14 dec 2015 11:15

14 dec 2015 11:26

Livstids fängelse för terroristbrott

SKÖVDE: Dömd även för inblandning i rekordhärva i Skövde

Den 30-årige Göteborgaren dömdes nyligen till ett års fängelse för inblandning i rekordhärvan i Skövde. På måndagen dömdes han till livstids fängelse för en betydligt allvarligare gärning – terroristbrott.

Mannen häktades misstänkt för terroristbrott redan i somras. Han och ytterligare en man misstänktes för att ha varit delaktiga i när två män fick sina halsar avskurna i Syrien våren 2013. De två åtalades för terroristbrott och vid rättegången nyligen i Göteborgs tingsrätt yrkade Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Rikenheten för säkerhetsmål, att de skulle dömas till livstids fängelse.

På måndagen kom tingsrättens dom. De två döms mot sitt nekande till livstids fängelse för terroristbrott.

Åtalet är unikt i sig, men det är även en speciell historia kring hur de två ens blev misstänkta.

30-åringen var misstänkt för delaktighet i narkotikahärvan i Skövde. I torsdags dömdes han till ett års fängelse för att tillsamman med bland andra den 29-årige Skövdebon som pekats ut som ligans ledare, under mycket hotfulla former ha pressat en Skövdebo på både märkesklockor och pengar. Denna gärningens skedde i januari i år. Kort senare beslutade Skövdepolisen om husrannsakan i mannens hem i Göteborg och där hittade man inte bara klockor utan också ett usb-minne.

På detta fanns filmer som visade när två män fick sina halsar avskurna, det är också detta som ledde fram till det unika åtalet.

Mannen häktades misstänkt för terroristbrott redan i somras. Han och ytterligare en man misstänktes för att ha varit delaktiga i när två män fick sina halsar avskurna i Syrien våren 2013. De två åtalades för terroristbrott och vid rättegången nyligen i Göteborgs tingsrätt yrkade Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Rikenheten för säkerhetsmål, att de skulle dömas till livstids fängelse.

På måndagen kom tingsrättens dom. De två döms mot sitt nekande till livstids fängelse för terroristbrott.

Åtalet är unikt i sig, men det är även en speciell historia kring hur de två ens blev misstänkta.

30-åringen var misstänkt för delaktighet i narkotikahärvan i Skövde. I torsdags dömdes han till ett års fängelse för att tillsamman med bland andra den 29-årige Skövdebon som pekats ut som ligans ledare, under mycket hotfulla former ha pressat en Skövdebo på både märkesklockor och pengar. Denna gärningens skedde i januari i år. Kort senare beslutade Skövdepolisen om husrannsakan i mannens hem i Göteborg och där hittade man inte bara klockor utan också ett usb-minne.

På detta fanns filmer som visade när två män fick sina halsar avskurna, det är också detta som ledde fram till det unika åtalet.