04 dec 2015 11:59

04 dec 2015 17:26

"Bör dömas till fängelse"

RÄTTEGÅNG: Plågade ett stort antal katter

– Jag ångrar mig, det jag har gjort är så vidrigt.
Det sade den Skövdebo som är åtalad för att ha plågat ihjäl ett stort antal katter. Åklagaren anser att mannen ska dömas till fängelse.

På fredagen hölls rättegången mot den Skövdebo som åtalats för 24 fall av djurplågeri. Enligt kammaråklagare Jennifer Hasselroth rör samtliga djurplågerifall hur mannen brutalt på olika sätt har plågat katter som han köpt, flera av dem har lidit mycket innan de till slut har dött.

Yrkar på fängelse

Hon yrkade i sitt slutanförande att mannen ska dömas till två års fängelse.

– Maximistraffet för djurplågeri är två år, men då handlar det om ett fall, här har vi ju betydligt fler. Det finns inga alternativ till fängelse, även om jag gärna hade yrkat på vård, men det saknas i nuläget en gedigen vårdplan för honom, säger Hasselroth till SLA.

Mannens försvarare, advokat Åsa Stomberg, yrkade på skyddstillsyn och att mannen skulle försättas på fri fot.

Grovt våld

Enligt åklagaren utsatte mannen katterna för grovt våld. Han slog och sparkade dem, kastade dem i golvet eller i väggen, vissa dränkte han. De som inte dog, vred han nacken av. För att få stopp på deras lidande, hävdade han.

Ärendet handlar mest om katter som mannen köpt, men han ska också ha slagit en ihjäl en helt okänd katt som han såg utmed vägen.

När han på åklagarens frågor skulle beskriva vad som gått fel med alla katterna hade han inga direkta svar.

– Jag köpte katterna för att få kärlek. Men det blev svart när jag blev arg på dem. Jag har försökt att tänka ut hur jag ska förklara det vidriga jag har gjort, men det går inte.

Mannen förklarar också att han haft svårt att kontrollera sin aggressivitet. En bakgrund till det anser han är att han överdoserat koststillskott, delar av dem ska dessutom vara dopingklassade enligt hans advokat.

– Jag mådde psykiskt dåligt då. Jag kan inte ens förstå att det är jag som har gjort allt detta.

Han har erkänt flertalet av de åtalade gärningarna eller omständigheterna kring dem. Däremot anser han att han har blandat ihop katter och att det inte handlar om 24, några av katterna har heller inte utsatts för långvarigt lidande.

Tingrätten beslutade att mannen skulle försättas på fri fot tills domen meddelas om en vecka.

På fredagen hölls rättegången mot den Skövdebo som åtalats för 24 fall av djurplågeri. Enligt kammaråklagare Jennifer Hasselroth rör samtliga djurplågerifall hur mannen brutalt på olika sätt har plågat katter som han köpt, flera av dem har lidit mycket innan de till slut har dött.

Yrkar på fängelse

Hon yrkade i sitt slutanförande att mannen ska dömas till två års fängelse.

– Maximistraffet för djurplågeri är två år, men då handlar det om ett fall, här har vi ju betydligt fler. Det finns inga alternativ till fängelse, även om jag gärna hade yrkat på vård, men det saknas i nuläget en gedigen vårdplan för honom, säger Hasselroth till SLA.

Mannens försvarare, advokat Åsa Stomberg, yrkade på skyddstillsyn och att mannen skulle försättas på fri fot.

Grovt våld

Enligt åklagaren utsatte mannen katterna för grovt våld. Han slog och sparkade dem, kastade dem i golvet eller i väggen, vissa dränkte han. De som inte dog, vred han nacken av. För att få stopp på deras lidande, hävdade han.

Ärendet handlar mest om katter som mannen köpt, men han ska också ha slagit en ihjäl en helt okänd katt som han såg utmed vägen.

När han på åklagarens frågor skulle beskriva vad som gått fel med alla katterna hade han inga direkta svar.

– Jag köpte katterna för att få kärlek. Men det blev svart när jag blev arg på dem. Jag har försökt att tänka ut hur jag ska förklara det vidriga jag har gjort, men det går inte.

Mannen förklarar också att han haft svårt att kontrollera sin aggressivitet. En bakgrund till det anser han är att han överdoserat koststillskott, delar av dem ska dessutom vara dopingklassade enligt hans advokat.

– Jag mådde psykiskt dåligt då. Jag kan inte ens förstå att det är jag som har gjort allt detta.

Han har erkänt flertalet av de åtalade gärningarna eller omständigheterna kring dem. Däremot anser han att han har blandat ihop katter och att det inte handlar om 24, några av katterna har heller inte utsatts för långvarigt lidande.

Tingrätten beslutade att mannen skulle försättas på fri fot tills domen meddelas om en vecka.