott är snarast en regel och utredningsmännen i Skövde kunde möjligen ana beträffande usb-minnet vad detta kunde innebära för fortsatt utredning av andra brottsmisstankar.

– Vi konstaterade vad som fanns på det och kunde väl gissa.