10 dec 2015 16:10

10 dec 2015 16:10

Nöjda med att tio av tolv döms

NARKOTIKAHÄRVAN: Åklagarna ska detaljgranska domen

Åklagarna är nöjda med att tingsrätten dömt tio av de tolv åtalade i narkotikahärvan.
– Vi är också nöjda med att de fem huvudmännen fick långa fängelsestraff och hålls kvar i häktet till domen vinner laga kraft, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Åklagarna i ärendet, Jenny Karlsson och Sofia Karlsson, hade yrkat på långa fängelsestraff för de fem Skövdeborna som de anser har agerat tillsammans bland annat gällande omfattande narkotikahantering och ett flertal andra brott.

Alla fem dömdes på torsdagen till långa fängelsestraff av Skaraborgs tingsrätt, men flertalet av dem fick inte så långa straff som åklagarna hade yrkat. Bland andra ligaledaren, en 29-årig Skövdebo, dömdes till fängelse i åtta år och sex månader, åklagarna hade yrkat på tolv år.

– Han och ytterligare tre av Skövdeborna fick kortare straff än vi hade yrkat, den femte fick sex månader mer än vi hade yrkat. Vi är ändå nöjda med att de döms till långa fängelsestraff och att totalt tio av tolv i härvan döms, säger Jenny Karlsson till SLA.

Åklagarna ska nu i detalj gå igenom domen för att se exakt vad respektive åtalad dömts för och hur tingsrätten har resonerat.

– Sedan ska vi se om det är något som vi är missnöja över och om vi i så fall ska överklaga domen.

Åklagarna hävdade i åtalet att flertalet av Skövdeborna tillsammans hade anskaffat, transporterat och förvarat 40 kilo amfetamin, narkotikan som togs i beslag av polisen. Men tingsrätten säger i domen att det inte är klarlagt vem eller vilka som har anskaffat och transporterat narkotikan. Men två av männen döms för att ha förvarat den.

– Det är en sådan punkt som vi ska titta på. Vi anser ju att de har gjort allt detta tillsammans.

Åklagarna i ärendet, Jenny Karlsson och Sofia Karlsson, hade yrkat på långa fängelsestraff för de fem Skövdeborna som de anser har agerat tillsammans bland annat gällande omfattande narkotikahantering och ett flertal andra brott.

Alla fem dömdes på torsdagen till långa fängelsestraff av Skaraborgs tingsrätt, men flertalet av dem fick inte så långa straff som åklagarna hade yrkat. Bland andra ligaledaren, en 29-årig Skövdebo, dömdes till fängelse i åtta år och sex månader, åklagarna hade yrkat på tolv år.

– Han och ytterligare tre av Skövdeborna fick kortare straff än vi hade yrkat, den femte fick sex månader mer än vi hade yrkat. Vi är ändå nöjda med att de döms till långa fängelsestraff och att totalt tio av tolv i härvan döms, säger Jenny Karlsson till SLA.

Åklagarna ska nu i detalj gå igenom domen för att se exakt vad respektive åtalad dömts för och hur tingsrätten har resonerat.

– Sedan ska vi se om det är något som vi är missnöja över och om vi i så fall ska överklaga domen.

Åklagarna hävdade i åtalet att flertalet av Skövdeborna tillsammans hade anskaffat, transporterat och förvarat 40 kilo amfetamin, narkotikan som togs i beslag av polisen. Men tingsrätten säger i domen att det inte är klarlagt vem eller vilka som har anskaffat och transporterat narkotikan. Men två av männen döms för att ha förvarat den.

– Det är en sådan punkt som vi ska titta på. Vi anser ju att de har gjort allt detta tillsammans.