10 dec 2015 11:22

17 mar 2016 13:37

Hårda straff för ligamedlemmar

NARKOTIKALIGA: Dom i rekordhärva

De fem Skövdeborna som åtalades i den rekordstora narkotikahärvan dömdes alla till fängesetraff för grova narkotikabrott. Hårdast straff får den 29-årige Skövdebo som pekats ut som ligaledare – han döms till fängelse i åtta år och sex månader.

De två åklagarna i ärendet, Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, har beskrivit att ligan har ägnat sig åt grov och organiserad narkotikabrottslighet med maffialiknande metoder i mycket stor skala. Många är inblandade, tolv personer – elva män och en kvinna – åtalades. Metoder som utpressning, våld och hot har tillämpats för att ligan ska öka sitt inflytande i Skövde. Centralt i ärendet har fyndet av runt 40 kilo amfetamin varit.

Fem Skövdebor pekades ut som huvudmän och en av dem, en 29-årig Skövdebo ska ha varit ligans ledare. De fem har varit häktade sedan i januari.

Yrkat på långa fängelsestraff

Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff för dem – tolv år för ligaledaren, nio år för två av de åtalade och fem respektive fyra år för ytterligare två män. Även några av de övriga åtalade dömdes till fängelse.

På torsdagsförmiddagen kom den 200 sidor långa domen från Skaraborgs tingsrätt.

En 29-årig Skövdebo döms till fängelse i åtta år och sex månader för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grov utpressning.

En 24-årig Skövdebo döms till fängelse i sex år och tio månader för bland annat grovt narkotikabrott.

En 31-årig Skövdebo döms till fängelse i fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott.

En 23-årig Skövdebo döms till fängelse i fyra år för bland annat grovt narkotikabrott och smuggling.

En 23-årig Skövdebo döms till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

En 30-årig Göteborgare döms till ett år fängelse för grov utpressning. Det är samma man som även är åtalad i det unika ärendet i Göteborg, misstänkt för terroristbrott. Det var också Skövdepolisens arbete med drogligan som ledde fram till fram till terroriståtalet. Där är dom att vänta den 14 december.

Narkotikarättegången pågick i Skaraborgs tingsrätt i 17 dagar och avslutades i november.

De två åklagarna i ärendet, Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, har beskrivit att ligan har ägnat sig åt grov och organiserad narkotikabrottslighet med maffialiknande metoder i mycket stor skala. Många är inblandade, tolv personer – elva män och en kvinna – åtalades. Metoder som utpressning, våld och hot har tillämpats för att ligan ska öka sitt inflytande i Skövde. Centralt i ärendet har fyndet av runt 40 kilo amfetamin varit.

Fem Skövdebor pekades ut som huvudmän och en av dem, en 29-årig Skövdebo ska ha varit ligans ledare. De fem har varit häktade sedan i januari.

Yrkat på långa fängelsestraff

Åklagarna har yrkat på långa fängelsestraff för dem – tolv år för ligaledaren, nio år för två av de åtalade och fem respektive fyra år för ytterligare två män. Även några av de övriga åtalade dömdes till fängelse.

På torsdagsförmiddagen kom den 200 sidor långa domen från Skaraborgs tingsrätt.

En 29-årig Skövdebo döms till fängelse i åtta år och sex månader för bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grov utpressning.

En 24-årig Skövdebo döms till fängelse i sex år och tio månader för bland annat grovt narkotikabrott.

En 31-årig Skövdebo döms till fängelse i fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott.

En 23-årig Skövdebo döms till fängelse i fyra år för bland annat grovt narkotikabrott och smuggling.

En 23-årig Skövdebo döms till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

En 30-årig Göteborgare döms till ett år fängelse för grov utpressning. Det är samma man som även är åtalad i det unika ärendet i Göteborg, misstänkt för terroristbrott. Det var också Skövdepolisens arbete med drogligan som ledde fram till fram till terroriståtalet. Där är dom att vänta den 14 december.

Narkotikarättegången pågick i Skaraborgs tingsrätt i 17 dagar och avslutades i november.