09 dec 2015 15:34

09 dec 2015 17:05

Här fixar ministern julklappen till Löfven

KAVELBROGYMNASIET: Regeringen har fått en "svetsare" till

Fler unga ska välja yrkesprogrammen på gymnasiet.
– Yrkesprogrammen är ett alternativ för alla, vi måste tvätta bort den negativa klangen, sa gymnasieministern Aida Hadzialic (S) vid sitt Skövdebesök på onsdagen.

Hon gästade Kavelbrogymnasiet och industriprogrammet där skolledning, lärare och elever bjöd på ett laddat program.

Aida Hadzialic fick bland annat pröva på att svetsa och hon var snabb med att konstatera att regeringen nu hade fått ännu en svetsare.

Hennes chef, statsminister Stefan Löfven, har ju svetsarbakgrund. Aida tillsammans med kommunalrådet Marie Ekman kom snabbt på att den julgran de fogade samman under elevernas ledning kunde bli en julklapp till just Löfven.

7 av 10 får jobb

Om Aida Hadzialic själv skriver en önskelista till julen står det troligen ”Fler sökande till landets yrkesprogram våren 2016” högt upp.

Som gymnasie- och kunskapslyftsminister är det ett av hennes främsta mål. Antalet sökande till yrkesprogrammen har sjunkit under en längre period.

– Samtidigt vill branscherna anställa utbildad personal och vi vet att 7 av 10 får jobb direkt efter gymnasiet. Vi måste tvätta bort den stigmatiserande bilden att yrkesprogrammen är för de mindre motiverade eleverna, förklarade ministern.

Ny satsning

Hon erkänner att socialdemokratin har sin del av ansvaret för den efterhängsna bilden, men menar att det försämrades under Alliansregeringen. Att högskolebehörigheten togs bort var ett misstag säger hon.

Så sent som i måndags presenterade hon ett samarbete med Svenskt Näringsliv och LO som innebär att 32 miljoner kronor satsas på att bygga en bättre bild av yrkesprogrammen och öka intresset hos landets unga.

Där diskuteras bland annat särskilda branschskolor – till exempel för plåtslagare – för att locka fler till bristyrken.

Störst är problemet i storstäderna där yrkesprogrammen endast lockar en femtedel av eleverna.

I Skaraborg ser det annorlunda ut. Industriprogrammet är ett positivt exempel där 127 av totalt 152 platser fylldes i höst.

Vänt trenden

På Kavelbrogymnasiet har skolan vänt trenden under de senaste tre åren. När Maria Lans tillträdde som programledare hade industriprogrammet en elev – i dag går det nästan tio elever i varje årskurs och alla elever som går ut får jobb enligt Maria.

– Vi konkurrerar inte om eleverna med datorer eller resor utan har byggt en utbildning där eleverna får relevanta kunskaper och en bra utbildning med hög kvalitet, berättade Maria, som lyfte fram ett tätt samarbete med branschen som en av de viktigaste åtgärderna.

Eleverna som går på industriprogrammets utbildning är nöjda. Struktur, ordning och reda, bra lärare och mycket goda chanser till jobb direkt efter gymnasiet lyfter de fram som positiva saker när SLA frågar.

Hon gästade Kavelbrogymnasiet och industriprogrammet där skolledning, lärare och elever bjöd på ett laddat program.

Aida Hadzialic fick bland annat pröva på att svetsa och hon var snabb med att konstatera att regeringen nu hade fått ännu en svetsare.

Hennes chef, statsminister Stefan Löfven, har ju svetsarbakgrund. Aida tillsammans med kommunalrådet Marie Ekman kom snabbt på att den julgran de fogade samman under elevernas ledning kunde bli en julklapp till just Löfven.

7 av 10 får jobb

Om Aida Hadzialic själv skriver en önskelista till julen står det troligen ”Fler sökande till landets yrkesprogram våren 2016” högt upp.

Som gymnasie- och kunskapslyftsminister är det ett av hennes främsta mål. Antalet sökande till yrkesprogrammen har sjunkit under en längre period.

– Samtidigt vill branscherna anställa utbildad personal och vi vet att 7 av 10 får jobb direkt efter gymnasiet. Vi måste tvätta bort den stigmatiserande bilden att yrkesprogrammen är för de mindre motiverade eleverna, förklarade ministern.

Ny satsning

Hon erkänner att socialdemokratin har sin del av ansvaret för den efterhängsna bilden, men menar att det försämrades under Alliansregeringen. Att högskolebehörigheten togs bort var ett misstag säger hon.

Så sent som i måndags presenterade hon ett samarbete med Svenskt Näringsliv och LO som innebär att 32 miljoner kronor satsas på att bygga en bättre bild av yrkesprogrammen och öka intresset hos landets unga.

Där diskuteras bland annat särskilda branschskolor – till exempel för plåtslagare – för att locka fler till bristyrken.

Störst är problemet i storstäderna där yrkesprogrammen endast lockar en femtedel av eleverna.

I Skaraborg ser det annorlunda ut. Industriprogrammet är ett positivt exempel där 127 av totalt 152 platser fylldes i höst.

Vänt trenden

På Kavelbrogymnasiet har skolan vänt trenden under de senaste tre åren. När Maria Lans tillträdde som programledare hade industriprogrammet en elev – i dag går det nästan tio elever i varje årskurs och alla elever som går ut får jobb enligt Maria.

– Vi konkurrerar inte om eleverna med datorer eller resor utan har byggt en utbildning där eleverna får relevanta kunskaper och en bra utbildning med hög kvalitet, berättade Maria, som lyfte fram ett tätt samarbete med branschen som en av de viktigaste åtgärderna.

Eleverna som går på industriprogrammets utbildning är nöjda. Struktur, ordning och reda, bra lärare och mycket goda chanser till jobb direkt efter gymnasiet lyfter de fram som positiva saker när SLA frågar.